Odată ajuns în perioada adolescenței, corpul trece prin numeroase transformări. De cele mai multe ori, tinerele sunt luate prin surprindere de această etapă a vieții și reușesc cu greu să facă față schimbărilor și noilor priorități din viața lor.
Este important însă să fie mereu informate și pregătite așa cum se cuvine pentru orice, chiar și pentru a face față cu brio dorinței de a începe viața sexuală. Un prim pas este o discuție cu un adult din familie, dar și un consult medical la un doctor de specialitate.
O vizită la medicul ginecolog trebuie să fie un lucru normal. Chiar dacă teama de necunoscut și prejudecățile poate te pot face să crezi că nu este nevoie de vizita într-un cabinet ginecologic, scopul este să te ajute să îți cunoști mai bine „noul corp” și să tratezi subiectul natural, fără rușine.
Primul consult constă într-o discuție între medic și pacient unde pacientul îi oferă ginecologului toate informațiile despre istoricul său medical. Mai apoi urmează examinarea propriu-zisă și în final medicul poate decide dacă este cazul să se facă analize suplimentare sau poate recomanda un tratament, după caz.
Medicii recomandă ca prima vizită la ginecolog să nu fie odată cu începerea vieții sexuale. Vârsta pe care ei o iau ca punct de reper este 15 ani. Este nevoie de cel puțin un consult de rutină pe an pentru ca totul să fie în ordine, dacă nu există desigur alte recomandări.
În cele mai multe cazuri, vizita într-un cabinet ginecologic este făcută în urma unor întârzieri de menstruaţie mai mult de 10 zile, dureri puternice în timpul menstruaţie sau în timpul contactelor sexuale, infecţii, secreţii vaginale modificate, interpretarea analizelor, dorinţa de a fi consiliată în privinţa alegerii unei metode de contracepţie eficiente şi ori de câte ori simţi nevoia de opinia specialistului în legătură cu sănătatea ta sexuală.
După ce te-ai decis să mergi la un control ginecologic, alege un medic în care să ai încredere sau măcar să ai câteva referințe pozitive despre el. Fă mai apoi o listă cu toate întrebările pe care vrei să i le adresezi. De ce spunem acest lucru? Este posibil ca pe durata consultului emoțiile să își spună cuvântul și să omiți câteva dintre curiozitățile pe care le ai.
Pentru ca medicul să facă consultul așa cum trebuie este foarte important să eviţi cu o 48 de ore înainte de vizită contactul sexual, spălăturile intravaginale sau introducerea de ovule în vagin.
Dacă te-am convins să mergi la un consult ginecologic și ești adolescentă trebuie să afli că de la 15 ani îţi poţi da acordul pentru un contact sexual, după 16 ani poţi merge la ginecolog neînsoţită de un părinte, însă pentru orice intervenţie ai nevoie de acordul părinţilor până la vârsta de 18 ani. Nu uita niciodată că sănătatea este prioritară, iar rușinea și prejudecățile nu au ce să caute în discuții care te privesc.