Zahărul are multe forme și se găsește într-o varietate de alimente. Toate formele de zahăr sunt carbohidrați simpli pe care corpul îi folosește pentru energie. Deși zaharurile care apar în mod natural în alimente precum fructele și lactatele pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, prea mult zahăr adăugat poate fi dăunător sănătății, în special pentru persoanele cu diabet. Află mai multe despre aceste alimente cu un conținut mare de zahăr.
Potrivit Asociației Americane a Inimii, adulții sănătoși ar trebui să consume mai puțin de 36 de grame de zahăr pe zi în cazul bărbaților și mai puțin de 25 de grame pe zi în cazul femeilor.
Zaharurile adăugate contribuie cu calorii suplimentare la alimente, fără a contribui și cu nutrienți. Drept urmare, persoanele care încearcă să slăbească ar putea dori să evite alimentele bogate în zahăr. Persoanele cu afecțiuni care afectează controlul zahărului din sânge, cum ar fi diabetul, ar trebui, de asemenea, să evite alimentele cu zahăr.
Zahărul are un efect asupra multor sisteme ale corpului, inclusiv:
Adăugarea de zahăr în alimente și băuturi crește densitatea calorică a acestora, fără a crește și valoarea lor nutritivă. Îndulcirea alimentelor le face, de asemenea, mai ușor de consumat în exces. Acest lucru poate face dificilă pierderea în greutate sau menținerea unei greutăți sănătoase.
Zaharurile adăugate în dietă sunt asociate cu un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip II. Pentru adulții cu diabet, consumul de prea mult zahăr poate interfera și cu controlul zahărului din sânge.
Toate formele de zahăr permit bacteriilor să se înmulțească și să crească, favorizând cariile dentare. Consumul de alimente și băuturi cu zaharuri naturale sau adăugate crește șansele de a dezvolta carii, mai ales dacă nu obișnuiești să ai o igienă orală bună.
Zahărul vine într-o varietate de forme, de la zaharuri naturale până la îndulcitori precum zahărul din trestie de zahăr și siropul de porumb. Aceste opt alimente sunt unele dintre cele mai concentrate surse de zahăr.
Zahărul din trestie este cea mai populară formă de zahăr care se găsește în alimente ambalate, produse de patiserie și unele băuturi răcoritoare. Zahărul din trestie de zahăr este derivat din planta de trestie de zahăr și conține zaharoză, care este descompusă în glucoză și fructoză în organism, evocând astfel un răspuns la insulină.
Mierea este adesea considerată o alternativă mai sănătoasă la zahărul din trestie, deoarece se recoltează în mod natural din stupii de albine și are o anumită valoare nutritivă. Fructoza, care este mai dulce decât zaharoza sau glucoza, este principalul zahăr găsit în miere. Deși mierea poate avea unele beneficii pentru sănătate, ea ar trebui totuși savurată cu moderație.
Unii oameni au început să înlocuiască zahărul din trestie de zahăr cu sirop de agave, deoarece se presupune că are un indice glicemic mai scăzut și, prin urmare, este mai puțin probabil să crească insulină. La fel ca mierea, agavele conține un procent mai mare de fructoză decât zahărul din trestie.
Siropul de porumb, în special siropul de porumb bogat în fructoză, a fost implicat în creșterea obezității. Acest lucru se poate întâmpla din cauza faptului că fructoza din siropul de porumb nu semnalează sațietatea așa cum ar face-o un număr egal de calorii atunci când este consumată într-o formă diferită.
Siropul de orez brun sau siropul de malț este obținut prin descompunerea amidonului din orezul fiert. S-au făcut foarte puține cercetări asupra efectelor sale, dar uneori este folosit ca alternativă la siropul de porumb în produse de patiserie și alimente ambalate.
Lactoza este forma naturală a zahărului din produsele lactate. Mulți adulți au intoleranță la lactoză, ceea ce face ca zaharurile din lactate să fie greu de digerat.
Toate fructele conțin o anumită cantitate de zaharuri naturale sau fructoză. Unele fructe, cum ar fi bananele, au un conținut mai mare de zahăr decât altele, cum ar fi fructele de pădure. Deoarece fructoza din fructe este însoțită de fibre, încetinește răspunsul organismului la insulină, făcându-l o alternativă mai sănătoasă la zaharurile adăugate.
Dacă vrei să reduci aportul de zahăr, caută formularea „fără zahăr adăugat” pe ambalajele alimentare. Aceste produse pot conține în continuare zahăr natural în alimente, dar nu vor conține zahăr adăugat pentru gust.
În comparație cu fructele, majoritatea legumelor conțin mai puțin zahăr. Cantitatea de zahăr din diferitele tipuri de legume variază. Ciupercile, spanacul, varza, țelina, broccoli, castravetele, conopida, ridichile și sparanghelul sunt printre legumele cu cel mai mic conținut de zahăr.
Fructele de mare, carnea de porc, carnea de vită și puiul sunt toate fără zahăr. Ele sunt, de asemenea, o sursă importantă de proteine și acizi grași omega-3.
Orezul brun, quinoa și ovăzul sunt alimente gustoase, cu conținut scăzut de zahăr, care te vor ajuta să îți îndeplinești aportul zilnic recomandat de fibre.