Ce este chirurgia bariatrică, operația care îți micșorează stomacul: tot ce trebuie să știi

Chirurgia bariatrică este o intervenție chirurgicală asupra stomacului și modifică modul în care alimentele sunt digerate. Este concepută pentru a face stomacul mult mai mic, ceea ce face ca persoana să se simtă plină după ce a mâncat doar o cantitate mică de alimente.

Cele mai frecvente tipuri sunt chirurgia lap band (numită banding gastric), bypass-ul gastric (numit bypass gastric Roux-en-Y) și chirurgia cu sleeve gastric (numită gastrectomie sleeve). Operația se face de obicei ca o procedură în care există o serie de tăieturi mici în abdomen. Dar, uneori, este necesară o intervenție chirurgicală deschisă cu tăieturi mai mari.

Ce este chirurgia bariatrică

În chirurgia lap band, un inel reglabil este pus în jurul părții superioare a stomacului pentru a crea o pungă foarte mică care crește timpul de păstrare a alimentelor în partea superioară a stomacului.

Într-un bypass gastric, prin capsare este creată o pungă mică de stomac. Aceasta este conectată direct la intestinul subțire după ce o parte din intestin a fost îndepărtată. Mâncarea ocolește cea mai mare parte a stomacului și sunt absorbite mai puține calorii.

În operația sleeve gastric cea mai mare parte a stomacului este îndepărtată, inclusiv partea care produce un hormon ce creează foame.

Majoritatea oamenilor pierd în greutate timp de 1 până la 2 ani după by-pass gastric sau intervenția chirurgicală sleeve gastric, apoi încetează să mai slăbească. În cazul operației lap band, procesul durează mai mult.

Când e timpul să apelezi la chirurgia bariatrică

Chirurgia bariatrică este de obicei oferită persoanelor care sunt supraponderale (cu un indice de masă corporală peste 40) sau persoanelor cu un indice de masă corporală peste 35 care au alte probleme grave de sănătate, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă.

Ai putea lua în considerare chirurgia bariatrică, dar numai după ce ai încercat alternative. Primul pas este, de obicei, să încerci să modifici ceea ce mănânci și bei și ce activități zilnice și exerciții faci. Există unele medicamente care pot ajuta oamenii să slăbească. Operația e recomandată numai după ce aceste alte opțiuni au fost încercate.

Beneficiile pentru sănătate ale pierderii în greutate includ îmbunătățirea diabetului de tip 2, scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea sănătății inimii.

Cum știi ce tip de chirurgie bariatrică este potrivit pentru tine

Mulți factori vor determina ce tip de intervenție chirurgicală este cel mai potrivit pentru tine, inclusiv cât de multe kilograme trebuie să slăbești și în funcție de istoricul medical.

Medicul va face o evaluare detaliată și va discuta cu tine cea mai bună opțiune, inclusiv riscurile.

Fiecare operațiune are riscuri. Este posibil să iei o infecție, să pierzi mult sânge sau să reacționezi nepotrivit la anestezic.

Există diferite riscuri specifice pentru diferitele tipuri de chirurgie bariatrică. De exemplu, operația lap band este mai sigură decât bypass-ul gastric.

Ce schimbări sunt necesare după chirurgia bariatrică

Va trebui să faci schimbări semnificative în stilul de viață după intervenția chirurgicală bariatrică pentru a pierde în greutate. De exemplu, va trebui să urmezi regulile unei diete și probabil vei lua vitamine sau alte suplimente. Programul tău de slăbire va implica, de asemenea, o activitate fizică sporită.

După operație, vei începe cu alimente lichide. În următoarele câteva săptămâni, vei trece la piure, apoi la alimente solide. Mesele tale vor fi mult mai mici și s-ar putea să fie nevoie să încetezi să bei în timpul meselor din cauza micșorat.

De asemenea, este de avut în vedere că, în unele cazuri, oamenii vor pierde inițial în greutate, dar apoi corpul lor se obișnuiește cu modificările făcute în timpul intervenției chirurgicale și își pot recăpăta o parte din greutate.

Alternativele la chirurgia bariatrică sunt schimbările stilului de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, sau schimbările stilului de viață combinate cu medicamente de slăbit. Pentru a obține ajutor profesionist în acest sens e important să te adresezi cadrelor medicale specializate.

Afectiuni

genunchi

Gonartroza. Care sunt cauzele și cum se tratează

Gonartroza sau artroza genunchiului reprezintă cea mai frecventă afecțiune articulară de la nivelul genunchiului apărute mai ales la vârstnici. Gonartroza [...]

Noutati

vaccin

4 întrebări frecvente despre vaccinul împotriva Covid-19. Ne modifică ADN-ul?

Procesul de vaccinare împotriva COVID-19 a început încă de la finalul anului trecut, în prima etapă pentru cadrele medicale, urmând [...]

Sanatate

mască

Ce trebuie să știi despre purtarea măștii pe timpul verii

Masca este un obiect nelipsit din geantă în acest an și, așa cum era de așteptat, temperaturile au început să [...]