38% dintre români ar refuza să se vaccineze împotriva Covid 19

vaccin
Photo by RF._.studio from Pexels

Românii sunt încă reticenți când vine vorba despre vaccinarea împotriva Covid-19. Deși toți specialiștii din lume spun că vaccinul care va apărea pe piață va fi testat și nu va fi un pericol pentru populație, în acest moment majoritatea românilor sunt sceptici. Un studiu realizat recent spune că doar un român din 5 s-ar vaccina împotriva noului coronavirus.

Sondajul* efectuat în perioada 25 septembrie – 16 octombrie, relevă că 38,6% dintre respondenţi ar refuza să se vaccineze dacă ar exista un vaccin împotriva COVID-19. 30% au declarat că ar aştepta o perioadă şi s-ar vaccina doar dacă ar auzi că persoanele care şi-au administrat un astfel de tratament nu au avut probleme. 21,8% au afirmat că s-ar vaccina, iar 8% au spus că ar accepta doar dacă li s-ar explica mai multe despre acest tratament.

Primele doze de vaccin anti-Covid ar putea ajunge în România la finalul acestui an, conform informațiilor furnizate de autorități. Trei mari companii au anunțat că sunt în a treia fază de testare a vaccinului și acesta se dovedește extrem de eficient. Primii care se vor imuniza împotriva virusului Sars COV-2 sunt medicii.

Dr. Valeriu Gheorghiță: ”Este cea mai eficientă şi mai scurtă cale prin care putem să revenim la normalitate”

„Vaccinarea în general scade consumul de antibiotice. Vaccinarea antigripală scade consumul de antibiotice şi implicit scade riscul de dezvoltare a rezistenţei germenilor la antibiotice. În ceea ce priveşte infecţia cu SARS-CoV-2, boala COVID-19, trebuie să înţelegem cu toţii că avem, până la urmă, o veste extraordinară, aceea a perspectivei unui vaccin în perioada imediat următoare, motiv pentru care avem o rază de speranţă, avem un motiv de care să ne legăm şi un orizont de aşteptare şi cred cu toată tăria că este cea mai eficientă şi mai scurtă cale prin care noi putem, cu toţii, să revenim la normalitate, aşa cum o ştiam anterior”, a spus  dr. Valeriu Gheorghiţă, potrivit Agerpres, cel care va coordona campania națională de vaccinare anti-Covid 19.

covid
Imagine de Fernando Zhiminaicela via Pixabay

* Sondajul a fost realizat de Centrul de Cercetări Sociologice Larics (CCSL), în parteneriat cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI), sub egida Secției de Științe Medicale a Academiei Române. Datele sondajului de opinie au fost culese în perioada 25 septembrie – 16 octombrie 2020, iar volumul eșantionului a fost de 1000 persoane și este reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ±3%, la un grad de încredere de 95%. Chestionarele au fost aplicate în toate județele României și în sectoarele Municipiului București, iar eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică.

Interventii si terapii

Dr. Vereanu

Care sunt riscurile unui implant dentar efectuat greșit. Dr. Anca Vereanu ne explică

Una dintre cele mai mari temeri ale pacienților care pășesc într-un cabinet stomatologic este legată de implantul dentar – dacă [...]

Dieta si nutritie

dieta

5 diete pe care NU trebuie să le urmezi

Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție atrage atenția asupra tipurilor de diete care nu ar trebui urmate niciodată. Conform [...]

Afectiuni

Dr. Gheorghe Niță

Cancerul de prostată – care sunt factorii de risc care pot declanșa apariția acestuia. Poate fi transmis ereditar?

Cancerul de prostată este al doilea cancer, după cancerul de plămân, întâlnit la bărbat la nivel mondial și ocupă locul [...]