Mituri și adevăr despre protecția solară. De ce este importantă în orice anotimp

plajă
Imagine de 272447 via Pixabay

Pe piață găsim o gamă variată de creme de protecție solară care ne oferă bariera de care avem nevoie împotriva razelor periculoase pentru sănătate. Chiar și așa, și în ciuda sfaturilor primite de la medici de-a lungul timpului, există mituri care circulă în privința acestui tip de creme care ne asigură sănătatea pielii, indiferent de anotimp.

Printre cele mai des întânite le regăsim pe cele de mai jos:

  • Protecția solară nu este mereu necesară. FALS. De ce? Pentru că razele ultraviolete sunt dăunătoare indiferent de cât de mult îți expui pielea la soare și ele există pe toată perioada anului, indiferent de anotimp. Chiar dacă afară sunt nori, iar soarele pare că nu își face apariția, razele lui sunt la fel de puternice indiferent de starea vremii. Pielea este expusă mereu la soare și implicit la radiațiile UV.
  • Cremele de protecție solară împiedică absorbția vitaminei D. FALS. Vitamina D este un nutrient important pentru sănătatea organismului uman. Cremele care oferă protecție solară blochează într-o anumită măsură absorbția vitaminei D în organism, dar trebuie ținut cont de faptul că razele soarelui pătrund și prin haine, iar protecția solară își pierde efectul într-un anumit număr de ore. Dermatologii sugerează că de la 5 la 30 de minute de expunere la razele solare pe zi ne oferă cantitatea de vitamina D de care întreg organismul are nevoie.

Cei care au nuanța pielii mai închisă nu au nevoie de protecție solară? Fals.

Cum să-ți asiguri necesarul de vitamina D prin alimentație? Află informațiile din articolul de mai jos:

  • Cei care au nuanța pielii mai închisă nu au nevoie de protecție solară. FALS. Atât cei cu pielea mai deschisă la culoare, cât și cei care au nuanța mai închisă sunt în egală măsură expuși arsurilor solare. Medicii recomandă aceleași măsuri de protecție solară indiferent de nuanța pielii. Se spune că cei care au tenul mai închis au un nivel mai mare de melanină în organism, iar acest lucru ar împiedica razele ultraviolete să afecteze corpul. Este adevărat, dar razele UV mai au și alte acțiuni nocive asupra organismului, printre care îmbătrânirea prematură a pielii, lucru care este valabil indiferent de nuanța pielii, sau și mai grav, expunerea îndelungată la soare poate declanșa cancerul de piele.
  • Crema de soare împiedică bronzarea. FALS. Protecția solară protejează corpul de majoritatea razelor de soare, nu de toate. Chiar dacă folosești cremă de protecție solară poți obține bronzul mult dorit. Bronzul este reacția organismului la expunerea UV, iar dacă vrei să nu te bronzezi niciodată trebuie ca pe lângă creme de protecție să mai folosești și haine care să îți acopere întreg corpul.
  • Sunt din ce în ce mai multe persoane care merg la solar înainte de a-și expune corpul la plajă. Acestea cred că în acest fel își protejează pielea cu acest prim strat de bronz. FALS. Solarele folosesc raze UVA, pentru bronz rapid, iar razele soarelui conțin atât UVA, cât și UVB. Primul strat de bronz, cel rapid obțin pe cale artificilă în solar, nu protejează pielea de efectele dăunătoare ale razelor de soare sau de arsurile solare cauzate de razele UVB.

Trebuie să ai grijă la alegerea tipului de cremă de protecție solară și în egală măsură la aplicarea acesteia, pentru că sunt pașii cei mai importanți care îți protejează corpului în mod adecvat.

Un produs cu FPS 15 te protejează de 93% dintre razele UV

Iată câteva lucruri pe care este bine să le ştii, pentru a beneficia de o protecţie eficientă:

FPS = factor de protecţie solară (sau SPF) = sun protection factor, în engleză. Un produs cu FPS 15 te protejează de 93% dintre razele UV, unul cu FPS 30 oferă 97% protecţie, iar unul cu FPS 50 – 98%. Totuşi, medicii recomandă să evităm expunerea la soare în intervalul 11.00 – 17.00, când radiaţiile sunt foarte puternice.

Alege un produs cu FPS (factor de protecţie solară) care oferă atât protecţie împotriva razelor UVA cât şi împotriva celor UVB. Primele cauzează îmbătrânirea prematură a pielii şi apariţia petelor pigmentare, iar celelalte sunt asociate cu arsuri şi risc crescut de cancer de piele.

Când te expui la soare şi intri și în apă, este important să foloseşti un produs rezistent la apă şi să-l reaplici din două în două ore. Aceste produse te protejează de soare atunci când eşti în apă, dar trebuie menționat faptul că ele trebuie reaplicate după baie. Este recomandat să foloseşti loţiunea, crema sau uleiul cu 20 de minute înainte de expunerea la soare.

Sarcina & bebe

Sarcina și exercițiile fizice. Ce pot face gravidele singure acasă!

În timpul sarcinii, exercițiile fizice vă pot ajuta să vă mențineți în formă și să vă pregătiți pentru travaliu și [...]

Timp liber

casa de papel

Netflix anunță ultimul sezon al serialului La Casa de Papel

Serialul îndrăgit și urmărit de milioane de oameni își așteaptă finalul. Netflix anunță ultima parte, cea de-a cincea, a serialului La Casa [...]

Alimente

stomatolog

7 alimente care îți pătează dinții. Ce să nu mănânci dacă vrei un zâmbet de star

Cu toții ne dorim un zâmbet alb imaculat, dar trebuie să știm că există o serie de alimente care ne [...]