Diareea reprezintă scaune (fecale) de consistență moale sau apoasă. De cele mai multe ori, aceasta este precedată de dureri abdominale și determină o nevoie urgență de a folosi toaleta. De asemenea, aceasta poate fi asociată cu febră, balonare sau greață.
Diareea poate fi cauzată de numeroși factori dintre cei mai simpli, cum ar fi o dietă dezechilibrată, până la cei mai complicați, cum sunt infecțiile. De obicei, diareea poate fi tratată acasă și dispare de la sine în maxim 3 zile. Totuși, în cazul diareei persistente, pot apărea unele complicații, uneori fatale. Din acest motiv, este foarte important să mergi la medic dacă diareea nu dispare în câteva zile. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale diareei și cum o poți trata eficient.
Cele mai frecvente cauze ale diareei sunt:
Una dintre cele mai periculoase complicații ale diareei este deshidratarea. Diareea apoasă determina pierdere de apă și electroliți. Atunci când deshidratarea este severă, aceasta poate pune în pericol viața și necesită tratament de urgență. Electroliții sunt substanțe care influențează ritmul cardiac. Deshidratarea, la rândul său, poate provoca insuficiență renală. Mergi la medic dacă prezinți următoarele semne de deshidratare:
De asemenea, trebuie să mergi la medic dacă:
În primul rând, trebuie să te asiguri că bei destule lichide, pentru a compensa pierderile și a evita deshidratarea. Bea minim 8 pahare de apă pe zi, consumă ceaiuri și supe.
În ceea ce privește medicația, există mai multe tipuri de medicamente utilizate pentru tratarea diareei:
De asemenea, tratamentul pentru diaree presupune și unele modificări ale dietei. În cazul pacienților care prezintă diaree din cauza unor alergii sau intoleranțe alimentare, excluderea din dietă a alimentelor respective tratează diareea. Spre exemplu, în boala celiacă (intoleranța la gluten), tratamentul constă în excluderea alimentelor ce conțin gluten (grâu, secară, orz și uneori ovăz, produse procesate cu amidon din grâu sau urme de gluten).
În cazul pacienților cu diaree, care nu prezintă astfel de intoleranțe alimentare, se recomandă consumul de brânză, orez cu morcov, banane, pâine prăjită, carne albă, până la reluarea tranzitului intestinal normal. Evită alimentele care produc balonare sau agravează diareea, cum ar fi varza, broccoli, leguminoasele boabe, varza de bruxelles, prăjelile, alimentele procesate, băuturile carbogazoase și cafeaua.
Așadar, diareea poate avea cauze multiple. Adoptă aceste măsuri dietetice și mergi la medic dacă simptomele nu se ameliorează.