Anexita, boala denumită greșit „răceala la ovare”: tot ce trebuie să știi

durere
Imagine de Mehrpouya H via Unsplash

Anexita sau boala inflamatorie pelvină este o afecțiune care dacă nu este tratată corect poate duce la complicații grave și la recidivă.

Ce este anexita

Anexita (boală inflamatorie pelvină) este o afecțiune cu caracter infecțios și inflamator a tractului genital feminin superior, incluzând uterul, trompele uterine și structurile pelvine adiacente. Infecția și inflamația afectează cel mai des femeile ce prezintă menstruație, mai tinere de 25 ani, cu parteneri sexuali multipli, care nu folosesc mijloace contraceptive.

Afecțiunea este una dintre cele mai importante complicații ale bolilor cu transmitere sexuală, fiind rezultatul infecției netratate din vagin sau colul uterin care se răspândește de la vagin la uter, trompele uterine sau ovare.

Care sunt cauzele anexitei

Cel mai adesea este din păcate vorba despre o boală cu transmitere sexuală. Cea mai frecventă cale de transmitere o reprezintă contactul sexual, respectiv infecția cu Chlamydia Trachomatis și Neisseria Gonorrhee a vaginului, a colului uterin.

Simptomele bolii imflamatorii pelvine

Deși de cele mai multe ori simptomele sunt absente, acestea se pot regăsi și în forme severe.

Cele mai comune semne și simptome ale bolii pelvine sunt:

  • Durerea în abdomenul inferior și în pelvis;
  • Secreții vaginale cu un miros neplăcut;
  • Sângerări uterine anormale, în special în timpul sau după actul sexual sau între ciclurile menstruale;
  • Febra, uneori cu frisoane;
  • Urinare dureroasă sau dificilă.

Este important de menționat că persoana care prezintă oricare din aceste simptome să consulte un medic specialist deoarece boala inflamatorie pelvină și alte câteva afecțiuni cu simptome similare necesită un tratament imediat.

Principalul pas în tratarea anexitei este vizita la medicul ginecolog și diagnosticarea corectă. Fiindcă există și alte afecțiuni care pot avea simptome asemănătoare, este important ca diagnosticul final să fie dat de un ginecolog. Acesta va face o palpare abdominală, pentru a depista ce inflamații există și unde sunt ele poziționate. Apoi, va lua o probă de secreție vaginală, pentru a testa prezența anumitor bacterii. Rezultatele se eliberează în 2-3 zile, iar medicul va oferi un tratament în funcție de acestea. În cazul în care sunt necesare, se pot face și alte investigații care să ofere o imagine mai bună asupra afecțiunii: analize de sânge, ecografie pelvină, colposcopie.

Tratamentul se bazează în general pe medicamente antibiotice, dar și pe antiinflamatoare pentru a reduce disconfortul abdomninal. Se recomandă, de asemenea, odihnă, repausul și evitarea efortului și a contactelor sexuale. Toate investigațiile trebuie repetate după finalizarea tratamentului, pentru a se putea observa dacă bacteriile au dispărut în totalitate.

Complicațiile anexitei

Cea mai frecventă complicație a anexitei este infertilitatea. Din cauza inflamației, organele genitale nu își mai îndeplinesc funcțiile în mod corect. Infertilitatea dispare, de regulă, după un tratament corect. Rareori, în cazul apariției unor complicații, poate să apară infertilitatea permanentă.

Femeile care au risc de a face boala inflamatorie pelvină sunt:

  • cele care sunt active sexual și au sub 25 de ani;
  • cele care au mai mulți parteneri sexuali;
  • cele care nu folosesc metode contraceptive de barieră, cum ar fi prezervativul;
  • cele care fac spălături vaginale.

Afectiuni

zona zoster

Zona zoster: cauze, tratament și prevenire. Cum poți lupta împotriva bolii

Zona zoster este o afecțiune care atacă în special organismul cu un sistem imunitar slăbit. Pentru a știi cum să [...]

Alimente

cartof dulce

Cartoful dulce. Un aliat împotriva bolilor cardiovasculare

Cartofii dulci sunt legume ce aduc o multitudine de beneficii pentru organism. Ce spune unul dintre cei mai apreciați medici [...]

Nutritie si sport

mâncare

Cum să eviți mâncatul excesiv. Înfruntă altfel stresul cauzat de coronavirus

Toată lumea trece printr-o perioadă extrem de grea din cauza noului coronavirus, iar acest lucru nu face decât să inducă [...]