Mariana Demeter, psihoterapeut: ”Este necesar să rămânem lucizi și echilibrați în fața fricii!”

Un interviu realizat de Simona Muscă

Mariana Demeter, psihoterapeut, ne vorbește astăzi, într-un interviu EXCLUSIV, despre lucrurile pe care trebuie să le avem în vedere în perioada pandemiei pentru a trece mai ușor peste și a avea mintea sănătoasă.

Cum putem accepta schimbările în contextul Coronavirus?

În această perioadă de pandemie este necesar să rămânem lucizi și echilibrați în fața fricii și să oprim panica care s-a instalat în viețile unora, mai ales că pentru foarte mulți este pentru prima dată când ne confruntăm cu cerințe stricte din partea autorității statului. Este esențial să fim responsabili, calmi, cooperanți. Schimbarea este dificilă pentru fiecare dintre noi. Dar învățăm să ne adaptam din mers.

Este evident că situația prin care trecem, prelungindu-se ne provoacă rutina comportamentală zilnică, forțându-ne la dezvoltarea unei rutine comportamentale noi, însă dezvoltarea unei rutine noi nu se face simplu, deoarece vechea rutina se activează adesea automat, involuntar și este greu de controlat.

Este recomandat să ne gândim bine de ce vechea rutină este un risc și trebuie schimbată (epidemia este un risc pentru toți, mai ales pentru persoanele în vârstă).

Ce pași trebuie să urmăm în schimbarea unei rutine?

Să ne facem un orar săptămânal scris care să fie personalizat și acceptat – ne referim și la seniori și la copii, acest orar să devină în timp prin practică o rutină comportamentală.

psihoterapeut Mariana Demeter
Mariana Demeter, psiholog și psihoterapeut

Dacă nu ne hrănim sufletul și mintea cu lucruri noi, constructive, atunci vom deveni vulnerabili!

Ce trebuie să conțină programul?

Activitățile de bază (igienă, masă, studiu/serviciu, relaționare interpersonală, joacă/relaxare, somn). Dieta trebuie controlată pentru a nu duce la creșterea în greutate sau alte probleme medicale. Activitățile sportive reprezintă o bază foarte importantă în această perioadă contribuind la un stil de viață sănătos. Cel puțin un comportament care ne face plăcere: vizionarea unui film/citirea unor cărți/programe de dezvoltare personală online/dans etc.

Izolarea fizică în lumea digitalizată, nu înseamnă și izolare psihosocială. Deși este bine ca în această perioadă să planificăm în orar multe activități alături de partener/parteneră/familie este bine să existe și spațiu personal/individual.

Cum putem să ne păstrăm calmul și să fim împăcați cu noi, liniștiți, mulțumiți de propria viață în contextual pandemiei de Coronavirus?

Pentru a ne păstra echilibrul emoțional în această perioadă ar trebui să ne punem o întrebare clară: Ce rezultate voi obține la finalul acestei crize? Mă refer aici la rezultate personale – am învățat măcar 300 de cuvinte într-o limbă străină? Mi-am recapitulat materialele pentru examenul de bacalaureat? Am citit cărțile pe care nu am avut timp să le citesc de când le-am comandat? Dacă nu ne hrănim sufletul și mintea cu lucruri noi, constructive atunci vom deveni vulnerabili la orice factor care ne scoate din zona de confort.

Reducerea ,,consumului” de știri legate de Coronavirus reduce anxietatea!

Tot pentru echilibrul nostru emoțional ar trebui în fiecare zi să ajutăm pe cineva astfel încât la sfârșitul zilei să fim împăcați și mulțumiți de noi. Și aici mă refer la ajutorul oferit unui părinte mai în vârstă, ajutorul oferit copiilor la rezolvarea temelor etc.

Pentru a ne păstra starea de calm interior putem să apelăm la tehnici de relaxare, la rugăciune sau meditație.

Starea emoțională a celor din jur ne poate influenața și pe noi?

Bineînțeles, așa apare fenomenul de contagiune emoțională. Dacă vezi mulți oameni care se tem, cărora le este frică, te apucă frica și pe tine. Această contagiune emoțională se răspândește mai rapid datorită tehnologiilor digitale, așa că ar fi bine să te protejezi și să nu te mai uiți la tot felul de stimuli de acest gen.

Reducerea ,,consumului” de știri legate de Coronavirus prin limitarea acestora la maxim două informări pe zi, reduce anxietatea, starea de panică și înlătură emoțiile negative.

Această criză se va termina la un moment dat, însă echilibrul emoțional se va reface mai greu. Soluția este să ne păstrăm calmul și echilibrul emoțional, așa vom fi câstigători. Oamenii care abordează situația cu calm vor fi modele pentru ceilalți și îi vor inspira în viitor.

Dezvoltare personala

calculator

(P) Cum să găsești jobul care să-ți placă cu ajutorul unui curs operator calculator

Era tehnologiei aduce un val masiv de oportunitati pentru doritorii de a-si face o profesie din munca la calculator. Pentru [...]

Lifestyle

vopsirea parului

Vrei să scapi de firele de păr alb sau părul crescut la rădăcini? Uite ce poți face singură ACASĂ

Viața socială este acum redusă la minim. Ceea ce nu se poate spune despre părul vopsit, cu acea linie albă [...]

Dieta si nutritie

soluții excesul de grăsime de pe abdomen

Cum să scapi de excesul de grăsime de pe abdomen

Excesul de grăsime de pe abdomen este periculos! Însă, ca să ai abdomenul plat, soluția nu este să renunți la [...]