Totul despre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală. Chlamydia, Herpesul genital, Gonoreea, HIV, HPV, Sifilis, Trichomoniaza

prezervativ
Photo by FreePik

Bolile cu transmitere sexuală sunt infecții cauzate de bacterii, viruși, paraziți ce se transmit în principal prin contact sexual oral, vaginal sau anal. Există peste 20 de tipuri de boli cu transmitere sexuală. Cele mai frecvente sunt: Chlamydia, Herpesul genital, Gonoreea, HIV/AIDS, HPV, Sifilis, Trichomoniaza.

Majoritatea bolilor cu transmitere sexuală afectează atât bărbații cât și femeile dar multe pot cauza probleme mai serioase femeilor. De asemenea transmiterea către făt în timpul sarcinii și nașterii poate avea efecte importante asupra bebelușului.

Bolile cu transmitere cauzate de bacterii, ciuperci sau paraziți pot fi tratate și vindecate cu antibiotice. În cazul infecțiilor virale nu există tratament de vindecare, dar există terapii ce controlează simptomele și previn complicațiile.

Poți avea o boală cu transmitere sexuală chiar dacă ai un singur partener; cu cât ai mai mulți parteneri cu atât riscul este mai crescut.

Riscul de a lua o boală cu transmitere sexuală depinde de mai mulți factori:

 • tipul infecției
 • tipul de contacte sexuale practicate
 • numărul contactelor sexuale

Trebuie să știți:

 • în fiecare zi mai mult 1 milion de infecții cu transmitere sexuală sunt contactate
 • una din 4 infecții cu transmitere sexuală este chlamydia, gonoree, sifilis sau tricomoniaza
 • una din două persoane active sexual face o infecție cu transmitere sexuală până la vârsta de 25 de ani
 • doar 12 % din populație se testează pentru boli cu transmitere sexuală anual
 • CDC afirmă că peste 24.000 de femei devin infertile în fiecare an din cauza unei infecții cu transmitere sexuală
 • este posibil să contactezi o infecție cu transmitere sexuală la nivelul gurii sau gâtului dacă faci sex oral unei persoane infectate
 • mai mult de 500 milioane de persoane au infecție cu Herpes genital și mai mult de 290 milioane de femei au infecție cu HPV
 • este posibil să ai o boală cu transmitere sexuală în mai multe zone în același timp
 • infecțiile cu transmitere sexuală pot fi transmise chiar dacă partenerul infectat nu prezintă simptome
 • folosirea corectă a prezervativului previne infecțiile cu transmitere sexuală
 • femeile se infectează mai repede ca bărbații

Chlamydia

Semnele infecției lipsesc în majoritatea cazurilor. De cele mai multe ori simptomele nu sunt prezente nici în cazul infecției genitale, urinare sau rectale. Atunci când există ele includ: secreție vaginală sau uretrală, senzație de usturime la urinare, testicule inflamate și dureroase.

Tratamentul consta în administrarea de antibiotice.

Netratată infectia de la nivelul gâtului poate fi transmisă partenerilor neinfectați. Infecția genitală netratata duce în cazul femeilor la boala inflamatorie pelvină, dureri cronice, infertilitate și sarcini ectopice. Infecția la gravide este asociată cu greutate mică la naștere a fătului și cu nașteri premature. La nou născuți poate cauza infecții oculare și pneumonie.

La bărbați infecția poate duce la modificarea spermogramei.

Trichomoniaza

Simptomele initiale pot lipsi, mai ales la bărbați. Ele pot include: secreții vaginale sau uretrale, roșeață și prurit vaginal, senzație de usturime la urinare.

Tratamentul cu antibiotice vindecă infecția.

Herpesul

Semnele și simptomele pot fi absente dar pot să apară leziuni dureroase sau care prezintă prurit în zona infectată. De obicei, primul puseu este cel mai sever și se remite cel mai greu. Puseele ulterioare sunt cu simptomatologie mai redusă în cele mai multe cazuri.

Nu există tratament care să vindece infecția cu herpes, dar administrarea antiviralelor poate reduce simptomatologia și poate scurta durata simptomelor.

Trebuie să știți că puteți să contactați herpes chiar dacă partenerul nu prezintă simptome. Datorită ulcerațiilor produse infecția cu herpes crește riscul de contactare a altor infecții cu transmitere sexuală, inclusiv a infecției HIV.

Gonoreea

Este în general o infecție zgomotoasă care aduce pacienții la medic destul de repede. Semne și simptome pot include scurgeri vaginale sau uretrale, senzație de arsură la urinare, testicule inflamate și dureroase.

Tratamentul constă în administrarea de antibiotice care vindecă infecția.

Trebuie testați partenerii sexuali ai persoanelor infectate și nu trebuie să existe contact sexual până la terminarea tratamentului.

Netratate infecțiile se pot croniciza și da dureri articulare și leziuni cutanate – infecția gonococica diseminată.

Infecția genitală netratată la femei, poate duce la boala inflamatorie pelvină cu dureri cronice infertilitate și sarcini extrauterine, iar în timpul nașterii se pot răspândi la făt și cauza orbire, dureri articulare sau sepsis.

La bărbați poate duce la epididimita o afecțiune dureroasă care poate duce la infertilitate.

Sifilisul

Infecția cu sifilis poate să nu prezinte inițial niciun simptom. Pot să apară ulcerații nedureroase în zona genitală dar și pe buze, în gură, gât sau pe piele. Senzația de prurit pe palme sau talpa piciorului, dar și simptome gen răceală pot fi prezente.

Tratamentul constă în administrarea de antibiotic. Trebuie tratați toți partenerii sexuali ai persoanei infectate.

Netratat sifilisul poate evolua și poate afecta organele interne, poate da orbire, demență și chiar moarte. Femeile gravide pot transmite boala în sarcină sau în timpul nașterii, iar copii netratați pot avea întârzieri de creștere, convulsii și chiar risc de deces.

HIV

Indiferent de calea de contactare a infecției cu HIV apare o infecție generalizată în tot organismul. Simptomele pot să fie absente mulți ani de la prima infecție care se manifestă cu simptome generale de răceală sau gripă.

Tratamentul constă în administrarea de medicație antiretrovirală care poate prelungi și îmbunătății viața pacientilor HIV pozitiv dar care nu vindecă boala.

Persoanele infectate pot răspândi virusul, chiar dacă sunt pe tratament și sunt mult mai predispuse să contacteze alte infecții sau să facă diverse tipuri de cancer.

HPV

Simptomele inițiale pot fi absente. Pacienții pot prezenta condiloame la nivelul gâtului și laringelui care pot duce la schimbarea vocii, dificultate la vorbire sau dispnee dar și la nivel genital – condiloame genitale. Anumite tipuri de HPV pot duce la apariția cancerelor de col, anale, peniene, de gât. Condiloamele se tratează cu aplicații locale de substanțe sau creme, prin înghețare sau chirurgical.

Cum poți preveni contactarea unei infecții transmise sexual:

 • folosește prezervativul
 • folosește folii de latex sau silicon pentru acoperirea zonei genitale a partenerei sau a zonei anale
 • fă-ți regulat testarea pentru boli cu transmitere sexuală
 • să ai relație de lungă durată monogamă
 • refuză contactul sexual cu o persoană care are leziuni genitale de orice fel

Riscul de a contacta o infecție prin contact sexual este mai mare dacă ai leziuni la nivel genital, la nivelul gurii, gingivite sau cancer oral.

Nutritie si sport

apă

Cum poți face la tine acasă apă alcalină. Află ce beneficii are

Chiar dacă beneficiile apei alcaline reprezintă un subiect controversat și intens discutat și este cunoscut faptul că nici măcar toți [...]

Dieta si nutritie

dieta

5 diete pe care NU trebuie să le urmezi

Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție atrage atenția asupra tipurilor de diete care nu ar trebui urmate niciodată. Conform [...]

Alimente

lactate

Beneficiile calciului pentru organism

Alimentele care contin calciu ar trebui sa faca parte din meniul zilnic al tuturor. Adultii, dar mai ales copiii, trebuie [...]