Gonartroza. Care sunt cauzele și cum se tratează

genunchi
Photo by FreePik

Gonartroza sau artroza genunchiului reprezintă cea mai frecventă afecțiune articulară de la nivelul genunchiului apărute mai ales la vârstnici. Gonartroza constă în degradarea cartilajelor care își pierd suplețea și face ca alunecarea dintre extremitățile osoase să fie dureroasă și plină de disconfort.

Care sunt semnele și simptomele gonartrozei?

Durerea este primul simptom care apare cu debut lent, exacerbat de efort și ameliorat de repaus. Pe măsură ce boala evoluează, durerea apare în perioada de repaus, inclusiv noaptea. Un al doilea simptom important este limitarea mobilității, urmat de tumefierea articulației, apariția cracmentelor, a senzației de arsură, a junghiurilor și în stadiile avansate a deformării genunchilor.

Care sunt cauzele gonartrozei?

Gonartroza nu apare la tineri decât în cazul unei gonartroze secundare unei patologii conexe (probleme reumatice, post traumatism), de obicei gonartroza este o afecțiune întâlnită la vârstnici datorită unei deteriorări naturale a cartilajului care acoperă structurile osoase aflate în articulația genunchiului. Ca factori de risc care favorizează apariția mai rapidă a gonartrozei putem menționa: obezitatea, traumatismele, diabetul zaharat, tulburările hormonale, gută, deviații de ax (genu varum, genu valgum, genu recurvatum), istoricul familial și suprasolicitarea de-a lungul vieții.

Cum se pune diagnosticul?

Principala modalitate de diagnosticare a gonartrozei este examenul clinic axat pe genunchiul dureros, cu redoare articulară și deformarea axului, însoțit de evaluarea radiologică prin care se observă pensarea spațiului articular, cu apariția osteofitelor și a altor modificări ce apar în funcție de stadiul bolii. Se pot efectua și alte teste imagistice precum examenul RMN, care aduce informații despre starea meniscurilor, ligamentelor și a cartilajului articular, completat inclusiv de analize de sânge.

Care este tratamentul?

  •  Tratament conservator

Se decide în funcție de vârsta, stadiul și starea generală a pacientului. Schimbarea stilului de viață, se referă la pierderea în greutate, menținerea mobilității prin activitate fizică și evitarea suprasolicitării genunchiului.

Tratament cu fizioterapie și kinetoterapie, proceduri care vizează reducerea durerii și a inflamației. Tratament farmacologic cu antiinflamatorii, antialgice și miorelaxante pentru controlarea durerii.

Tratamentul cu infiltrații intra-articulare în vederea îmbunătățirii calității cartilajului articular rămas, în stadiile incipiente sau în cazurile avansate la pacienții cu contraindicație de tratament chirurgical.

  • Tratamentul chirurgical

Artroscopia de genunchi în stadiile I-II poate ajuta la reducerea durerii și la întârzierea evoluției bolii.

Osteotomia de corecție are ca scop relaxarea membrului inferior, dar este o metodă rar folosită.

Artroplastia de genunchi prin care se înlocuiește articulația genunchiului cu o proteză metalică unicompartimentală sau totală în funcție de caz și de procesul degenerativ al genunchiului.

Recuperarea după o artroplastie de genunchi durează între 4-6 săptămâni, timp în care pacientul efectuează un program special de kinetoterapie pentru o recuperare completă. Dacă suferiți de această problemă sau aveți dureri de genunchi sau o senzație de disconfort este indicat să consultați un medic ortoped.

Citește și: Cea mai puternică metodă de a scăpa de celulită: masajul cu bambus

Sanatate

O femeie care stă la marginea patului

Leșinul: cauze, simptome și remedii

Leșinul este o pierdere temporară a cunoștinței care are loc atunci când creierul nu primește suficient oxigen din cauza fluxului [...]

Interventii si terapii

Care sunt cauzele pierderii implanturilor dentare?

Implanturile dentare reprezinta in prezent o optiune extrem de valoroasa pentru rezolvarea absentei dintilor de pe arcada (edentatii), avand rate [...]

Noutati

barbat cu masca

Câți bani vor primi oamenii care se lasă infectați cu noul Coronavirus

Oamenii de știință din Marea Britanie fac tot ce le stă în putință pentru a avea cât mai repede un [...]