Artroscopia de genunchi – ce este și când este indicată?

genunchi
Imagine de Angelo Esslinger via Pixabay

Artroscopia este o intervenție chirurgicală minim invazivă prin care se pot diagnostica și rezolva diferite probleme ale articulațiilor evitând astfel inciziile și cicatricile mari.

Se introduce o camera în articulația genunchiului folosind o incizie mică de câțiva milimetri, care transmite imaginea mărită de aproximativ 10 ori pe un monitor, unde medicul poate vizualiza în detaliu toate structurile anatomice care se află în articulația genunchiului (meniscuri, ligamente, cartilaj, rotulă, femur, tibia, sinoviala), apoi folosind încă o incizie se introduc diferite instrumente chirurgicale de mici dimensiuni care permit rezolvarea problemelor intraarticulare.

Când se recomandă artroscopia?

Artroscopia de genunchi se recomandă atunci când apar dureri, blocaje la nivelul articulației genunchiului sau boli degenerative care nu cedează la tratamente nechirugicale (la repaus, la tratamente medicamentoase și nici în urma infiltrațiilor locale).

Se indică în următoarele afecțiuni:

  • Leziunea de menisc intern sau extern (gradul 2-3-4) unde se poate efectua o meniscectomie parțială/totală sau sutura meniscului
  • Leziunea de ligament, prin care se poate efectua reconstrucția ligamentelor încrucișate anterior și posterior (în cazul unei rupturi totale sau parțiale ale ligamentului)
  • Extragerea de corp liber intra-articular (o bucată de cartilaj desprinsă în urma unui traumatism sau un osteofit rupt)
  • Gonartrozei (deterioarea cartilajului, doar în stadiile incipiente)
  • Sindromului de impingement femuro-patelar
  • Luxației recidivante de rotulă
  • Rupturei de ligament femuro-patelar (aripioarele interne și externe)
  • Sinovitei cronice (inflamația sinovialei la nivelul genunchiului care nu răspunde la tratament)
  • Leziunei de cartilaj de tipul condromalaciei (leziune bine delimitată la nivelul cartilajului) unde se efectuează diferite proceduri pentru reconstrucția cartilajului

Ce trebuie făcut înainte de artroscopia genunchiului?

Inițial trebuie efectuată o consultație, în care medicul va afla istoricul pacientului și al afecțiunii și va confirma diagnosticul.

O dată cu confirmarea diagnosticului și stabilirea indicației clare a intervenției, se va efectua o serie de analize de sânge pentru pregătirea operatorie. În același timp va cere efectuarea consultului preanestezic, în care se stabilește tipul de anestezie folosit, cel mai frecvent fiind anestezia rahidiană.

Durata intraoperatorie a unei artroscopii de genunchi variază între 20 și 90 de minute în funcție de patologia tratată, o leziune de menisc simplă sau un defect mic de cartilaj poate fi rezolvat în aproximativ 20 de minute folosind o anestezie locală sau de tip rahidian, anestezie în care pacientul rămâne treaz dar nu va putea să-și miște sau să-și simtă membrele inferioare pe durata operației, dar care va permite pacientului să se uite la ecran și să vadă în timp real intervenția.

În ce constă recuperarea după artroscopie?

Pacientul va putea să meargă fără cârje în aproximativ 90% din cazuri la 3-4 ore după intervenție și va rămâne în spital internat doar o singură noapte.

Recuperarea după artroscopia de genunchi este ușoară și include o serie de exerciții pe care pacientul le poate face și acasă timp de 2 săptămâni. Mai trebuie să țină cont de câteva sfaturi, să mențină piciorul în poziție procliva și să evite efortul intens în primele 14 zile.

Uneori se resimte în primele 2 săptămâni o senzație de edem postoperator, fiind absolut normal.

În cazul unei suturi de menisc sau de reconstrucție a cartilajului (folosind tehinca de microfracturi, mozaicoplastia sau matrice), pacienții nu au voie să calce pe membrul operat timp de 4 saptămâni și vor merge cu ajutorul cârjelor.

Care sunt avantajele artroscopiei de genunchi?

Principalul avantaj este cel datorat inciziilor mici, față de intervențiile clasice în care inciziile erau mari, aici nu depășesc câțiva mm și nu rămân cicatrici sesizabile.

Timpul necesar pentru a rezolva problema pe calea artroscopică este redus la jumătate comparativ cu metoda clasică, iar recuperarea este mult mai rapidă, spitalizarea fiind de scurtă durată, complicațiile și riscurile sunt minime.

Este important să nu neglijați simptomele și să nu amânați prezentarea la medic, deoarece poate avea consecințe grave, uneori niște simple afecțiuni pot deveni majore.

Dr Tarek Nazer, medic ortoped cu experiență de 10 ani, și-a efectuat pregătirea în cele mai mari spitale din Marea Britanie fiind supraspecializat în chirurgia artroscopică minim invazivă, în prezent efectuând cea de-a doua specializare în Medicină Sportivă și doctoratul în biomecanica genunchiului.

Noutati

stomatolog

Începe cu un plan de tratament stomatologic gratuit

În perioada 1 septembrie – 31 octombrie, în rețeaua Clinicile Dentare Victoria – Pitești, Râmnicu Vâlcea, Slatina – beneficiezi de gratuitate la [...]

Lifestyle

leadership

Leadership în timpul epidemiei! Cum ar trebui să reacționeze șeful tău în criză

”Ne amintim cu toții ședințele de la sfârșitul anului trecut. Obiective, strategii, planuri de dezvoltare, cursuri programate și cifre rotunjite [...]

Alimente

măr

Nu mânca niciodată mere ceruite! Pot fi un pericol pentru sănătate!

Nimic nu este mai sănătos decât consumul unui fruct proaspăt și aromat, în special a unui măr plin de vitamine [...]