Te doare în partea dreaptă a abdomenului? Iată de ce afecțiune poți suferi

durere abdominală
Imagine de Martin Büdenbender via Pixabay

Durerile corporale. Indiferent că este o durere enervantă și persistentă sau bruscă și intensă, tot durere este și tot trebuie să evaluezi care sunt simptomele pentru a știi ce ai de făcut.

Ia o pauză și încearcă să îți dai seama ce se întâmplă. De când ai durerea? Când a început să te doară? Este o durere care persistă sau este doar ceva trecător care revine din când în când? Te trezește din somn? Ce te ajută să te simți mai bine? După ce ți-ai răspuns la toate acestea întrebări, încearcă să te organizezi puțin și să îți dai seama care este afecțiunea ce nu îți dă pace.

Găsești în continuare o listă cu posibile tipuri de durere abdominală. Vezi dacă te ajută să o încadrezi pe a ta pe undeva, dar sfatul nostru este totuși să consulți un medic pentru a avea un diagnostic corect.

Cel mai important lucru este să nu te panichezi și să vezi dacă ceea ce simți este o urgență medicală sau doar o durere care trece și pe care o poți ignora.

  • Una dintre variantele de luat în calcul și care ar trebui să se rezolve imediat este faptul că te poți confrunta cu gaze la stomac. De obicei acestea se simt în partea stângă a abdomenului sau central, dar durerea poate radia către dreapta, spune specialistul Thehealthy. Cauzele sunt multe: fie ai schimbat dieta, ai consumat mai multe alimente care dau gaze precum fasolea, mazărea, brocoli, varza. Această durere va trece de la sine, gazul se va disipa. O soluție rapidă este mișcarea cât mai multă.
  • O altă afecțiune ar putea fi indigestia. Simți arsuri la stomac? Indigestia nu este o afecțiune gravă și se poate întâmpla dacă mănânci prea repede, consumi alcool, cafea sau alimente acide în cantități prea mari sau în combinații culinare care fac mai mult rău decât bine. Indigestia dispare de la sine, dar consultă totuși medicul specialist dacă simptomele durează mai mult de două săptămâni.
  • Ar mai putea fi vorba despre un spasm mulscular. Faptul că ai depus mai mult efort decât de obicei, de exemplu o alergare mai rapidă, acest lucru îți va solicita diafragma, iar durerea poate apărea imediat. Soluția este să întinzi brațele peste cap, iar data viitoare când mai faci antrenamente de tip cardio să te încălzești mai bine.
  • Hernia este o altă afecțiune care implică durere în partea dreaptă a abdomenului. O hernie apare atunci când straturile peretelui abdominal sunt slăbite sau se rup. Presiunea din interiorul abdomenului împinge conținutul abdominal prin această zonă slăbită. Se formează un fel de sac sub piele, care poate începe ca o umflătură (gâlma) mică, dar care în timp poate crește destul de mare, deoarece presiunea din abdomen împinge grăsimea și intestinele afară, și uneori acestea se blochează apoi în sacul de hernie. Herniile abdominale sunt foarte frecvente, în special în rândul bărbaților. Este posibil să fie nevoie de intervenție chirurgicală pentru soluționarea problemei.
  • Cea mai frecventă afecțiune atunci când este vorba despre durere în partea dreaptă a abdomenului este apendicita. De obicei durerea apare în jurul buricului, iar mai apoi se extinde în partea din dreapta a abdomenului. Nu ai ce să faci, nu trebuie să te simți vinovat pentru nimic. Nu există factor declanșator pentru apendicită. Cel mai sigur este să consulți un medic pentru că dacă nu este tratată la timp, apendicita îți poate punea viața în pericol și starea ta se poate agrava destul de repede.
  • Poate fi vorba despre un chist ovarian. Femeile au câte un ovar pe fiecare parte a uterului. Chisturile, săculeți plini cu lichid, se pot forma pe ovare, iar dacă ai un chist pe ovarul drept, vei simți durerea în partea dreaptă. Dacă de cele mai multe ori, chisturile trec de la sine, acestea pot fi suficient de mari pentru a provoca durere. Consultă medicul dacă durerea este bruscă sau intensă sau dacă pe lângă aceasta mai ai și febră sau vomiți.
  • Mai poate fi vorba despre o sarcină ectopică, extrauterină. Sarcina începe prin fertilizarea ovulului, care în mod normal se atașează de mucoasa uterină. Sarcina ectopică se produce când ovulul fertilizat se dezvoltă în afară uterului. Din punct de vedere al localizării ovulului fertilizat, majoritatea sarcinilor ectopice – peste 90% dintre cazuri- se produc la nivelul uneia dintre trompele uterine. Pe măsură ce sarcina avansează, poate determina ruperea trompei uterine, care poate să provoace hemoragie internă majoră, o urgență amenințătoare de viață, care necesită intervenție chirurgicală imediată. Există și situații când sarcina ectopică se produce în alte zone, precum ovarele, cavitatea abdominală sau în porțiunea inferioară a uterului (colul uterin), porțiunea care se continuă cu vaginul. Trebuie luată în calcul și această variantă dacă te confrunți cu durere și încerci să rămâi însărcinată sau nu te protejezi de obicei în timpul actului sexual cu partenerul tău. Medicul trebuie consultat de urgență dacă mai ai și sângerări vaginale sau durere pelvină.
  • Te-ai mai putea confrunta cu pietre la rinichi. Simptomele clare pentru această afecțiune sunt durerile de spate, dureri în zona abdomenului inferior sau în zona inghinală. Durerea își poate schimba însă locația, semn că piatra își face loc prin tractul urinar. Alte simptome ale pietrelor la rinichi mai sunt durerile în timp ce urinezi, sânge în urină, greață sau vărsături.
  • O altă problemă cu care te confrunți poate fi constipația severă. Alte simptome sunt crampele, balonarea, durerile de spate sau presiune pe vezica urinară.

Conținutul de fibre din cartofii dulci poate ajuta la prevenirea constipației și la promovarea regularității scaunelor, pentru un tract digestiv sănătos. Iată ce alte beneficii mai are:

  • Dacă durerea a apărut după masă sau după un fel de mâncare mai consistent, poate fi vorba despre piatră biliară. Vezica biliară este un organ care eliberează bila și te ajută să digeri alimentele. Vezica biliară poate începe să formeze calculi biliari dacă ai un nivel ridicat de grăsimi în sânge, estrogen sau ești obez. Indiferent de sursă, atunci când pietrele blochează conductele biliare (un atac de vezică biliară), durerea bruscă poate fi primul semn.

Dacă durerea s-a agravat, nu te mai lasă să îți desfășori activitățile obișnuite, poți localiza cu degetul zona unde simți durerea, te confrunți cu stări de vomă sau ai alte simptome ce te îngrijorează, nu mai sta pe gânduri și mergi în cabinetul unui medic pentru ajutor specializat.

Afectiuni

Epilepsia fotosensibilă. Precauție și prevenție

Lumina stroboscopică poate avea efecte adverse asupra persoanelor cu epilepsie fotosensibilă, un tip de epilepsie în care convulsiile sunt declanșate [...]

Afectiuni

femeie cu flori

Afecțiuni de care trebuie să te ferești primăvara

Primăvara este unul dintre anotimpurile pe care oamenii le iubesc cel mai mult. De ce? Răspunsul este cât se poate [...]

Afectiuni

O femeie care se confuntă cu nevralgia

Ce este nevralgia: simptome, cauze și tratament

Nevralgia sau durere neuropatică apare atunci când sunt afectați nervii care transportă senzațiile către creier. Simptomele sunt diferite decât cele [...]