Poftă de ciocolată? Sau de fast-food? Fie că poftești la ciocolată, la o felie de pizza sau la o felie de pâine, cu siguranță te-ai gândit măcar un pic cât de bine ar fi dacă ai mânca una dintre ele.
Fiecare poftă în parte înseamnă însă că organismul tău are nevoie de ceva, are o carență și trebuie să o suplinească pentru a funcționa corect. Potrivit specialiștilor nu trebuie să îți faci griji prea mari, poftele durează între trei și cinci minute și dacă ai reușit să treci de această perioadă ești demn de laudă.
Stresul, plictiseala, supărarea sunt numai câteva dintre emoțiile care stau la baza unei pofte, dar așa cum am spus mai sus, poftele pot avea drept cauză și lipsa unor substanțe din organism.
Trebuie menționat că există însă o diferență clară între foame și poftă. Pofta apare de cele mai multe ori la scurt timp după masă, iar foamea abia după câteva ore își face simțită prezența. Foame se manifestă prin migrene, stări de moleșeală și trebuie să faci diferența clară între foame și poftă pentru a menține un stil de viață sănătos, lucru dorit de majoritatea oamenilor în ultimul timp.
Ai poftă de mâncare grasă sau prăjită? Este primul semn al organismului tău că nu îi oferi suficienți acizi grași esențiali. Acest lucru se poate rezolva și dacă apelezi la pește, ouă sau avocado. Există mereu o variantă sănătoasă, trebuie doar să știi ce vrei.
Îți este poftă de pâine, paste, cartofi, într-un cuvânt carbohidrați? Acest lucru înseamnă faptul că ai nevoie de energie. Poți apela cu încredere la leguminoase, cereale integrale, alimente bogate în fibre pentru a satisface nevoia organismului tău.
Vrei să mănânci ceva dulce? Pofta de zahăr indică faptul că organismul tău are de fapt nevoie de hrană. Apelează la fructe pe care le poți combina cu proteine de exemplu pentru a căpăta senzația de sațietate și a gestiona situația într-un mod impecabil.
Simți nevoia să mănânci mereu alimente sărate? Această dorință înseamnă că ești destul de stresat sau ușor deshidratat. Dacă vrei să ronțăi mereu ceva atunci optează pentru gustări sănătoase precum nuci, migdale, caju sau diverse semințe.
Atunci când simți că nu mai poți după o bucățică de ciocolată înseamnă că organismul îți cere de fapt o sursă care să îi livreze magneziu, vitamina B sau grăsimi esențiale. Poți oricând să apelezi la o ciocolată neagră cu adaos mare de cacao. Îi vei oferi organismului ce are nevoie și îți vei satisface în același timp și pofta.
Dacă te numeri printre persoanele care tânjesc după băuturi acidulate înseamnă că organismul are de fapt nevoie de energie. Poți să bei în schimb apă minerală pe care să o îmbunătățești la gust cu lămâie sau portocală.
Pentru a limita puțin poftele de cele mai multe ori este recomandat să afli care este cauza lor. Încearcă să nu te mai stresezi din orice și în acest fel nici organismul tău nu va mai cere dulciuri. Hidratează-te constant: bea multă apă. Dacă consumi suficiente proteine vei avea o senzație de sațietate care va reduce poftele. Încearcă să faci altceva atunci când ai poftă de ceva: pofta va dispărea dacă nu te concentrezi prea mult pe ea.