Teoriile despre vaccinarea împotriva Covid-19 sunt într-o continuă dezbatere: dacă unii spun că vaccinul este 100% sigur și nu are cum să ne dăuneze pe termen lung, sunt și voci care susțin contrariul.
Într-un interviu pentru AlistMagazine.ro, dr. Andrei Tudor Rogoz răspunde la câteva dintre cele mai frecvente întrebări despre vaccin.
Cât de sigur este să ne vaccinăm? Care este diferența între cel de la Pfizer și cel de la Moderna?
În timpul studiilor ce au precedat aprobarea vaccinurilor menționate, numărul de reacții adverse severe a fost unul mic. De altfel, singura astfel de reacție care necesită un răspuns în regim de urgență, anafilaxia (o formă severă de reacție alergică) apare la o dată la 100.000-1.000.000 de persoane vaccinate, ceea ce este comparabil cu riscul după administrarea vaccinului antigripal.
Trebuie înțeles totuși că uneori și reacții comune, de severitate mult mai mică, precum febra, pot constitui, în cazul unor persoane foarte fragile (vârstnici cu alte boli în evoluție și alții), o problemă medicală de neignorat. Aceste riscuri trebuie puse în balanță cu beneficiile pe care vaccinarea le aduce, tocmai la aceste categorii de persoane, la care COVID-19 are un risc de deces foarte mare.
Alte tipuri de reacții adverse de luat în calcul după vaccinare sunt în general reacții locale – durere, inflamație, roșeață la locul de administrare sau mai rar reacții resimțite la nivelul întregului organism, precum febra, o stare de slăbiciune, dureri musculare, dureri de cap, dureri articulare, probleme digestive minore. Unele reactii, precum febra și sindromul febril, apar cu o frecvență mai mare după rapel pentru că sistemul imun este deja pregătit să intervină, e într-un fel dovada faptului că ați răspuns la prima doză, că aveți deja celule ale sistemului imun ce s-au specializat împotriva unor particule virale din structura SARS-CoV-2.
Deși frecvența și tipurile de reacții adverse ce apar dupa vaccinare continuă să fie evaluate, diferențele dintre cele două produse menționate sunt mici, poate cu o frecvență un pic mai mare, după cea de-a doua doză, la Moderna.
Se pot vaccina și persoanele care suferă de boli autoimune?
Da. Bolile autoimune nu constituie o contraindicație pentru vaccinare. Tratamentul pentru unele dintre acestea ar putea influența răspunsul la vaccinuri, dacă e să le comparăm cu experiențe anterioare, așa că vă recomand ca înainte de a vă programa să aveți o discuție cu medicul dumneavoastră.
Interviu integral este disponibil AICI.