Hernia ombilicală. De ce apare, ce complicații poate avea și cum se tratează.

Dr. Marina Dumitras

Hernia ombilicală reprezintă o exteriorizare a epiploonului intraabdominal (grasimea care acoperă organele sau a unui segment de intestin subțire și gros) printr-o zonă slabă a peretelui abdominal – inelul ombilical.

Clinic: tumefacție ombilicală, de consistentă scazută, în perioada inițială, care se reduce, pentru ca ulterior în decursul timpului, să devină ireductibilă (nu se mai reduce când o apăsăm sau chiar conținutul sacului herniar se poate bloca), și care poate asocia, apariția unei echimoze și a unor leziuni tegumentare de tipul: dermatită, eroziuni la nivelul regiunii ombilicale.

Cauzele de apariție ale herniei ombilicale

  • Obezitatea (crește presiunea intraabdominală)
  • Sarcinile multiple cu copii macrosomi (cu greutate mare și în prezentație pelviană – genunchii fătului apasă pe zona ombilicală a gravidei)
  • Dializa cronică
  • Factorul genetic: structura alterată a fibrelor de colagen din peretele  abdominal anterior

Diagnostic

1. Clinic: se evidențiază defectul parietal ombilical și dimensiunea sacului herniar, reductibilitatea sau ireductibilitatea lui.

2. Paraclinic: ecografie de părți moi și tomografie computerizată – metode imagistice de completare, care apreciază dimensiunile  defectului parietal, ale sacului herniar, conținutului lui (în caz de hernie ombilicală strangulată (tabloul clinic al unei ocluzii intestinale): care conține un segment de intestine subțire sau gros ne va aprecia viabilitatea lui și implicit complexitatea intervenției chirurgicale.

Tratamentul este exclusiv chirurgical

Complicațiile în lipsa tratamentului chirurgical sunt posibile, evoluția fiind spre blocarea conținutului sacului herniar cu apariția unei subocluzii sau ocluzii intestinale (tranzit absent pentru gaze și materii fecale, greață, vărsături, stare generală alterată).

Tratamentul este exclusiv chirurgical. În funcție de dimensiunile  defectului parietal ombilical și ale sacului herniar, dar și de asocierea sau nu, a unei complicații, se va decide varianta de tratament chirurgical.

În cazul unui defect parietal mic și a unui sac herniar ombilical reductibil mic se va alege varianta clasică. Aceasta presupune realizarea unei incizii axate pe zona ombilicală, în pliul ombilical, idetificarea defectului parietal, desfacerea inelului ombilical, aplicarea unei plase de polipropilenă, care se fixeaza cu fire standard, refacerea inelului ombilical, sutura tegumentului ombilical (avantajul unei cicatrice estetice, insezisabile pentru că ombilicul se retractă).

Recuperarea presupune evitarea efortului fizic susținut timp de o lună

Când avem de-a face cu un defect parietal mic dar sac herniar voluminous reductibil sau ireductibil, varianta de tratament chirurgical de elecție, este cea minim invazivă laparoscopică. Se practică trei incizii estetice, milimetrice, de maxim un centimetru, se insuflă dioxid de carbon, se lucrează ca într-un balon, se explorează defectul parietal, saculul herniar, conținutul lui și tot abdomenul pacientului. Se verifică vascularizația segmentului de intestin blocat sub control vizual. Se aplică o plasă care acoperă defectul parietal ombilical, după reducerea conținutului sacului herniar și se fixează cu capse lent resorbabile, standard în dublă coroană. Se realizează suturi fine, lineare care lasă în urmă cicatrici estetice.

Recuperarea presupune evitarea efortului fizic susținut timp de o lună, purtarea unei centuri abdominale de contenție timp de 6- 8 săptămâni postoperator, toaletarea plăgilor timp de 7 zile cu o soluție antiseptică. De aceea este foarte important ca pacientul să meargă la un consult de chirurgie de la primele simptome apărute: tumefacție, jenă ombilicală, dureri la acest nivel, tulburări de tranzit, modificații tegumentare ombilicale.

Chirurgul va aprecia în funcție de examenele clinice și paralinice gradul de urgență al unei intervenții pentru patologia herniară ombilicală, va explica pacientului ce măsuri de profilaxie poate adopta, dar și ce alternative de tratament chirurgical are la dispoziție.

Citește și: Apendicita. Care sunt simptomele și cum se tratează

Noutati

medic covid

PREDICȚIE. Cum ar putea evolua Coronavirus în România?

Centrul pentru Inovație în Medicină și RaportuldeGarda.ro prezintă o simulare despre posibila evoluție a epidemiei COVID-19 în România, despre momentul [...]

Afectiuni

Ce este lupusul și cum se manifestă

Lupusul este o boală autoimună cronică în care sistemul imunitar atacă propriile țesuturi și organe. Aceasta poate afecta diverse părți [...]

Travel

Chile.

Top 3 țări cu cele mai sănătoase alimente

George Institute for Global Health a realizat anul trecut un studiu despre țări cu alimente sănătoase, iar rezultate sunt mai [...]