Suplimentele alimentare: supradozajul și efectele acestuia în timp

Suplimentele alimentare sunt preparate ce conțin vitamine, minerale și alte substanțe cu efect nutrițional, indicate atunci când aceste substanțe lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică sau când există cerințe nutriționale specifice.

Suplimentele alimentare pot include vitamine, minerale, aminoacizi și enzime, precum și plante sau extracte din plante și se comercializează sub formă de pastile, tablete, pilule, pachete de pulbere, sticle cu picurător și alte forme asemănătoare.

Suplimenele alimentare nu fac parte din categoria medicamentelor, sunt comercializate fără prescripții medicale și nu tratează boli, ci doar mențin un echilibru în organism. Astfel, oamenii au tendința de a ignora și efectele secundare, contra-indicațiile și posibilele complicații. Supradozajul cu suplimente alimentare, vitamine, a devenit din ce în ce mai frecvent în rândul consumatorilor. Fie că sunt persoane adulte, fie că sunt copii cărora părinții le administrează aceste suplimente, efectele supradozajului nu întârzie niciodată să apară.

Suplimentele alimentare pot deveni toxice dacă sunt luate în cantități mai mari decât permite organismul fiecărui om. Medicii recomandă ca vitaminele și suplimentele alimetare să nu fie administrate în lipsa unui set de analize, însă sfatul medicului este ignorat.

Surplusul de suplimente ajunge depus sub formă de rezervă în organism și nu mai poate fi eliminat renal. Supradoza de vitamine duce la o absorbție a altor vitamine necesare, iar în urma acestui proces se creează un dezechilibru nutrițional. Deși în general corpul absoarbe foarte eficient cele necesare, acestuia îi lipsesc mecanismele de a distruge excesul. Astfel, posibilitatea toxicității apare dacă raportul nu este controlat.

Cum se manifestă efectele supradozajului cu suplimente alimentare ?

Riscul de hipervitaminoză este ridicat pentru vârstele extreme, copiii și bătrânii, din cauza funcționării deficitare a sistemelor de curățare și de eliminare (ficatul și rinichii) a surprusului. Printre efectele supradozajului se numără insuficiența renală, insuficiența hepatică, obezitatea, hiposudorația, deshidratarea cronică.

Efectele supradozajului cu suplimente alimentare diferă în funcție de vitamina administrată. Excesul poate avea efecte adverse, uneori de o gravitate mai mare decât cea provocată de o oarecare deficiență a acestor elemente în organism.

Banala vitamina C, recunoscută pentru beneficiile aduse sistemului imunitar, pe care, cel puțin o dată, cu toții ne-am „prescris-o” singuri, poate deveni un inamic al organismului dacă abuzăm de ea. Consumată în exces, vitamina C poate produce sângerări nazale, diaree, pierderi de calciu, iar ca efect pe termen lung ar putea duce la formarea pietrelor la rinichi si îmbolnăvirea vezicii biliare.

Lipsa din organism a vitaminei A duce la probleme dermatologice, respiratorii, psihice sau digestive

Și excesul de vitamina D ne cauzează probleme. Dacă în doze optime ajută la absorbția calciului în organism, consumată în exces, produce, pe lângă discomfortul creat de o senzație permanentă de sete și urinări frecvente, demineralizarea oaselor și apariția culiculilor renali, iar în unele cazuri se poate solda cu instalarea unei depresii.

Dacă lipsa din organism a vitaminei A duce la probleme dermatologice, respiratorii, psihice sau digestive, consumul său în exces este la fel de dăunător. Atunci când dozajul depășește necesitățile organismului, apar intoxicații, febră, scăderea în greutate, căderea părului, dureri de cap, ale splinei, ficatului și oaselor.

Acestea sunt doar câteva exemple ale efectelor surplusului de vitamine în organism. Recomandările doctorului sunt menite pentru a fi luate în considerare. Suplimentele alimentare, deși se vând fără prescripție medicală, este indicat să se administreze la îndemnul medicului și cu analize efectuate anterior.

Interventii si terapii

Dr Mihai Ionescu

Care sunt diferențele între operația de micșorare a stomacului și inelul gastric

Pentru majoritatea pacienților obezi, soluția de a scăpa de kilogramele în plus și de riscurile majore care le pun în [...]

Lifestyle

față

Te-ai îngrășat la față? Vezi ce trebuie să faci ca să slăbești doar în această zonă

Fiecare corp este unic și are propriul ritm, nu-i așa? Chiar și kilogramele în plus își pun amprenta diferit asupra [...]

Sanatate

genunchi

Artroscopia de genunchi – ce este și când este indicată?

Artroscopia este o intervenție chirurgicală minim invazivă prin care se pot diagnostica și rezolva diferite probleme ale articulațiilor evitând astfel [...]