Ce sunt prebioticele și care sunt beneficiile lor

ceapa
Imagine de Steve Buissinne via Pixabay

Prebioticele sunt ingredinte alimentare nedigerabile cu care se pot hrăni probioticele, adică bacteriile care alcătuiesc microbiomul la nivelul intestinelor.

Galactooligozaharidele reprezintă cea mai avansată formă de prebiotice care aparțin unui grup de fibre specifice cu care se hrănesc bacteriile benefice din intestine și care contribuie la dezvoltarea acestora.

În tractul gastrointestinal uman se estimează că trăiesc mai multe tipuri de microorganisme, iar numărul lor este uriaș – 1010 – 1012 microorganisme vii /gram. Bacteriile din stomac, intestine și colon sunt esențiale pentru sănătatea noastră.

Ce sunt prebioticele

Termenul de prebiotice a fost introdus pentru prime dată în anul 1995 de Glenn Gibson și Marcel Roberfroid și se referă la „un ingredient alimentar nedigerabil care influențează în mod benefic gazda prin stimularea selectivă a dezvoltării și/sau activității unor bacterii din colon, îmbunătățind astfel sănătatea individului”.
Criterii de clasificare pentru un compus prebiotic

Este rezistent la pH-ul acid al stomacului, nu poate fi hidrolizat de enzimele mamiferelor și nu ar trebui să fie absorbit în tractul gastrointestinal;
Poate fi fermentat de microbiomul intestinal;
Poate stimula selectiv dezvoltarea și/sau activitatea bacteriilor intestinale și îmbunătăți sănătatea, scrie republicabio.ro.

Prebiotice vs probiotice

  • Prebioticele sunt fibre indigerabile cu care se hrănesc bacteriile benefice din intestine precum probioticele. Prebioticele se pot regăsi în carbohidrați, fructe și legume.
  • Probioticele sunt bacteriile vii, active, care populează intestinele. Ele există în mod natural în unele alimente sau pot fi administrate ca suplimente alimentare.

Citește mai multe informații despre probiotice în articolul de mai jos:

Alimente cu un conținut ridicat de prebiotice

  • Cicoarea
  • Usturoiul
  • Ceapa
  • Prazul
  • Sparanghelul
  • Bananele
  • Orzul
  • Ovăzul
  • Semințele de in.

Beneficiile consumului de prebiotice

Stimulează imunitate pentru că contribuie la mărimea numărului de microorganisme cu rol protector.

Îmbunătățesc funcționarea sistemului nervos pentru că prebioticele acționează ca reglatori hormonali asupra neurotransmițătorilor și a sistemului imunitar.

Prebioticele ajută la prevenirea și tratarea afecțiunilor cutanate precum dermatita atopică.

Unele studii arată că fibrele prebiotice precum lactuloză sau inulină și oligofructoză influențează în mod pozitiv absorbția de calciu.

Efecte secundare ale consumului de prebiotice

O cantitate mare de prebiotice poate duce la un exces de gaze la nivelul intestinelor. Balonarea sau crampele sunt cele mai frecvente efecte adverse. Singura soluție este să reduci cantitatea administrată.

Timp liber

scrub cafea

Scrub cu cafea, ideal pentru o piele perfectă

Chiar dacă nu ești o împătimită a cafelei, o pungă de cafea tot trebuie să ai în casă pentru atunci [...]

Afectiuni

borcane

Botulismul: cauze, simptome, tratament și prevenție

Botulismul este o afecțiune gravă, cauzată de o neurotoxină produsă de bacteria Clostridium botulinum. Dacă nu se aplică un tratament [...]

Alimente

somon

Top 6 alimente pentru o vedere mai bună. Dieta pentru ochi sănătoși

În ultimul timp, din ce în ce mai mulți oameni se plâng de faptul că au probleme cu vederea, că [...]