Cum se poate adapta mai uşor copilul la creşă. Sfaturi de pus în practică

gradinita
Imagine de Tolmacho via Pixabay

Despărțirea copilului de mamă nu este un lucru deloc ușor. Să îl lași la cresă poate fi foarte greu în anumite situații, dar are beneficii de ambele părți: atât pentru dezvoltatea psihologică a copilului, cât și pentru mamă care are nevoie să se reintegreze în societate și în câmpul muncii.

În primul rând, pentru ca copilul să fie ok și să aibă parte de o acomodare blândă având în vedere faptul că nu se mai află sub aripa părinților și este pe cont propriu. Trebuie ca părinții să găsească o instituție școlară în care să aibă încredere, să se intereseze de activitățile pe care copilul le va face acolo pentru că numai așa va putea să îi vorbească cu drag micuțului despre această nouă etapă.

Următoarea etapă de adaptare și integrare în colectivitate se referă la faptul că micuțul trebuie ajutat să se supună noilor reguli și să i se vorbească constant și frumos despre cunoștințele noi pe care le poate dobândi mergând în colectivitate, despre formarea unor relații de prietenie, de aceea este foarte important ca părintele să aleagă cea mai bună variantă de creșă, pe cea care răspunde cel mai bine cerințelor lui.

Recomandarea ar fi ca întregul proces să se desfășoare treptat.

Prima dată să fie poveștile legate de ce urmează să se întâmple, mai apoi să fie o vizită la grădiniță, pentru ca în cele din urmă să îi oferi copilului posibilitatea să se adapteze cu locul, educatoarele sau jucăriile de acolo.

Pe cât posibil, trebuie crescut gradual timpul petrecut la grădiniţă, începând de la 2-3 ore în primele zile, crescând apoi treptat în funcţie de cum reacţionează copilul.

Copiii simt și știu atunci când li se ascunde adevărul, de aceea este important ca cei mici să știe ce se întâmplă cu ei, iar părinții trebuie să își respecte promisiunile indiferent de situație. Nevoia copilului va fi să ştie că sunteţi acolo, că îl aşteptaţi pe hol sau în curte, că veniţi la ora promisă, că ceea ce îi spuneţi se va şi întâmpla în realitate.

Este important ca părinții să faciliteze crearea unei relații între copil și educatoare și să i-o prezinte micuțului drept persoana lui de încredere, pe care se poate baza atâta timp cât stă la creșă. Educatoarea trebuie să fie persoana care îi va oferi suport și siguranță atunci când va avea nevoie.

Plânsul copilului în astfel de situații este ceva normal. Ca să îl ajuți pe copil, este indicat să te gândești ce ar putea să îi cauzeze starea şi să încerci să îi îndeplinești cerința.

Când vine momentul despărţirii şi trebuie să pleci, fii ferm şi constant. Uneori copilul va încerca să te înduplece să mai rămâi încă 5 minute şi apoi încă 5 şi apoi încă 5 şi tot aşa. Ce poți face este să îi spui clar cât poți să stai şi când acel timp a trecut să îi comunici asta şi să pleci. Întotdeauna să îți iei la revedere de la copil pentru că dacă nu vei face acest lucru, copilul se va simți mințit și nesigur pe el.

Noutati

coronavirus

Cercetătorii depun eforturi imense pentru a opri pandemia! Testează primul vaccin anti COVID-19

În această săptămână, americanii au început testarea primul vaccin împotriva COVID-19. Patru pacienți dintr-un spital din Seattle au primit primele [...]

Afectiuni

pierderea memoriei

De ce uităm și când să ne îngrijoreze pierderea memoriei?

Ștergem informațiile inutile ca să le putem păstra pe cele mai relevante, pe termen lung. De ce uităm și când [...]

Cuplu

cuplu

Poți să iei Coronavirus prin SEX? Iată ce răspund specialiștii la câteva întrebări despre relațiile intime

Ca orice, coronavirusul complică și sexul. În această perioadă, mulți oameni sunt dați peste cap de măsurile de carantină puse [...]