Diferența dintre intoleranța la lactoză și alergia la proteinele din lapte de vacă. Ce înseamnă fiecare și cum se manifestă

lapte
Photo by Pexels.com

Deși sunt două afecțiuni total diferite, intoleranța la lactoză și alergia la proteinele din lapte de vacă sunt adesea confundate din cauza faptului că au anumite simptome în comun.

Alergia este însă mult mai severă și se manifestă mult mai agresiv decât intoleranța. Pentru că au cauze și tratament diferite, acest articol vine să clarifice diferența dintre cele două pentru a nu mai fi atât de ușor confundate, mai ales de către mămici ai căror copii se confruntă cu una dintre cele două boli.

Alergia se produce atunci când sistemul imunitar al organismului reacționează destul de dur imediat după ce a fost expus la o anumită substanță pe care el a detectat-o și a considerat-o intrus. Acesta trimite în corp substanțe care să o distrugă. În cazul alergiilor, sistemul imunitar crede că anumite substanțe din alimente nu îi fac bine organismului și reacționează, iar simptomele pot fi dintre cele mai grave, șoc anafilactic sau chiar deces.

Intoleranța la lactoză este cea mai des întâlnită formă de intoleranță alimentară și este o afecțiune care se manifestă prin incapacitatea de a difera și absorbi lactoza. Lactoza este un compus care nu se poate absorbi ca atare și care are nevoie de lactaza organismului pentru a fi scindată. Când lactaza lipsește, procesul nu poate avea loc și după aproximativ 30-120 de minute de la consumul de alimente care conțin lactoză apar simptomele intoleranței.

Care este diferența dintre intoleranța la lactoză și alergia la proteinele din lapte?

Intoleranța la lactoză este mai frecventă decât alergiile la proteinele din lapte, durează mai mult pentru a se dezvolta și poate apărea în orice moment al vieții. De asemenea, intoleranța la lactoză apare foarte rar la copii și este mult mai frecventă la adulţi. Această afecţiune poate apărea şi în urma unui dezechilibru al sistemului digestiv.

Simptomele intoleranței la lactoză sunt diareea, balonarea, crampele de stomac. Soluțiile pentru cei cu intoleranță la lactoză sunt evitarea produselor care conțin lactoză și consumarea altor produse care au în compoziție calciu și proteine: sucul de portocale, peștele cu oase comestibile, migdale, semințe de susan, fructe uscate, legume cu frunze verzi.

Alergia la proteinele din laptele de vacă este cel mai frecvent tip de alergie alimentară întâlnită la sugari și copiii mici și are un impact major asupra vieții micuților. Cele trei proteine din componența laptelui de vacă sunt responsabile pentru aceste alergii. Este vorba despre lactalbumină, beta-lactoglobulină și cazeină. Poate apărea brusc sau poate fi o alergie întârziată, greu de depistat.

Alergia la proteinele din laptele de vacă este o problemă de sănătate care schimbă complet stilul de viață și care trebuie tratată cu mare seriozitate. Simptomele sunt fie la nivelul pielii (erupții cutanate, urticarie, piele uscată, descuamare), fie la nivelul sistemului digestiv (diaree, constipație,vomă, reflux), fie la nivel respirator ( tuse, curgerea nasului, respirație șuierătoare, strănut).

Vizita la medic te poate ajuta să scapi de această nedumerire

Persoanele cu alergie la proteinele laptelui de vacă trebuie să elimine complet din alimentație toate produsele care conțin lapte de vacă sau, dacă suferă de alergii încrucișate, și a altor tipuri de lapte animal, să evite produsele ambalate și procesate.

Dacă bănuiești că copilul tău are aplv atunci este bine să știi că nu este un diagnostic ușor de pus și că este nevoie de ajutorul și sfatul unui medic specialist alergolog. Acesta este singurul în măsură să decidă ce teste și investigații sunt necesare în funcție de reacțiile pe care le observă la copil.

Pentru ca delimitarea să fie clară mai adăugăm că alergia la proteinele din laptele de vacă nu trebuie confundată cu intoleranța la lactoză, unde sistemul digestiv nu poate digera zahărul (denumit lactoză) din lapte. Intoleranța la lactoză nu implica sistemul imunitar.

Citește și: De ce nu e bine să păstrezi folia de prospețime în dulap. Sigur nu te aștepți la ce urmează

Sanatate

plămâni

Cum se aud plămânii unui bolnav de COVID -19: înregistrare audio

În timp ce din păcate sunt mulți care cred că acest virus nu există, deși face o mulțime de victime [...]

Familie

bebeluș

Nume de copii interzise. De ce nu sunt permise în anumite țări

Guverne din întreaga lume au aprobat de-a lungul timpului legi care să îi restricționeze pe părinți atunci când își aleg [...]

Dieta si nutritie

dieta

5 diete pe care NU trebuie să le urmezi

Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție atrage atenția asupra tipurilor de diete care nu ar trebui urmate niciodată. Conform [...]