Anumiți micronutrienți sunt esențiali în sarcină, pentru dezvoltarea normală a bebelușului, iar asta înseamnă că viitoarea mamă trebuie să fie atentă la aportul acestora și în perioada preconcepțională, dar și în timpul sarcinii.
În caz contrar, mama va avea o mai mare vulnerabilitate la bolile cardiovasculare, la hipertensiunea arterială, la diabet. În plus, starea de sănătate a copilului poate fi afectată.
Deși fiecare nutrient joacă un rol important, există câțiva micronutrienți cărora ar trebui să li se acorde o atenție specială din cauza modificărilor care apar în sarcină. Este vorba despre: proteine, acizii grași esențiali, vitamina D, iod, calciu și fier.
În organism, avem cantități mici de iod, cu toate acestea este esențial. Acesta joacă un rol major în funcționarea glandei tiroide și în producția de hormoni tiroidieni la viitorul bebeluș. Deficiența de iod poate avea consecințe și asupra dezvoltării creierului bebelușului.
Ce alimente să consumi în sarcină?
Pentru a te asigura că ai un aport de iod din alimentație, include în meniu: crustacee bine gătite, pește de mare, ouă, lapte și produse lactate.
Folatul sau vitamina B9 joacă un rol foarte important în dezvoltarea sistemului nervos al embrionului, mai exact la închiderea tubului neural.
Ce alimente să consumi în sarcină?
Vitamina B9 se găsește în: organe, leguminoase și anumite legume verzi (broccoli,
salată verde, spanac, sparanghel).
Cei doi micronutrienți, vitamina D și calciul sunt adesea asociați pentru că asimilarea calciului nu poate fi realizată în cazul unei carențe de vitamina D. În plus, peste 50% dintre femei au valorile calciului sub aporturile nutriționale recomandate, ceea ce ar putea contribui la un risc crescut de hipertensiune arterială, eclampsie și depresie postpartum asociată sarcinii.
Împreună cu calciul, vitamina D este esențială pentru mineralizarea scheletului fetal, responsabil de o bună funcționare a sistemului imunitar. Acesta previne și riscul de preeclampsie, un sindrom specific sarcinii, care afectează 3 până la 7% din primele sarcini la nivel mondial.
Ce alimente să consumi în sarcină?
Vitamina D se găsește în: uleiul de ficat de cod, în peștele gras (somon, hering, sardine, macrou), în gălbenușul de ou. Calciul se găsește în lapte și produse lactate.
În sarcină este necesară creșterea aportului de fier. O viitoare mamă cu deficit de fier va fi mai obosită, mai puțin rezistentă la infecții și mai predispusă la tulburări de dispoziție.
Suplimentele de fier trebuie luate totuși la recomandarea medicului deoarece excesul de fier poate avea consecințe grave. Acesta crește stresul oxidativ care favorizează anumite situații patologice la nou-născut, precum diabetul.
Ce alimente să consumi în sarcină?
Pentru a te asigura că ai un aport de fier din alimentație, include în meniu: organe (ficat, rinichi), carne roșie, carne de pasăre și fructe de mare.
Aportul de omega 3 și omega 6 este deficitar pentru o mare parte din populație, dar acești micronutrienți sunt esențiali în dezvoltarea sistemului nervos și a retinei bebelușului în timpul sarcinii.
Ce alimente să consumi în sarcină?
Pentru a te asigura că incluzi acizii grași esențiali în alimentație, consumă: nuci, ulei de rapiță rapiță, pește gras.
Un procent majoritar de 80% dintre gravide au un aport mai mic de media zilnică necesară. Deficiența de magneziu poate provoca oboseală, tulburări de dispoziție și crampe.
Ce alimente să consumi în sarcină? Magneziul să găsește în alimente precum: ciocolata neagră, nuci și semințe (nuci, caju, nuci pecan, alune, migdale, muguri de pin).
O sarcină fără probleme și un copil sănătos depind și de micronutrienții asimilați de viitorul tată. De exemplu, carnitina este un micronutrient deosebit de important. Acesta asigură producerea de energie pentru spermatozoizi.
Foto: pexels.com