Ce este constipația, care sunt cauzele și cum se poate trata

O femeie care rupe hârtie igienică
Constipația afectează aproximativ 1 din 7 persoane cu o stare de sănătate bună / Pexels

Constipația este un simptom care poate însemna lucruri diferite pentru fiecare om în parte. Sensul obișnuit este că o persoană are dificultăți sau nu are o frecvență în deschiderea intestinelor.

Constipația afectează aproximativ 1 din 7 persoane cu o stare de sănătate bună. Femeile tinere și persoanele în vârstă sunt grupurile cu cele mai multe șanse de a se confrunta cu constipația.

Ce este constipația

Adesea, oamenii cred că trebuie să-și deschidă intestinele în fiecare zi, dar nu este cazul. Deschiderea intestinelor poate varia de la trei ori pe zi la trei ori pe săptămână la persoanele sănătoase. Constipația este o problemă comună și, de obicei, nu înseamnă că ceva este în neregulă cu starea de sănătate a organismului. Constipația în majoritatea cazurilor este temporară și se va ameliora prin măsuri simple în stilul de viață.

Diagrama numită Bristol Stool Chart este o modalitate de a identifica constipația. Constipația se referă în general la scaunele de tip 1 sau tip 2 pe diagramă.

https://www.instagram.com/p/CuTcpYyN487

Care sunt cele mai frecvente cauze ale constipației

Medicamentele pot provoca adesea constipație ca efect secundar. Opioidele sunt unul dintre cele mai comune tipuri de medicamente care pot provoca constipație. Este important să discutți cu medicul dacă simți că te confrunți cu constipația sau s-a agravat prin administrarea unui medicament.

Emoţiile

Există o legătură puternică între creier și modul în care funcționează intestinul. Aceasta se numește conexiunea intestin-creier. Creierul și intestinul „vorbesc” între ele în multe feluri, de exemplu, prin hormoni sau nervi. Exemple de semnale normale sunt:

  • Senzație de foame (intestinul vorbește cu creierul).
  • Senzație de fluturi (creierul vorbește cu intestinul).
  • Uneori, creierul și intestinul împărtășesc informații. A fi supărat sau deprimat poate face ca intestinul să încetinească sau să accelereze.

Ignorarea nevoilor fiziolofice

Ignorarea impulsurilor intestinale poate schimba atât modul în care funcționează mușchii intestinali, cât și modelul de deschidere a intestinului. Acest lucru se întâmplă din cauza timpului inadecvat, a aversiunii față de toaletele publice sau a limitelor sociale. Această situație poate fi cauzată și de durere, sau frica de durere. Acest lucru se poate întâmpla în cazul prezenței unei fisuri anale sau a hemoroizilor.

Constipația menstruală

Femeile pot observa că intestinele lor sunt mai lente în anumite momente ale ciclului menstrual.

Comportament alimentar dezordonat

Persoanele care mănâncă neregulat pot fi mai predispuse la constipație. Constipația este un simptom al tulburărilor de alimentație. Exemplele includ bulimia sau anorexia. Constipația poate continua și după ce comportamentul alimentar dezordonat încetează.

Activitate fizică scăzută

În rândul persoanelor cu o susceptibilitate la constipație, activitatea scăzută ar putea agrava simptomele.

Slăbirea podelei pelvine

Unii oameni pot dezvolta o slăbire a podelei pelvine. Acest lucru duce la bombarea anormală a intestinului în timpul golirii rectale. Medicii numesc acest fenomen rectocel. Un rectocel mare poate interfera cu mecanismul de golire. Acest lucru poate fi obișnuit în special la femeile care au avut copii.

De ce apare constipația

Există trei mecanisme principale care pot provoca constipație:

Un mecanism este în cazul în care mușchii care căptușesc peretele intestinal nu funcționează corect. Acest lucru duce la mișcarea lentă a conținutului prin intestin până în rect. Conduce la o dorință redusă de a goli intestinul și la un scaun tare. Oamenii au un impuls rar de a merge la toaletă. Aceasta se numește constipație de tranzit lent.

Un alt mecanism al constipației este locul în care lucrează mușchii care căptușesc peretele intestinal. Se numește constipație normală de tranzit. Constipația de tranzit normală și sindromul de colon iritabil cu constipație (IBS) se suprapun considerabil.

O tulburare defecatorie este o altă cauză a constipației. Aici o persoană are dificultăți în evacuarea intestinelor, în ciuda efortului excesiv. Se datorează unei probleme cu mușchii care căptușesc podeaua pelvină. Persoanele cu o tulburare defecatoare pot avea constipație de tranzit normal sau de tranzit lent.

Care sunt simptomele constipației

  • Deschiderea intestinelor de mai puțin de trei ori pe săptămână.
  • Trebuie să te încordezi pentru a deschide intestinele în mai mult de un sfert din ocazii.
  • Scaun tare sau asemănător cu niște granule în mai mult de un sfert din ocazii.
  • Experimentarea unui sentiment de golire incompletă după o deschidere a intestinului.
  • Necesitatea de a folosi manevre manuale pentru a realiza golirea intestinului.

Constipația nu are un singur simptom și se poate referi la una sau mai multe dintre caracteristicile de mai sus. Cu cât ai mai multe dintre aceste simptome, cu atât este mai probabil să ai constipație.

Cum este diagnosticată constipația

Constipația este deranjantă, dar de obicei nu este gravă. Dacă măsurile simple descrise mai târziu nu ajută și simptomele persistă, atunci contactează medicul de familie. De asemenea, anunță medicului de familie despre orice încetinire bruscă a intestinului, mai ales dacă ai peste 40 de ani.

Dacă ai, de asemenea, oricare dintre următoarele simptome, ar trebui să consulți imediat medicul de familie:

  • Pierdere în greutate inexplicabilă.
  • Sângerare în scaun sau durere rectală.

Medicul va diagnostica în funcție de numărul sau severitatea simptomelor de mai sus. De asemenea, ar putea dori să-ți verifice abdomenul pentru a verifica orice sensibilitate sau umflătură. De obicei nu sunt necesare investigații suplimentare. Medicul poate cere investigații suplimentare dacă sunt prezente și următoarele simptome:

  • Analize de sânge. Acestea sunt cerute de obicei pentru a verifica dacă există diverse probleme metabolice.
  • Un test de scaun pentru a vedea dacă există pierderi de sânge ascunse.
  • Sigmoidoscopie flexibilă, colonoscopie sau tomografie computerizată. Acestea sunt teste care permit medicilor să studieze mucoasa intestinului. Sunt proceduri de rutină care sunt sigure de efectuat în majoritatea cazurilor.

Cum poți tratat constipația

Oamenii pot fi foarte îngrijorați de constipație. Ia în considerare dacă ai avut recent o schimbare de circumstanță pentru a cauza problema. Pentru majoritatea oamenilor, constipația poate fi autogestionată.

Tratamentul este, în general, orientat pe modificări ale stilului de viață:

Modificări alimentare. Mesele regulate și un aport bun de lichide sunt principalele schimbări ale stilului de viață în prevenirea și tratarea constipației. Pentru un adult mediu, opt căni sau pahare de lichid pe zi este o cantitate normală. Unii oameni consideră că consumul de băuturi, inclusiv cofeină (în special cafea) poate ajuta la deschiderea intestinului.
O dietă bogată în fibre. Acest lucru poate ajuta unii pacienți cu constipație. Aceasta ar trebui să includă un amestec de alimente bogate în fibre.

  • Fructe.
  • Legume.
  • Nuci.
  • Pâine și paste integrale.
  • Cereale integrale și orez brun.

Încearcă să incluzi un aliment bogat în fibre la fiecare masă împreună cu cel puțin cinci porții de fructe sau legume în fiecare zi. Unii oameni ar putea descoperi că ajută să mănânce mai multe fructe și legume, în timp ce alții ar putea prefera cerealele. Includerea mai multor fibre poate duce la balonare și poate agrava disconfortul la începutul tratamentului. Prin urmare, este important să crești treptat nivelurile. Fibrele sunt cele mai utile pentru persoanele cu simptome ușoare de constipație.

Dacă ai dificultăți cu dieta, cere medicului de familie o trimitere la un dietetician.

Ascultă-ți corpul. Este importantă o bună rutină intestinală. Planifică un loc și un moment al zilei în care îți poți petrece confortabil timpul pe toaletă. Răspunde la tiparul natural al intestinului, așa că atunci când simți nevoia, nu mai amâna.

Nutritie si sport

Un medic care scrie la laptop cu stetoscopul pe birou

Ce să mănânci dacă te confrunți cu candida: alimente permise și interzise

Potrivit unor surse, consumul și evitarea anumitor alimente pot reduce sau preveni infecțiile cu candida. Cu toate acestea, există o [...]

Noutati

stomatologie

Stomatologia digitală – soluție indiferent de gravitatea problemei

Frica de dentist, amânarea sau anularea vizitei la stomatolog sunt principalele cauze care conduc la situații complicate, chiar și la [...]

Familie

gradinita

Cum se poate adapta mai uşor copilul la creşă. Sfaturi de pus în practică

Despărțirea copilului de mamă nu este un lucru deloc ușor. Să îl lași la cresă poate fi foarte greu în [...]