Cele mai populare nume românești de copii și semnificația lor

nume copii
Imagine de sathyatripodi via Pixabay

Deși în ultimul timp, trendul este ca părinții să aleagă pentru copii prenume internaționale, există și familii unde se preferă numele clasice.

Vezi mai jos care sunt cele mai populare nume de copii românești și ce semnifică fiecare în parte:

Cele mai populare alegeri pentru băieți au fost în ultimii ani Andrei, Alexandru, Gabriel, Ionuț și Ștefan.

Andrei provine din grecescul Andreas și înseamnă „războinic”. Sfântul Andrei este sfântul protector al României, iar cel care îi poartă numele posedă ceea ce unii ar numi „al șaselea simț”.

Alexandru provine de la „Alexandros”, care înseamnă „protector al oamenilor”. Cel mai cunoscut purtător al numelui este Alexandru cel Mare, care a construit un imperiu uriaș format din Grecia, Egipt, Persia și părți din India. Posesorul acestui prenume va fi un bărbat independent, cu multă încredere în forțele sale.

Gabriel este un nume ebraic ce înseamnă „Dumnezeu e puterea mea”. Se spune că acest prenume generează un caracter puternic, afectuos, dornic să acumuleze cât mai multe cunoștințe.

Ionuț provine de la „Yochana”, nume evreiesc care înseamnă „binecuvântarea Domnului”. Posesorul acestui nume e o persoană rezervată, sensibilă și uneori timidă, deși se străduiește să pară sigură pe ea și încrezătoare.

Ștefan semnifică „purtătorul cununei învingătorului” și provine din grecescul Stephanos. Personalitatea generată de acest prenume este prietenoasă și dornică de a trăi în permanentă experiențe noi.

Maria, Elena, Ioana, Andreea si Alexandra sunt principalele alegeri în cazul fetițelor.

Maria provine din grecescul „Mariam”, care înseamnă „copil dorit”. Fetița botezată cu acest nume se va bucura de popularitate încă de la o vârstă fragedă.

Elena, nume ce înseamnă „rază de soare”, provine din mitologia greacă, de la fiica lui Zeus și a Ledei. Din punct de vedere biblic, Elena este mama Sfântului Constantin și se spune despre ea că ar fi găsit Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul. Se spune că persoana care va purta acest nume are puterea de a oferi alinare celor care au nevoie de ea.

Ioana este un nume evreiesc care semnifică „binecuvântarea Domnului”, dar și „grație”. Cea care este botezată cu acest nume are o fire veselă și o înclinație către romantism.

Andreea provine de la numele grecesc „Andreas”, care înseamnă „războinic”. Fetiță care va purta acest nume va obține cele mai bune performanțe atunci când va fi lăsată să facă ceea ce îi place.

Alexandra este asociată cu zeiță Hera, iar în perioada pre-modernă era unul dintre numele spre care își îndreptau atenția capetele încoronate. Persoana care poartă acest nume va prefera să afle un adevăr, oricât de dureros ar fi acesta.

Care este preferatul tău?

CITEȘTE ȘI: Cele mai populare nume de copii în 2020

Sanatate

picioare goale

Pericolele la care te expui dacă stai desculță în casă sau în locuri publice

Ajungi acasă și te descalți, dar uiți să îți pui papuci de casă sau nu suporți să stai încălțată în [...]

Familie

unghii

Ai un copil care își roade unghiile? Ce ascunde acest obicei și cum îl poți scăpa de el

Ai și tu un copil care își roade unghiile? Specialiștii spun că majoritatea copiilor cu vârste între 10 și 18 [...]

Afectiuni

avortul spontan

Avortul spontan se poate preveni? Părerea și sfaturile medicului

Pierderea unei sarcini reprezintă o traumă pentru orice femeie, iar una dintre angoasele pe care aceasta le are este dacă [...]