Popcornul reprezintă una dintre cele mai bune gustări atât când mergi la cinematograf, cât și când urmărești filme acasă, întins în pat sau pe canapea. Poți consuma popcorn în cantități destul de mari, mai ales când te-a prins acțiunea filmului, dar este acest aliment, într-adevăr, unul sănătos?
Popcornul este practic porumb expandat sub acțiunea căldurii și este o gustare mult mai sănătoasă decât chipsurile sau ciocolata. Floricelele din porumb conțin carbohidrați, fibre și foarte puțină grăsime.
Popcornul este practic o formă gustoasă de a consuma cereale integrale. Acestea sunt asociate de către nutriționiști cu reducerea inflamațiilor în organism. Cerealele integrale sunt recomandate în alimentație pentru că nu te expun riscurilor de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet, obezitate și cancer.
Popcornul consumat în formă naturală, fără alte adaosuri, asigură organismului o cantitate importantă de fier, zinc și vitamine din grupul B. În plus, popcornul nu conține gluten, proteină care declanșează adesea alergii. Glutenul e bănuit de unii specialiști că ar provoca obezitate. Și dacă deja te-am convins să consumi popcorn mai des, trebuie să știi și că 50 g de floricele din porumb, adică o porție ideală, înseamnă aproximativ 200 de calorii. Când depășești frecvent această cantitate recomandată de nutriționiști, popcornul devine o gustare care îți poate pune sănătatea în pericol.
Când pregătești popcornul la tine acasă, deții controlul ingredientelor adăugate pentru a face floricelele din porumb și mai gustoase. Popcornul este delicios când este sărat corespunzător și are un topping din unt, brânză, cașcaval, caramel sau ciocolată. Evident că și tu cumperi cel mai des popcorn la pungă, gata pentru a fi preparat în câteva minute la cuptorul cu microunde.
Atenție însă că acest popcorn deja ambalat cu tot ce îi trebuie poate fi o gustare mai nesănătoasă dacă rețeta este una mai complexă. Specialiștii recomandă fie să iei boabe de porumb și să prepari popcornul într-o cratiță cu cât mai puțin ulei și sare, fie să cumperi popcorn gata de preparare care să aibă doar sare.
Indiferent de cât popcorn alegi să consumi la un moment dat, cel mai important este să controlezi cantitatea de sare și de grăsimi. În plus, evită zahărul în combinație cu popcornul. Când mergi la cinematograf, popcornul este de două ori mai sărat decât este necesar pentru a te face să îți fie sete. Trebuie să iei neapărat la meniu și apă sau o băutură răcoritoare, însă alege ceva fără zahăr.