Grupurile de mămici de pe Facebook, un pericol? Ce se poate întâmpla dacă nu selectezi informațiile

Facebook
Photo by FreePik

Mămici din online, în era social media este practic imposibil să nu faci parte dintr-un grup de mămici de pe Facebook. Sunt o mulțime, unde se discută subiecte diverse, dar adesea lucrurile pot degenera dacă nu ești atentă și nu selectezi informațiile pe care le primești acolo. Grupurile de mămici isterice sunt o instigare la cultură

Se pot afla multe lucruri utile, poți cere sfaturi de la celelalte mămici, adminii au grijă să modere discuțiile, dar se poate ajunge și la controverse sau jigniri greu de imaginat.

Așa s-a întâmplat și în cazul unei femei în vârstă de 28 de ani, care și-a spus povestea tragică într-un reportaj realizat de NBC. Aceasta a mărturisit că pur și simplu ea consideră că a fost efectiv spălată pe creier de către femeile dintr-un grup la care a aderat pe Facebook. Consecința a fost una tragică: fiul său nenăscut și-a pierdut viața.

Cazul tragic al unei femei care a ascultat sfaturile primite pe grupurile de Facebook

Însărcinată în 42 de săptămâni, femeia a ascultat sfaturile de la mămicile de pe grupuri de Facebook și a aderat la ideea că poate naște singură acasă, dar fără să se gândească prea mult la pericolul la care se expune atât ea, cât și bebelușul ei.

Naşterea nu este un eveniment medical, ci o funcţie biologică normală. Copiii ies singuri, atunci când vor ei. E un nonsens să spui că fătul trebuie să se nască înainte de a 42-a săptămână de sarcină„, susţine într-un video Yolande Norris-Clark, o femeie care administra un blog numit Free Birth Society.

Gravida s-a lăsat influențată de sfaturile primite și pentru că nu avea prea mare încredere în medici, considera că decizia de a naște acasă, fără ajutor medical era cea mai bună pentru ea. Când a ajuns în săptămâna 43 de sarcină și se simțea din ce în ce mai rău, femeia a primit în continuare încurajări că totul este normal și că nu are de ce să se îngrijoreze: va reuși să îți aducă singură pe lume bebelușul, fără ajutor medical specializat.

Au sfătuit-o să nască singură, fără ajutor medical specializat. Ce a urmat a fost tragic!

Ai încredere în corpul tău.”

„Copilul tău nu e pregătit să iasă.”

„Aş face exact ca tine. Continuă, fii tare!”

„Ascultă-ţi copilul şi instinctele – te descurci!”

Deși au fost puține cazurile în care i s-a atras atenția că lucrurile nu sunt în regulă, comentariile femeilor care au sfătuit-o să ceară ajutorul medicilor erau șterse, iar mai apoi ele erau excluse din grup.

Ajunsă în săptămâna 45 de sarcină, femeia s-a simțit din ce în ce mai rău, dar a ales să asculte muzică, să danseze, să doarmă sau să stea în cada plină cu apă pentru a-și calma durerile pentru că așa era sfătuită.

„M-am spălat singură pe creier urmând sfaturile de pe Internet!”

Deși a încercat din răsputeri să facă față situației, nu a mai rezistat după 10 ore de travaliu. Apa i se rupsese și a sesizat că a eliminat și meconiu (primul scaun al bebelușului). Atunci a fost momentul în care a realizat cu adevărat ce mare greșeală a făcut. Tot din documentări știa că dacă meconiul ajunge în plămânii bebelușul, acest lucru poate cauza decesul bebelușului, lucru care s-a și întâmplat în cele din urmă.

Deși a apelat la ajutor de specialitate și soțul ei a dus-o la spital, medici nu au mai putut face nimic. Micuțul ajunsese să cântărească 4,5 kilograme, o greutate foarte mare care este un factor major al mortalității nou-născuților.

Femeii nu i-a mai rămas decât un singur lucru de făcut: și-a ținut ore în șir bebelușul în brațe și i-a cerut iertare, dar atât. Dependanța ei de social media i-a provocat cea mai mare suferință și din păcate exemplul ei nu este singular în vremurile în care trăim.

M-am spălat singură pe creier urmând sfaturile de pe internet. Poveştile triste nu sunt niciodată expuse în social media. Am greşit enorm. Responsabilitatea mea, ca viitoare mamă, era să îmi protejez copilul, dar am eşuat… Nu a avut nici măcar ocazia să respire. Sper ca povestea mea tristă să ajute pe cineva, să nu mai facă aceleaşi greşeli pe care eu le-am făcut”, a declarat femeia.

Desigur că nu trebuie să generalizăm sau să demonizăm toate aceste grupuri de pe Facebook, dar trebuie să conștientizăm că nu putem ține cont de sfaturi medicale venite din partea unor persoane care nu au niciun fel de pregătire în acest sens pentru că nu facem decât să ne expunem unor pericole nejustificate.

Cuplu

cuplu fericit

Secretele unui cuplu fericit și acasă, și la muncă

Este grozav să împărtășești cu partenerul un hobby, dar ce se întâmplă atunci când trebuie să lucrați împreună? Află cum [...]

Sarcina & bebe

O femeia care ține în mână un test de sarcină pozitiv

Primul trimestru de sarcină

Sarcina durează aproximativ 40 de săptămâni. Săptămânile sunt grupate în trei trimestre. Primul trimestru de sarcină este timpul dintre fertilizarea [...]

Sanatate

Un medic în costum care analizează în laborator la microscop

Diferența dintre sumar de urină și urocultură: ce trebuie să știi despre ele

Diferența dintre sumar de urină și urocultură este că analiza de urină se referă doar la o analiză a urinei, [...]