Laptele de vacă vs. laptele de capră. Care e mai sănătos

lapte
Imagine de Jill Wellington via Pixabay

Laptele de capră a câștigat din ce în ce mai multă popularitate în ultimul timp, dar cum pe rafturile magazinelor se regăsesc o mulțime de sortimente de lapte, probabil că deja te întrebi ce alegere să faci ca să fie în regulă pentru sănătatea organismului tău.

Fie că ții post, fie vrei să devii vegan sau doar să renunți o perioadă la lactate, e bine să știi ce variante de lapte vegetal găsești pe piața din România. Citește articolul de mai jos și alege-l pe cel care ți se potrivește.

Deși laptele de capră a fost intens promovat ca fiind mai bun decât cel de vacă, studiile spun că nu este chiar așa. Laptele de capră este doar o variantă mai bună pentru cei care au probleme cu digestia.

Valorile nutritive pentru o cană de lapte de capră:

  • 170 calorii;
  • 9gr de proteine;
  • 10gr de grasime;
  • 11gr de carbohidrati;
  • 11gr de zahar;
  • 25mg de colesterol.

Valorile nutritive pentru o cană de lapte de vacă:

  • 160 calorii;
  • 8gr de proteine;
  • 9 gr de grasime;
  • 11gr de carbohidrati;
  • 11gr de zahar;
  • 30mg de colesterol.

Diferențele nu sunt foarte mari nu-i așa? Laptele de capră are mai multe proteine și mai puțin colesterol, în timp ce laptele de vacă are un conținut mai mic de grăsimi.

Ambele au avantaje nutriționale, dar laptele de capră este cel care ajută mai mult sistemul digestiv.

Din punct de vedere al vitaminelor şi mineralelor conţinute, lapte de capră conţine mai mult calciu, potasiu, clor şi fosfor anorganic, si mai puţin acid folic, vitamină B6 şi B12 decât laptele de vacă.

De asemenea, laptele de capră are un conţinut mineral prea mare atât faţă de laptele de vacă, cât şi faţă de laptele de om, nefiind deci indicat în alimentaţia copiilor.

În afară de persoanele care au probleme cu tractul digestiv, pentru oamenii sănătoşi laptele de capră nu este cu nimic mai sănătos decât laptele de vacă. Dacă ambele animale sunt hrănite cu iarbă şi crescute fără antibiotice sau hormoni de creştere, atât laptele de capră, cât şi cel de vacă sunt la fel de sănătoase.

Potrivit Eat By Date, odată ce a fost deschis, orice fel de lapte este bun pentru consum între 4 și 7 zile, dacă este păstrat în condiții optime la frigider. Dacă nu este deschis, laptele integral, natural, durează între 5 și 7 zile, laptele degresat durează 7 zile, iar laptele fără grăsimi și fără lactoză durează între 7 și 10 zile, după data trecută pe etichetă. Află mai multe informații din articolul de mai jos:

Lifestyle

păr

Șamponul uscat și secretele utilizării lui. Ce trebuie să știi înainte să îl folosești

Șamponul uscat este un lucru absolut extraordinar, un produs din industria cosmetică pe care femeile îl adoră pur și simplu. [...]

Dieta si nutritie

dietă

Dieta intermitent fasting: schimbările prin care va trece organismul tău

Postul intermitent este unul dintre cele mai populare tipuri de planuri alimentare în cazul în care vrei să slăbești. De [...]

Sanatate

kangoo

Kangoo Jumps și beneficiile lui. Sportul distractiv care te ajută să slăbești armonios

Kangoo Jumps este un sport extrem de distractiv, care are beneficii multiple asupra organismului. Acesta îți insuflă buna dispoziție de [...]