Supă de roșii. Știai că extrem de bogată în vitamine, minerale și antioxidanți?

gianluca mech supa

Supa de roșii e un preparat gustos care se regăsește adesea în meniul românilor, dar puțină lume știe cât de multe beneficii aduce această mâncare. Plină de vitamine, minerale, antioxidanți și compuși vegetali care oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate, conform cercetărilor supa de roșii poate proteja împotriva multor afecțiuni, inclusiv a bolilor de inimă și a cancerului. Nutriționistul Gianluca Mech ne vorbește despre multiplele beneficii ale supei de roșii.

Știm despre roșii că sunt extrem de sănătoase. Nu doar că au foarte multe minerale și vitamine, dar conțin licopan, un atioxidant ce le transformă într-un fel de „medicament minune” ce ne ferește de multe afecțiuni grave. Acesta crește în cantitate atunci când roșiile sunt preparate termic, deci supa de roșii poate reprezenta modalitatea perfectă pentru a beneficia din plin de toate aceste beneficii pentru sănătate.

Superaliment nutritiv

Roșiile au relativ puține calorii, dar sunt pline de substanțe nutritive și compuși benefici ai plantelor.

Profilul nutritiv al unei roșii mari arată cam așa: Calorii: 33, Carbohidrați: 7 grame, Fibre: 2 grame, Proteine: 1,6 grame, Grăsime: 0,4 grame, Vitamina C: 28% din necesarul zilnic, Vitamina K: 12% din necesarul zilnic, Vitamina A: 8% din necesarul zilnic și Potasiu: 9% din necesarul zilnic

Gianluca Mech, nutriționinst

Roșiile sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți puternici, precum licopenul.

Licopenul este pigmentul care conferă roșiilor culoarea roșie aprinsă caracteristică. Este totodată responsabil pentru multe dintre beneficiile consumului de roșii, având în vedere efectul potențial preventiv asupra diferitelor boli cronice.

Interesant este faptul că cercetările sugerează că organismul absoarbe mai bine licopenul atunci când roșiile sunt gătite. Și deoarece supa de roșii este făcută cu roșii fierte, ea reprezintă o sursă excelentă a acestui compus.

Supa de roșii. Bogată în antioxidanți

Antioxidanții sunt compuși care ajută la neutralizarea efectelor nocive ale stresului oxidativ. Acest lucru se întâmplă atunci când moleculele care dăunează celulelor, numite radicali liberi, se acumulează în corp.

După cum am aflat deja, supa de roșii este o sursă excelentă de antioxidanți, inclusiv licopen, flavonoide și vitaminele C și E.

Consumul de antioxidanți este asociat cu un risc mai scăzut de apariție a cancerului și a afecțiunilor inflamatorii, precum obezitatea și bolile de inimă.

În plus, cercetările au arătat că acțiunea antioxidantă a vitaminei C și a flavonoidelor poate ajuta la protejarea împotriva diabetului de tip 2 și a bolilor cerebrale.

Vitamina E contribuie la stimularea efectelor antioxidante ale vitaminei C”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Poate avea proprietăți de prevenire a cancerului

Există studii care arată că roșiile au proprietăți de prevenire a cancerului datorită conținutului ridicat de licopen. Acestea pot fi deosebit de eficiente în prevenirea cancerului de prostată și de sân.

Cercetările sugerează că licopenul poate induce moartea celulelor canceroase. De asemenea, poate încetini creșterea tumorii într-un proces numit anti-angiogeneză.

Consumul ridicat de carotenoizi este legat de o reducere cu până la 28% a riscului de cancer mamar. Aceste carotenoide includ alfa caroten, beta caroten și licopen.

Ne ajută să avem o piele sănătoasă și îmbunătățesc vederea

Consumul de supă de roșii are beneficii asupra sănătății pielii și a vederii.

Când vine vorba de sănătatea pielii, betacarotenul și licopenul protejează împotriva arsurilor solare prin absorbția luminii ultraviolete.

De asemenea, datorită conținutului ridicat de carotenoizi și vitamina A, stimulează și sănătatea ochilor”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

rosii
Photo by pexels.com

Îmbunătățește sănătatea oaselor

Osteoporoza este o boală cronică caracterizată prin fragilitate crescută a oaselor. Studiile arată că licopenul joacă un rol esențial în reglarea metabolismului osos prin creșterea densității minerale osoase, ceea ce reduce riscul de fractură

Poate reduce riscul apariției bolilor de inimă

Consumul ridicat de supă de roșii poate reduce nivelul colesterolului, un factor de risc major în apariția bolilor de inimă. Aceste efecte pot fi datorate conținutului de licopen și vitamina C.

Atât licopenul, cât și vitamina C previn oxidarea colesterolului LDL. De menționat că oxidarea colesterolului LDL este un factor de risc pentru ateroscleroză.

Licopenul scade, de asemenea, absorbția colesterolului în intestine și îmbunătățește funcționarea colesterolului HDL (bun) în organism. În plus, carotenoizii din roșii pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale”, este de părere nutriționistul Gianluca Mech.

Poate spori fertilitatea masculină.

Stresul oxidativ este o cauză majoră a infertilității masculine. Cercetările sugerează că administrarea suplimentelor pe bază de licopen poate fi un potențial tratament pentru fertilitate. Acest lucru se datorează faptului că proprietățile antioxidante ale licopenului pot crește șansele de a produce un număr mai mare de spermatozoizi sănătoși

Crește imunitatea

Unele popoare folosesc supa de roșii ca remediu pentru răceală.  Asta deoarece conținutul de vitamina C și carotenoide stimulează sistemul imunitar.

Există și studii care arată că vitamina C poate ajuta la prevenirea răcelii obișnuite și la reducerea duratei și severității simptomelor de răceală”, mai dezvăluie specialistul.

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutriționiști. La nivel internațional, sfaturile sale sunt urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson – Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Gianluca a lansat în trecut două campanii importante împotriva obezității. Campanii care trag un semnal de alarmă în ceea ce privește înmulțirea cazurilor în rândul copiilor și al adolescenților. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansată alături de Ivana Trump, iar în Europa alături de Ducesa de York, Sarah Ferguson.

People

Mihaela Bilic

Mihaela Bilic: ”Este mai ușor să le spui oamenilor că e cool să mănânci vegetale, decât să le spui că nu va fi carne pentru toți”

Mihaela Bilic studiază psihonutriția. Adică felul în care mâncăm atunci când… nu ne e foame. Și, mai ales, de ce nu [...]

Dieta si nutritie

cantar

Cum îți afectează greutatea un metabolism lent

Greutatea corporală nu reprezintă o simplă componentă a aspectului fizic. Ea este și o măsură a stării de sănătate a [...]

Afectiuni

caderea parului

Alopecia androgenetică. De ce apare căderea părului?

Alopecia androgenetică este o formă comună de cădere a părului atât la bărbați, cât și la femei. La bărbați, această [...]