Varicela la copii: ce este, cum se manifestă și cât timp ești contagioasă

Varicela la copii este o boală cauzată de virusul varicelo-zosterian. Aceasta se manifestă sub forma unei erupții cutanate cu vezicule mici, pline de lichid. Varicela se răspândește foarte ușor la persoanele care nu au avut boala sau nu au primit vaccinul împotriva varicelei.

Varicela a fost mereu o afecțiune care a ridicat probleme în întreaga lume, dar astăzi vaccinul îi protejează pe copii.

Varicela la copii: ce este, cum se manifestă și cât timp ești contagioasă

Vaccinul împotriva varicelei este o modalitate sigură de a preveni această boală și alte probleme de sănătate care pot apărea în timpul acesteia.

Erupția cutanată cauzată de varicelă apare la 10 până la 21 de zile după ce ești expus la virusul varicelo-zosterian. Erupția cutanată durează adesea aproximativ 5 până la 10 zile. Alte simptome care pot apărea cu 1 până la 2 zile înainte de erupție cutanată sunt febra, pierderea poftei de mâncare, durerile de cap, oboseala.

Odată ce apare erupția cutanată cauzată de varicela, aceasta trece prin trei faze:

  • Bubițe ridicate de la nivelul pielii numite papule, care erup în câteva zile.
  • Mici vezicule pline de lichid care se formează în aproximativ o zi și apoi se sparg.
  • Cruste care acoperă veziculele sparte și mai durează câteva zile pentru a se vindeca.

Noile vezicule continuă să apară timp de câteva zile. Deci, este posibil să ai bubițe, vezicule și cruste în același timp. Din păcate, varicela este extrem de contagioasă, iar virusul se poate răspândi la alte persoane timp de până la 48 de ore înainte de apariția erupției cutanate. Și virusul rămâne contagios până când toate veziculele se formează.

Boala este în mare parte ușoară la copiii sănătoși. Dar uneori, erupția poate acoperi întregul corp. Se pot forma vezicule în gât și ochi. De asemenea, se pot forma în țesutul care căptușește interiorul uretrei, anusului și vaginului.

Când e important să mergi la medic cu copilul

Dacă crezi că copilul ar putea avea varicelă, sună medicul pediatru și cere o programare. Adesea varicela poate fi diagnosticată cu un examen al erupției cutanate și al altor simptome. Este posibil să ai nevoie de medicamente care pot ajuta la combaterea virusului sau la tratarea altor probleme de sănătate care pot apărea din cauza varicelei.

Pentru a evita infectarea altora în sala de așteptare, sună înainte pentru o programare și menționează că crezi că copilul ar putea avea varicela.

De asemenea, informează medicul dacă:

  • Erupția se extinde la unul sau ambii ochi.
  • Erupția devine sensibilă. Acesta ar putea fi un semn că pielea este infectată cu bacterii.
  • Copilul are simptome mai grave împreună cu erupția cutanată. Aici este vorba despre amețeli, stări de confuzie, bătăi rapide ale inimii, dificultăți de respirație, tremurături, pierderea capacității de a folosi mușchii, o tuse care se agravează, vărsături, gât iritat sau febră mai mare de 38,9 C.

E important să menționezi și că locuiești cu oameni care nu au avut niciodată varicelă și nu au primit încă vaccinul împotriva varicelei. Anunță și dacă ai o femeie gravidă în familie sau locuiești cu cineva care are o boală sau ia medicamente care afectează sistemul imunitar.

Sanatate

Tratatamente alternative pentru bolnavii de cancer

Tratamentele alternative pentru cancer sunt abordări care nu fac parte din standardul de îngrijire medicală convențională și sunt folosite fie [...]

Sanatate

periuță de dinți

Unde este igienic să ținem periuța de dinți? Recomandările medicilor stomatologi

Există o mulțime de mituri legate de locurile în care este bine și în care nu e deloc recomandat să [...]

Noutati

stomatolog

Cum să cheltuiești înțelept la stomatolog! Ai grijă când alegi soluții de compromis pentru dinții tăi

Desi ne-a lipsit perioada in care puteam sa ne plimbam in aer liber fara masti, pentru unii stresul de abia [...]