Cu ce se tratează arsurile solare: remedii de la dermatologi

arsuri solare
Imagine de Ana_J via Pixabay

Arsurile solare sunt provocate de expunerea incorectă la soare, dar și pentru simplu fapt că există încă persoane care nu știu cum se aplică corect crema de protecție.

Atunci când te-ai ales cu o arsură solară, totul este diferit. Vei simți disconfort chiar și atunci când faci duș sau îți schimbi hainele. Un lucru este important de menționat, disconfortul se accentuează pe timpul nopții. De ce?

Explicația spun medicii că este simplă și se întâmplă așa din cauza faptului că nu mai ești distras de sarcinile zilnice. Explicația științifică constă în faptul că multe funcții ale organismului au propriul ritm circadian și se crede că factorii care determină senzația de mâncărime au de asemenea propriul rimt. Ciclicitatea biologică a ritmului circadian este controlată de stimuli externi, cea mai importantă fiind lumina zilei, aceasta influențând hipotalamusul (creierul mare) să se sincronizeze cu cele 24 de ore ale zilei.

Atunci când pe piele apare o arsură solară, daunele nu sunt numai la nivelul pielii. Acestea pot afecta chiar și ADN-ul din piele, dacă situația este mai gravă și producția de radicali liberi s-a declanșat.

Remedii pentru tratarea arsurilor solare

 • Medicii recomandă compresele cu apă rece și aplicarea unei creme hidratante pentru a alina durerile provocate de arsurile solare.
 • Folosește loțiuni care conțin aloe vera pentru o hidratare puternică a pielii.
 • Consumă multe lichide pentru a preveni deshidratarea și amețeala și pentru a înlocui lichidele pierdute.
 • Ia antitermice pentru a reduce durerea sau în caz de febră. Medicii spun că Ibuprofenul poate bloca aceasta reacție. Reduce durerea, roșeață și edemul.
 • Daca apar bășici, acestea trebuie să se vindece natural, fară a fi sparte, pentru a evita accentuarea inflamației și apariția infecțiilor. În cazul în care se sparg, zona trebuie curățată cu apa și săpun și poate fi necesara aplicarea unui unguent cu antibiotic.

Persoanele cu risc mai mare de a suferi în urma expunerii la soare au:

 • Piele foarte albă:
 • Pistrui;
 • Tendință spre ardere, nu spre bronzare;
 • Alunițe în zone expuse;
 • Probleme de piele;
 • Expunere rară la soare în mod normal;
 • Antecedente de cancer de piele în familie.

Vara a venit, iar mersul la plajă este un „must have”. Află din articolul de mai jos cele mai importante informații despre cremele de protecție solară, despre metodele de aplicare, dar și despre durata de protecție a acestora:

Afectiuni

Dr. Marina Dumitraș

Varicele. Dr. Marina Dumitraș ne ajută să înțelegem simptomele

Dacă ai avut vreodată senzația de picioare grele, dureri, crampe musculare sau amorțeli la nivelul membrelor inferioare, cu siguranță te-ai [...]

Afectiuni

infertilitate

Totul despre infertilitate. O boală care se tratează în cuplu

Trăim în vremuri grele în care pandemia cauzată de noul coronavirus a creat instituirea stării de urgență și întreruperea cursului [...]

Timp liber

scrub cafea

Scrub cu cafea, ideal pentru o piele perfectă

Chiar dacă nu ești o împătimită a cafelei, o pungă de cafea tot trebuie să ai în casă pentru atunci [...]