Cu ce se tratează arsurile solare: remedii de la dermatologi

arsuri solare
Imagine de Ana_J via Pixabay

Arsurile solare sunt provocate de expunerea incorectă la soare, dar și pentru simplu fapt că există încă persoane care nu știu cum se aplică corect crema de protecție.

Atunci când te-ai ales cu o arsură solară, totul este diferit. Vei simți disconfort chiar și atunci când faci duș sau îți schimbi hainele. Un lucru este important de menționat, disconfortul se accentuează pe timpul nopții. De ce?

Explicația spun medicii că este simplă și se întâmplă așa din cauza faptului că nu mai ești distras de sarcinile zilnice. Explicația științifică constă în faptul că multe funcții ale organismului au propriul ritm circadian și se crede că factorii care determină senzația de mâncărime au de asemenea propriul rimt. Ciclicitatea biologică a ritmului circadian este controlată de stimuli externi, cea mai importantă fiind lumina zilei, aceasta influențând hipotalamusul (creierul mare) să se sincronizeze cu cele 24 de ore ale zilei.

Atunci când pe piele apare o arsură solară, daunele nu sunt numai la nivelul pielii. Acestea pot afecta chiar și ADN-ul din piele, dacă situația este mai gravă și producția de radicali liberi s-a declanșat.

Remedii pentru tratarea arsurilor solare

 • Medicii recomandă compresele cu apă rece și aplicarea unei creme hidratante pentru a alina durerile provocate de arsurile solare.
 • Folosește loțiuni care conțin aloe vera pentru o hidratare puternică a pielii.
 • Consumă multe lichide pentru a preveni deshidratarea și amețeala și pentru a înlocui lichidele pierdute.
 • Ia antitermice pentru a reduce durerea sau în caz de febră. Medicii spun că Ibuprofenul poate bloca aceasta reacție. Reduce durerea, roșeață și edemul.
 • Daca apar bășici, acestea trebuie să se vindece natural, fară a fi sparte, pentru a evita accentuarea inflamației și apariția infecțiilor. În cazul în care se sparg, zona trebuie curățată cu apa și săpun și poate fi necesara aplicarea unui unguent cu antibiotic.

Persoanele cu risc mai mare de a suferi în urma expunerii la soare au:

 • Piele foarte albă:
 • Pistrui;
 • Tendință spre ardere, nu spre bronzare;
 • Alunițe în zone expuse;
 • Probleme de piele;
 • Expunere rară la soare în mod normal;
 • Antecedente de cancer de piele în familie.

Vara a venit, iar mersul la plajă este un „must have”. Află din articolul de mai jos cele mai importante informații despre cremele de protecție solară, despre metodele de aplicare, dar și despre durata de protecție a acestora:

Sanatate

fumat

Vreți să renunți la fumat? Cum poți face asta cu ajutorul alimentelor

Da, vorba că primele zile după ce te-ai lăsat de fumat sunt cele mai grele nu este doar așa, aruncată [...]

Noutati

scoala

Pot fi obligați părinții să-și trimită copiii la școală dacă există risc de infectare? Un avocat răspunde.

În funcție de scenariul specific fiecărei localități, copiii se vor putea reîntoarce la școală în mod fizic începând cu data [...]

Afectiuni

Durere de cap

Durerile de cap. Când e cazul să mergi la neurolog

Durerile de cap se află printre cele mai răspândite probleme ale sistemului nervos și, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, [...]