Zona zoster: cauze, tratament și prevenire. Cum poți lupta împotriva bolii

zona zoster
Imagine via Secom

Zona zoster este o afecțiune care atacă în special organismul cu un sistem imunitar slăbit. Pentru a știi cum să previ și să o tratezi corect, trebuie să ai cât mai multe informații și să cunoști cât mai multe particularități ale sale.

Zona Zoster este o afecțiune virală provocată de virusul de tip herpetic Varicelo-Zosterian (Herpes Zoster), responsabil și de îmbolnăvirea de varicelă (vărsat de vânt). Cele mai expuse la această afecțiune sunt persoanele care au suferit de varicelă în copilărie, mai ales cei care au avut varicelă până la 18 luni, și cei care au un sistem imunitar slăbit.

Chiar dacă cei mai mulți consideră că este o boală de piele, Zona Zoster afectează de fapt terminațiile nervoase. Dacă ai luat virusul și ai făcut varicelă, acesta nu pleacă din organism, el rămâne acolo în stare latentă la nivelul terminațiilor nervoase. Un sistem imunitar slăbit poate reactiva virusul care de acestă dată se va manifesta sub formă de Zona Zoster.

Cauzele zonei zoster

Zona Zoster are cinci factori principali de risc, care sunt strâns legați de stilul de viață pe care îl adopți:

  • așa cum am spus mai sus, dacă ai făcut varicelă, ai virusul în organism și el se poate manifesta chiar și după ani buni
  • sistemul imunitar slăbit lasă cale liberă virusului deja familiarizat cu organismul tău
  • stresul este un alt factor care poate declanșa zona zoster pentru că duce la slăbirea sistemului imunitar
  • pe măsură ce înaintezi în vârstă crește riscul de a face zona zoster, persoanele cu vârsta peste 60 de ani fiind cele mai expuse
  • orice fel de afecțiune cronică (diabet sau boli de inimă) afectează capacitatea organismului de a lupta cu virusurile.

Cum se transmite zona zoster

Zona zoster este la fel de contagioasă ca și varicela. Virusul se poate lua de la cineva care are varicelă, se poate transmite pe cale aeriană, prin contact direct sau prin atingerea unor obiecte contaminate recent. Atingerea veziculelor cu lichid este o altă cale de trasmitere.

Simptomele bolii zonei zoster

Afecțiunea are 3 etape de dezvoltare. În etapa de debut te poți confrunta cu dureri de cap, febră, sensibilitate la lumină, stare generală de oboseală, țiuituri în urechi, tulburări ale sistemului digestiv, inflamarea nodulilor limfatici (ganglionii limfatici se află în spatele urechilor, în zona gâtului, zona inghinală și în zona axilei), dureri, mâncărimi și senzația de usturime sau arsură pe o anumită porțiune de piele – locul în care va apărea erupția.

Urmează etapa eruptivă care durează 4 săptămâni și are următoarele simptome: pe zonele unde ai simțit mâncărimi sau usturime vor apărea erupții cutanate. Zona se inflamează, se înroșește și pe suprafață ei apar vezicule ca cele care apar în cazul varicelei. Veziculele conțin la început un lichid clar, iar după câteva zile, lichidul capătă un aspect tulbure. Veziculele apar de regulă într-o sigură zona a corpului și foarte rar la distanță mare unele de altele. Cel mai des apar în zona toracică și lombară, dar și în zona cervicală sau în zona ochilor. Veziculele nu provoacă mâncărimi, că în cazul varicelei, ci dureri puternice. Spargerea veziculelor și scurgerea lichidului din ele determină formarea unor cruste.

În etapa postherpetică principalul simptom este durerea. Dacă afecțiunea nu a fost tratată corect, durerea poate să persiste chiar și ani de zile.

Diagnosticul pentru zona zoster trebuie pus de medicul generalist sau medicul dermatolog, în urma unei examinări clinice sau pe baza unor analize medicale care determină prezența anticorpilor din organism în încercarea de a se apăra de virus.

Tratament pentru zona zoster

Pentru că este vorba despre o boală provocată de un virus, tratamentul include, în mod inevitabil, medicamente antivirale. Totodată, medicul mai poate prescrie și medicamente care ajută la ameliorarea simptomelor: analgezice, antiinflamatoare sau corticosteroizi. Medicul ar putea, de asemenea, să prescrie și unguente cu antibiotic care trebuie aplicate pe zonele afectate.

Veziculele nu trebuie agresate, nu trebuie sparte sau înțepate. Acestea se spală cu mișcări blânde cu apă și săpun.

Dacă nu este tratată corect, zona zoster poate duce la complicații:

  • Nevralgia post-herpetică – caracterizată prin dureri puternice, recurente și cu care pacientul se confruntă ani de zile
  • Infecții oculare – în cazul Zona Zoster oftalmică și a unei erupții localizate la nivelul ochiului
  • Infecții auriculare
  • Zona Zoster diseminată – erupția apare pe zone întinse ale corpului și poate afecta chiar și organe interne

Pentru a preveni apariția zonei zoster, trebuie să te asiguri că ai un sistem imunitar puternic, deci un stil de viață sănătos. Nu trebuie să intri în contact cu persoanele care au varicelă sau zona zoster. Una dintre cele mai bune metode de prevenire a bolii este vaccinul.

People

Dr. Catalin Badiu

Cătălin Badiu: ”Mor mii de oameni de boli cardiovasculare și, dacă ar exista suficient de mulți bani, ar exista mult mai puține victime”

Conf. Univ. Dr. Cătălin Constantin Badiu este chirurg cardiovascular format la Deutsches Herzzentrum Munchen și este Șeful Secției Cardiovasculare de la Spitalul [...]

Afectiuni

fibrom uterin

Colon iritabil, afecțiune digestivă sau tulburare psihosomatică?

De câte ori nu vi s-a întâmplat să aveți stare de greață înainte de un examen sau să vă doară [...]

Travel

pașaport

Culorile pașapoartelor diferă în funcție de țara unde sunt emise. Cum se face alegerea

În funcție de țara de origine, pașaportul poate avea o copertă cu o culoare diferită față de cea a altor [...]