Artroza. Simptome, diagonstic și măsuri de prevenție

genunchi
Photo by FreePik

Artroza, cunoscută și sub denumirea de osteoartrită este cauzată de uzura cronică a cartilajului. Spre deosebire de durerea de artrită, care este adesea nocturnă și apare mai mult sau mai puțin continuu, durerea de artroză este adesea resimțită în timpul zilei și se accentuează în timpul eforturilor de mișcare articulară.

Cele mai frecvente cazuri sunt artroza genunchiului, artroza șoldului și artroza fațetelor articulare, care afectează articulațiile coloanei vertebrale. Unii indivizi suferă, de asemenea, de artroză cervicală, care provoacă durere și rigiditate la nivelul gâtului, sau artroză lombară care se manifestă în general în partea inferioară a spatelui. Mai multe alte articulații ale corpului pot fi afectate de această boală, inclusiv degetele, gleznele, încheieturile și umerii.

Artroza, o boală comună

În Canada, 1 din 10 persoane suferă de o formă de artroză. Deși simptomele apar de obicei între 40 și 50 de ani, ele se pot manifesta mai devreme. În general, femeile care au peste 55 de ani sunt mai afectate, iar majoritatea persoanelor peste 70 de ani sunt afectate.

Cum se formează artroza?

Artroza este de fapt uzura unui cartilaj care își pierde flexibilitatea și eficiența. De asemenea, afectează întregul grup de articulații, ligamente, oase, mușchi, dar și lichidul sinovial (fluidul care unge în mod natural articulația). Un surplus de greutate și o lipsă de activitate fizică sunt factori importanți care contribuie la evoluția artrozei. Efectuarea unor mișcări repetitive frecvente poate provoca, de asemenea, o uzură anormală care poate duce la această boală.

Câteva cazuri de artroză rezultă din muncă repetitivă (artroza șoldului în rândul poștașilor sau artroza lombară printre cei care lucrează în depozite) sau urmare a mișcărilor repetitive (artroza cervicală în rândul șoferilor de camioane grele). În aceste cazuri particulare, experți în sănătate vă pot ajuta să găsiți soluții pentru a menține confortul maxim la locul de muncă.

Durere și simptome adesea asociate cu artroza

Simptomele asociate bolii variază de la o persoană la alta. Iată o listă a celor mai frecvente:

  • Durere într-o articulație când vă deplasați. De exemplu: dureri de genunchi când coborâți scările
  • Disconfort la nivelul articulațiilor în timpul schimbărilor de temperatură
  • O presiune ușoară asupra articulației
  • Rigiditate la nivelul articulațiilor după o perioadă de imobilitate sau dimineața când vă treziți. Este normal să fiți mai puțin flexibil dimineața; cu toate acestea, această rigiditate nu ar trebui să dureze mai mult de 30 de minute
  • Mici pinteni osoși pe articulație
  • Înroșirea sau umflarea articulației

Prevenirea și reducerea simptomelor artrozei

  1. E important să vă mențineți greutatea: a fi supraponderal creează un stres mecanic asupra articulațiilor și provoacă uzura prematură. Menținerea unei greutăți ideale a corpului ajută să aveți și articulațiile sănătoase. Pierderea în greutate, dacă este justificată, va ajuta la reducerea simptomelor artrozei. Cazurile de artroză la șold și artroză la genunchi sunt foarte frecvente la persoanele care suferă de obezitate.
  2. Faceți sport. Poate fi greu să rămâi activ când simți durere, dar practicarea regulată a unei activități fizice este crucială pentru sănătate în general, dar și pentru a musculatură și articulații. Deși este incomod la început, mișcarea reduce în mod regulat durerea și efectele artrozei.
  3. Este important să alegeți un sport potrivit problemei dvs. Dacă suferiți de artroză la genunchi, poate fi necesar să evitați sporturi precum alergarea sau schiul. În cazul artrozei lombare: ciclism, golf și tenis nu sunt recomandate. În toate cazurile de artroză, înotul este un sport minunat de practicat; deoarece stimulează mai mulți mușchi simultan, fără a crea impact direct asupra articulațiilor.

Lifestyle

mască

Sfaturi de îngrijire a pielii de sub masca de protecție

Dana Sota, expert în beauty, supranumită de cei din domeniu că fiind un “beauty guru”, oferă tipsuri de îngrijire a [...]

Sanatate

amețeală

Amețești când te ridici brusc? Iată ce afecțiuni poți avea

Sunt mulți aceia care se confruntă cu amețeală și cu întunecarea câmpului vizual atunci când se ridică brusc după ce [...]

Alimente

chipsuri

De ce pungile de chipsuri sunt mereu pe jumătate goale

Chiar dacă nu consumi în mod regulat chipsuri, cu siguranță mai cazi pradă tentației din când în când. Un răsfăț [...]