Artroza, cunoscută și sub denumirea de osteoartrită este cauzată de uzura cronică a cartilajului. Spre deosebire de durerea de artrită, care este adesea nocturnă și apare mai mult sau mai puțin continuu, durerea de artroză este adesea resimțită în timpul zilei și se accentuează în timpul eforturilor de mișcare articulară.
Cele mai frecvente cazuri sunt artroza genunchiului, artroza șoldului și artroza fațetelor articulare, care afectează articulațiile coloanei vertebrale. Unii indivizi suferă, de asemenea, de artroză cervicală, care provoacă durere și rigiditate la nivelul gâtului, sau artroză lombară care se manifestă în general în partea inferioară a spatelui. Mai multe alte articulații ale corpului pot fi afectate de această boală, inclusiv degetele, gleznele, încheieturile și umerii.
În Canada, 1 din 10 persoane suferă de o formă de artroză. Deși simptomele apar de obicei între 40 și 50 de ani, ele se pot manifesta mai devreme. În general, femeile care au peste 55 de ani sunt mai afectate, iar majoritatea persoanelor peste 70 de ani sunt afectate.
Artroza este de fapt uzura unui cartilaj care își pierde flexibilitatea și eficiența. De asemenea, afectează întregul grup de articulații, ligamente, oase, mușchi, dar și lichidul sinovial (fluidul care unge în mod natural articulația). Un surplus de greutate și o lipsă de activitate fizică sunt factori importanți care contribuie la evoluția artrozei. Efectuarea unor mișcări repetitive frecvente poate provoca, de asemenea, o uzură anormală care poate duce la această boală.
Câteva cazuri de artroză rezultă din muncă repetitivă (artroza șoldului în rândul poștașilor sau artroza lombară printre cei care lucrează în depozite) sau urmare a mișcărilor repetitive (artroza cervicală în rândul șoferilor de camioane grele). În aceste cazuri particulare, experți în sănătate vă pot ajuta să găsiți soluții pentru a menține confortul maxim la locul de muncă.
Simptomele asociate bolii variază de la o persoană la alta. Iată o listă a celor mai frecvente: