Laptele de vacă poate oferi proteine, calciu și vitaminele B-12 și A, printre alte beneficii. Poate fi o parte nutritivă a unei diete variate. Cu toate acestea, în ultimul timp au fost luate din ce în ce mai mult în considerare avantajele și dezavantajele consumului de lapte de vacă.
Laptele de vacă este un aliment de bază zilnic pentru mulți oameni și așa a fost de milenii. Deși este încă un aliment popular, studii recente sugerează că laptele poate avea efecte dăunătoare asupra organismului. Alte cercetări, totuși, subliniază beneficiile pentru sănătate ale lactatelor.
Laptele are o reputație proastă în lumea sănătății, unii susținând că provoacă foarte multe afecțiuni, de la acnee la inflamație. Dar ce se întâmplă de fapt cu corpul tău când bei lapte în fiecare zi?
Laptele (și produsele lactate în general) primesc vina pentru o mulțime de afecțiuni asupra sănătății. Suntem siguri că ai auzit că lactatele provoacă acnee, cresc inflamația și pot fi chiar motivul pentru care nu slăbești. De fapt, există câteva beneficii impresionante care vin odată cu consumul unui pahar nutritiv de lapte.
Informații despre valoarea nutritivă din lapte:
Potrivit USDA, o cană de lapte cu grăsimi reduse (2%) oferă:
În plus, această porție de lapte conține 50% din necesarul zilnic de vitamina B12, 25% din necesarul zilnic de calciu și 15% din necesarul zilnic de potasiu și vitamina D, totul în doar 122 de calorii. Ca să nu mai vorbim că este mult mai accesibil decât multe alternative de lapte, cum ar fi laptele de migdale sau de ovăz. Dar ce se întâmplă exact cu corpul tău când bei lapte în fiecare zi?
Nu numai că laptele este o sursă excelentă de proteine vegetariene, dar este, de asemenea, plin de calciu și vitamina D. Aceștia sunt doi nutrienți care sunt vitali pentru sănătatea oaselor. Calciul este un mineral necesar pentru a construi și menține oase puternice, iar vitamina D ajută corpul să absoarbă calciul din alimentele pe care le consumi. Deoarece laptele este o sursă excelentă de nutrienți, este unul dintre cele mai bune lucruri de integrat în dietă pentru sănătatea oaselor.
Există o mulțime de concepții greșite despre modul în care consumul de lapte poate afecta greutatea. Cu toate acestea, cercetările arată că consumul regulat probabil nu va afecta cauza dacă încerci să slăbești sau să menții o greutate sănătoasă. Acest lucru se datorează în mare parte combinației satisfăcătoare de carbohidrați, proteine și grăsimi găsite în lapte.
Proteinele și grăsimile pot ajuta la obținerea senzației de sațietate, ceea ce poate ajuta la pierderea în greutate. Carbohidrații oferă energie și ajută corpul să funcționeze cât mai bine. Când ești mai mulțumită de alimentele pe care le consumi, este mai ușor să-ți onorezi nivelul de sațietate și să te ții de un model alimentar sănătos și echilibrat.
Consumul de lapte ar putea ajuta la scăderea riscului de a dezvolta diabet de tip 2. O analiză a 22 de studii (care implică aproape 600.000 de persoane) a constatat că consumul total de lactate a fost invers legat de riscul de diabet. Aceasta înseamnă că, cu cât oamenii consumau în mod regulat lactate, cu atât era mai puțin probabil să dezvolte boala. Alte studii au descoperit că înlocuirea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr cu lapte a ajutat și la reducerea riscului de diabet de tip 2.
Există o mulțime de dovezi contradictorii când vine vorba de modul în care laptele influențează sănătatea inimii. Din fericire, grăsimea este o componentă importantă a unei diete sănătoase. Cu toate acestea, relația laptelui cu sănătatea inimii este puțin mai complicată.
Unele studii arată că produsele lactate scad riscul de accident vascular cerebral, boli cardiovasculare și hipertensiune arterială, care ar putea fi din cauza conținutului lor de potasiu. Alte studii arată că sunt asociate cu un risc mai mare de accident vascular cerebral, în mare parte din cauza conținutului de grăsimi saturate. Alte studii arată că consumul de lapte și bolile de inimă nu sunt deloc legate.
În general, majoritatea cercetărilor recente constată că laptele are fie un efect ușor benefic, fie un efect neutru asupra sănătății inimii. Ca și în cazul oricărui alt aliment, dacă îți place, savurează-l cu moderație.
Profilul nutritiv impresionant al laptelui ar putea fi un motiv pentru care te poate ajuta să fii mai atentă din punct de vedere mental pe măsură ce îmbătrânești. O revizuire din 2021 a studiilor publicate în Nutrition & Metabolism a constatat că aportul de lapte este asociat cu un risc scăzut de apariție a bolii Alzheimer.
Un alt studiu publicat în 2020 în revista Nutrients a constatat că lactatele degresate, lactatele fermentate și untul au fost asociate cu o mai bună funcționare cognitivă. Așa că, includerea laptelui în dieta zilnică poate ajuta la îmbunătățirea sănătății creierului.
Un studiu din 2016 a constatat că adolescenții cu acnee au băut cantități mai mari de lapte cu conținut scăzut de grăsimi sau degresat. Lactatele pot declanșa, de asemenea, acneea la adulți.
Alte studii au asociat acneea cu laptele degresat și cu un conținut scăzut de grăsimi. Acest lucru se poate întâmpla din cauza influenței laptelui asupra anumitor hormoni, inclusiv insulinei și factorului de creștere asemănător insulinei-1 (IGF-1).
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a explora conexiunea dieta-acnee.
Unele alimente pot agrava eczemele, inclusiv laptele și produsele lactate, conform unei analize clinice.
Cu toate acestea, un studiu din 2018 a constatat că femeile însărcinate și care alăptează care au adăugat un probiotic în dieta lor au redus riscul copilului lor de eczemă și alte reacții alergice legate de alimente.
Lactatele pot fi, de asemenea, un aliment declanșator pentru unii adulți cu rozacee. Pe de altă parte, un studiu recent sugerează că lactatele pot avea de fapt un efect pozitiv asupra rozaceei.
Până la 5% dintre copii au alergie la lapte, estimează unii experți. Laptele poate provoca reacții ale pielii, cum ar fi eczeme, și simptome intestinale precum:
Consumul a trei sau mai multe pahare de lapte pe zi poate crește riscul de fracturi osoase la femei.
ResearchTrusted Source a descoperit că acest lucru se poate întâmpla din cauza unui zahăr numit D-galactoză din lapte. Cu toate acestea, studiul a explicat că sunt necesare cercetări suplimentare înainte de a se face recomandări alimentare.
Un alt studiu a arătat că fracturile osoase la adulții în vârstă din cauza osteoporozei sunt cele mai mari în zonele în care se consumă mai multe lactate, proteine animale și calciu.
Excesul de calciu din lapte și alte alimente poate crește riscul de cancer de prostată. Zaharurile din lapte pot fi legate de un risc mai mare de cancer ovarian.