Litiaza biliară este o afecțiune pe care toată lumea o cunoaște sub numele de pietre la fiere.
Criza de bilă înseamnă o durere greu de suportat. Ce ai de făcut și cum poți preveni astfel de crize?
Este important de menționat că există persoane care au pietre la fiere și nu au niciun simptom, iar majoritatea descoperă că au această afecțiune atunci când ajung să facă o ecografie abdominală.
Dacă nu se întâmplă așa, atunci vei afla că ai probleme cu bila atunci când vei simți o durere puternică în partea dreaptă a abdomenului. Medicii spun că o criză de bilă nu durează mai mult de 15 minute și numai în cazul unor complicații aceasta se poate prelungi. Criza de bilă poate fi însoțită de gust amar, greață, vărsături, balonare.
Cum ajungi să ai parte de o astfel de criză? Problemele cu bila sunt de obicei declanșate de alimentele grase sau prăjite care au multe grăsimi.
Principalul vinovat al apariției pietrelor la fiere este colesterolul. Iar femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbații să fie diagnosticate cu litiază biliară. De ce se întâmplă așa? Din cauza faptului că este deja cunoscută informația că femeile sunt mai sedentare și că au o preferință pentru dulciuri.
Programează-te la o consultație la medic dacă ai simptome care te îngrijorează. Mergi de urgență la medic dacă ai manifestări care pot fi produse de complicațiile litiazei biliare: