Blocajul tubar. Ce este, cum se tratează și care sunt efectele lui fertilității?

blocaj tubar
Photo by FreePik.com

Trompele sunt ca niște tuburi care conectează uterul de ovare. Ele sunt esențiale pentru concepție. Ovocitul eliberat de ovar la ovulație este captat de trompă. Fertilizarea ovocitului de către spermă se produce în treimea externă a trompei, iar embrionul rezultat este apoi transportat până în uter unde se implantează.

Dacă trompa nu este permeabilă, concepția naturală nu este posibilă. De asemenea trebuie știut că trompele trebuie să fie nu numai permeabile, ci și funcționale, ele trebuie să prezinte mișcări peristaltice cu ajutorul cărora embrionul să fie transportat în uter. În cazul blocajului tubar singura opțiune de obținere a sarcinii este fertilizarea in vitro.

Simptome

Trompele înfundate nu cauzează de obicei niciun simptom. În cazul în care trompa înfundată este dilatată și prezintă acumulări de lichid – sactosalpinx, atunci pacienta poate prezenta dureri pe una din părțile abdomenului inferior. Dacă există sactosalpinx, trompa trebuie scoasă sau clipată înainte de embriotransfer.

Cauze

Trompele sunt de obicei blocate din cauza prezenței de țesut cicatriceal sau de aderente pelvine. Blocajul tubar reprezintă o cauză importantă de infertilitate și este prezent în 20 – 30% din cazurile de infertilitate.

  • Boala inflamatorie pelvină poate cauza hidrosalpinx și țesut cicatricel
  • Endometrioza. Țesutul anormal endometrial poate fi prezent la nivel trompei și poate cauza blocarea ei. De asemenea, endometrioza extinsă la alte organe ca ovare, vezica urinară, intestin, poate duce la formarea de aderențe pelvine ce blochează trompa.
  • Anumite boli cu transmitere sexuală ca infecția cu Chlamydia și Gonoreea care duc la distrugerea trompelor și sunt cauze pentru apariția Bolii inflamatorii pelvine.
  • Sarcini extrauterine în trecut
  • Fibroame uterine
  • Intervenții chirurgicale abdominale care au determinat formarea de aderențe pelvine

În cele mai multe cazuri nu poți face nimic pentru a preveni blocajul tubar. Totuși folosirea prezervativului previne apariția bolilor cu transmitere sexuală.

Diagnostic

Histerosalpingografia este investigația cu ajutorul căreia pot fi examinate trompele. În timpul acestei investigații, medicul introduce o substanță de contrast prin colul uterin și apoi efectuează mai multe imagini radiologice seriate care ajută la stabilirea diagnosticului. Histerosalpingografia se poate face la primele 10-12 zile ale ciclului menstrual, în ambulator, nefiind necesară anestezia.

Dacă histerosalpingografia nu poate stabili un diagnostic cert atunci medicul poate recomanda laparoscopia exploratorie.

Blocajul tubar poate fi diagnosticat și cu ajutorul laparoscopiei exploatorii. Aceasta constă în introducerea unui telescop printr-o incizie la nivelul ombilicului și vizualizarea directă a organelor genitale. Atunci când se constată prezența dilatației tubare sau a hidrosalpinxului, trompa poate fi extirpată în aceeași intervenție.

Tratament

Dacă trompele uterine sunt blocate prin prezența de aderențe atunci acestea se pot îndepărta laparoscopic. Dacă aderențele sunt extinse și structura trompele este modificată sever atunci nu se pot repara chirurgical.

Trebuie să știți că studiile recente arată că chirurgia de reparare a trompei are rezultate foarte slabe. Șansele de a obține o sarcină pentru pacientele cu blocaj tubar sever și sactosalpinx sunt de sub 5 %, iar șansele de apariție a unei sarcini extrauterine sunt foarte mari. Chirurgia poate fi o opțiune doar pentru pacientele tinere, cu rezervă ovariană normală cu modificări minore. În general, dacă postoperator nu s-a obținut sarcina în decurs de 1 an se indică fertilizare in vitro.

Efectele blocajului tubar asupra fertilității

Trompele înfundate sunt una din cauzele cele mai frecvente de infertilitate. Dacă trompele sunt blocate bilateral atunci șansele de obținere a unei sarcini pe cale naturală sunt nule. În cazul în care blocajul tubar este parțial este posibil să apară sarcina extrauterină – cea mai frecventă complicație în cazul trompelor anormale.

În cazul în care doar una dintre trompe este blocată, obținerea sarcinii este posibilă. În cazul blocajului tubar bilateral pentru obținerea sarcinii este necesară fertilizarea in vitro.

Citește și: Totul despre infertilitate. O boală care se tratează în cuplu

Noutati

Poate fi tratat cancerul de colon sau cel mamar? Doi medici turci vin la București pentru a discuta cu pacienții români.

Mii de români descoperă anual că suferă de o formă de cancer, iar chiar dacă tehnologia și medicina au evoluat [...]

Sanatate

sebastian petruș

A mers să-și salveze propriul copil. Povestea salvatorului SMURD care a cucerit internetul

Sebastian Petruș este numele omului care a impresionat până la lacrimi o țară întreagă după ce povestea sa a fost [...]

Travel

stradă

Prima stradă smart din România este la Cluj-Napoca. Cum arată și de ce merită vizitată

Primarul Emil Boc a anunţat finalizarea lucrărilor de amenajare a primei străzi smart din România, în urma unei investiţii de [...]