Sunt sau nu eficiente măștile medicale? Cât de sigure sunt și cum se folosesc corect

măști medicale
Photo by FreePik

Măștile medicale sunt o măsură din ce în ce mai populară atunci când vine vorba despre răspândirea unei boli respiratorii, iar de când noul virus COVID – 19 care face victime în mai multe țări ale lumii, mulți oameni se întreabă din ce în ce mai des cât de eficiente sunt acestea.

Măștile chirurgicale au fost folosite pentru prima dată în spitale la sfârșitul secolului al XVIII- lea, iar în anul 1919, atunci când gripa spaniolă a ucis peste 50 000 000 de oameni, acestea au devenit cunoscute și în rândul oamenilor obișnuiți. Tot atunci s-a implementat și ideea că măștile chirugicale te pot proteja de orice boală.

Recent, Doctorul David Carrington, de la Universitatea din Saint George a declarat pentru BBC că aceste măști nu asigură protecție împotriva virusurilor sau bacteriilor din aer, deci nu sunt atât de eficiente precum cred oamenii. Acesta a mai precizat că sunt prea lejere, nu au filtru de aer și lasă prea expusă zona ochilor.

Se pare însă că există mulți factori care pot schimba gradul de eficacitate. Într-un studiu realizat în anul 2016, s-a demonstrat că măștile pot proteja de virusuri și bacterii transmise de cei care tușesc sau strănută, dar numai într-un mediu controlat. Același autor care a realizat studiul spune că pe stradă, măștile chirurgicale nu sunt la fel de eficiente, plus că este dicifil să porți prea mult timp mască.

Tot cele mai simple măsuri de igienă sunt recunoscute drept cele mai eficiente metode în lupta cu bolile. Doctorul Jake Dunning, de la Departamentul englez de Sănătate Publică a declarat că deși este întipărită ideea că măștile medicale sunt benefice, există prea puține dovezi în acest sens. Cea mai bună măsură preventivă rămâne tot igiena.

Purtarea măștii medicale este recomandată:

 • Persoanelor cu simptome de infecții respiratorii
 • Persoanelor care au grijă de bolnavii cu infecții respiratorii
 • Celor care au fost în contact cu bolnavi cu alte infecții respiratorii
 • Celor care merg în vizită în spitale sau clinici
 • Personalului medical
 • Personalului din industria alimentară
 • Șoferilor sau conducătorilor de mijloace de transport în comun
 • Persoanelor care lucrează în locuri neaerisite sau insuficient ventilate
 • Elevilor și profesorilor.

Dacă porți o mască de față, asigură-te că se mulează bine pe nas și gură. Arunc-o în mod corespunzător și pune alta de fiecare dată când cineva de lângă tine tușește sau strănută.

Cum se poartă corect masca?

Organizația Mondială a Sănătății recomandă că masca medicală să fie plasată “cu grijă peste nas și față și să fie ținută aproape, pentru a reduce spațiul dintre față și masca”, să se evite atingerea ei în timpul purtării și să fie aruncată când se umezește. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății sfătuiește că atunci când masca este îndepărtată să nu se atingă partea din față, ci cordelutele care se atașează de urechi.

Când porți o mască medicală, asigură-te că:

 • Masca se potrivește pe față. Elasticele sau șnururile trebuie poziționate corect astfel încât să mențină masca fermă. Masca trebuie să acopere nasul, gură și bărbia.
 • Masca nu trebuie atinsă cu mâinile, pentru că eficientă protecției este afectată. Dacă trebuie să o atingi, spală-te mai întâi și apoi pe mâini.
 • Când trebuie să dai masca jos, evita să atingi partea din exterior, pentru că poate fi contaminată cu microbi.
 • Înainte de a fi aruncată, masca trebuie pusă într-o pungă de plastic.
 • O masca medicală nu trebuie purtată mai mult de o zi. Înlocuiește-o imediat dacă este umedă sau deteriorată.

Spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun timp de 20 de secunde, evitarea atingerii zonei feței și menținerea unui stil de viață sănătos sunt principalele reguli de care trebuie să ții cont atunci când vrei să previi infectarea. Organismul are nevoie de puțină atenție și de respectarea constantă a nevoilor sale pentru a funcționa optim.

Lifestyle

iuliana tudor

Iuliana Tudor și Crucea Roșie demarează o campanie națională de strângere de fonduri

Iuliana Tudor a anunțat astăzi demararea unei campanii naționale de strângere de fonduri împreună cu Crucea Roșie Română – ”România [...]

Timp liber

Astrologie

Cum arată HOROSCOPUL în 2020! Iubire, bani și carieră

Horoscopul din acest an arată faptul că 2020 este un an extraordinar de benefic pentru toate semnele zodiacale. Astrologii prezic [...]

Lifestyle

marmura

Marmura verde Guatemala: noua tendință în amenajările interioare

Marmura este o rocă obținută prin metamorfoza calcarului. Luându-și numele din greaca veche, de la a străluci/a luci, marmura este [...]