Adevărul despre spirt. Este sau nu bun pentru dezinfectare în timpul pandemiei de Coronavirus

spirt
Imagine de Renate Köppel via Pixabay

Oamenii din întreaga lume sunt îngroziți de gândul că oricând COVID-19, boala care a îngenunchiat atâtea țări, le poate afecta persoanele dragi sau chiar pe ei, iar panica este destul de mare. Pentru a păstra la distanță virusul mortal, oamenii au început să caute cu disperare soluții dezinfectante. Nu toate sunt însă eficiente, iar informațiile așa cum am mai spus și în alte articole trebuie triate pentru că nu toate sunt adevărate spun specialiștii.

Potrivit Digi24, doctorul Adrian Marinescu a lămurit situația în cazul dezinfectanților și în ceea ce privește utilitatea lor în aceste zile. Sursa menționată mai sus afirmă că spirtul nu este deloc util în caz de COVID-19, deși oamenii au golit rafturile marilor magazine. Ceea ce ne poate ajuta cu adevărat pentru o dezinfectare corectă sunt substanțele pe bază de clor, chiar dacă sunt destinate utilizării în bucătărie.

Este sau nu bun spirtul medicinal?

Discuția despre spirt este una lungă pentru că în comunicatele autorităților se recomandă dezinfectarea cu spirt sau clor, dar unii specialiști contrazic și spun că alcoolul medicinal nu este de mare ajutor.

Pentru a face dezinfecție am nevoie de concentrație importantă în alcool. În general, un dezinfectant medicinal sau profesional ar trebui să aibă undeva între 60% și 70%. Au existat studii care spun că spirtul nu ar fi util în caz de COVID-19, nu că nu ar fi util în cazul altor microorganisme„, a explicat dr. Adrian Marinescu, de la Matei Balș pentru Digi24.

Streianu-Cercel nu recomandă spirtul ca dezinfectant

Adrian Streinu Cercel, șeful Spitalului Matei Balș susține și el același lucru: „Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu e bun. Substanţele care sunt pe bază de alcool, dar sunt speciale, care să fie biocide. Spirtul nu este biocid. Sunt bune şi substanţele pe bază de clor, dar nu clorhexidina pentru că s-a demostrat că nu este activă pe coronavirus. Este lucru cert în documentele oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății. Cele din bucătărie care au clor sunt foarte bune, numai că alea şi ard. Atunci, trebuie avută foarte mare grijă pentru că structura pielii mâinii este foarte importantă pentru viaţa de zi cu zi„.

Un lucru este atunci de menționat și de reținut: sunt recomandate dezinfectantele din spitale, cele care sunt speciale și au trecut în prospect că au efect biocid și că funționează inclusiv pe COVID-19 și soluțiile care conțin clor, dar cu măsură pentru că ne pot răni straturile pielii dacă cantitatea este prea mare.

Sanatate

covid

Un nou studiu spune că riști să te îmbolnăvești mai repede acasă de Covid-19, decât dacă ieși din casă

Oamenii riscă mai mult să se îmbolnăvească de COVID-19 acasă decât în afara locuinței, spune un nou studiu. Epidemiologii sud-coreeni [...]

Timp liber

O ceașcă de cafea pe un blat din bucătărie

Ce să faci înainte de a bea cafeaua de dimineață. La ce să fii atentă

Dacă ești o iubitoare de cafea, gândul de a face altceva înainte de o doză de cofeină poate părea ceva [...]

Afectiuni

plajă

Hepatita A: cauze, simptome și măsuri de prevenire

Regulile de bază ale igienei sunt cele mai sigure măsuri de prevenire ale hepatitei de tip A. Spălarea corectă a [...]