Adevărul despre spirt. Este sau nu bun pentru dezinfectare în timpul pandemiei de Coronavirus

spirt
Imagine de Renate Köppel via Pixabay

Oamenii din întreaga lume sunt îngroziți de gândul că oricând COVID-19, boala care a îngenunchiat atâtea țări, le poate afecta persoanele dragi sau chiar pe ei, iar panica este destul de mare. Pentru a păstra la distanță virusul mortal, oamenii au început să caute cu disperare soluții dezinfectante. Nu toate sunt însă eficiente, iar informațiile așa cum am mai spus și în alte articole trebuie triate pentru că nu toate sunt adevărate spun specialiștii.

Potrivit Digi24, Doctorul Adrian Marinescu a lămurit un pic situația în cazul dezinfectanților și în ceea ce privește utilitatea lor în aceste zile. Sursa menționată mai sus afirmă că spirtul nu este deloc util în caz de COVID-19, deși oamenii au golit rafturile marilor magazine. Ceea ce ne poate ajuta cu adevărat pentru o dezinfectare corectă sunt substanțele pe bază de clor, chiar dacă sunt destinate utilizării în bucătărie.

Discuția despre spirt este una lungă pentru că în comunicatele autorităților se recomandă dezinfectarea cu spirt sau clor, dar unii specialiști contrazic și spun că alcoolul medicinal nu este de mare ajutor.

Pentru a face dezinfecție am nevoie de concentrație importantă în alcool. În general, un dezinfectant medicinal sau profesional ar trebui să aibă undeva între 60% și 70%. Au existat studii care spun că spirtul nu ar fi util în caz de COVID-19, nu că nu ar fi util în cazul altor microorganisme„, a explicat dr. Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș pentru Digi24.

Adrian Streinu Cercel, șeful Spitalului Matei Balș susține și el același lucru: „Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu e bun. Substanţele care sunt pe bază de alcool, dar sunt speciale, care să fie biocide. Spirtul nu este biocid. Sunt bune şi substanţele pe bază de clor, dar nu clorhexidina pentru că s-a demostrat că nu este activă pe coronavirus. Este lucru cert în documentele oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății. Cele din bucătărie care au clor sunt foarte bune, numai că alea şi ard. Atunci, trebuie avută foarte mare grijă pentru că structura pielii mâinii este foarte importantă pentru viaţa de zi cu zi„.

Un lucru este atunci de menționat și de reținut: sunt recomandate dezinfectantele din spitale, cele care sunt speciale și au trecut în prospect că au efect biocid și că funționează inclusiv pe COVID-19 și soluțiile care conțin clor, dar cu măsură pentru că ne pot răni straturile pielii dacă cantitatea este prea mare.

Citește și: Când va fi gata vaccinul anti CORONAVIRUS

Sanatate

fumat

Atenție! Fumătorii sunt mai predispuși la infectarea cu coronavirus

Medicii pneumologi din țară, dar și din afara granițelor României avertizează că fumătorii se pot infecta destul de ușor cu [...]

Interventii si terapii

lipoaspiratie cu laser

Lipoaspirația cu laser

Cu toții ne dorim un corp frumos, iar argumentele sunt dintre cele mai convingătoare. Un corp armonios: ne ajută să [...]

Noutati

dr. Mihai Ionescu

Te poți îngrășa după chirurgia obezității? Explicația medicului chirurg Mihai Ionescu

Intervențiile chirurgicale de micșorare a stomacului ori bypass gastric reprezintă o soluție pentru ca persoanele cu probleme de greutate, care [...]