Tot ce trebuie să știi despre cupa menstruală

cupa menstruală
Imagine de PatriciaMoraleda via Pixabay

Deși sunt cunoscute încă de la începutul anilor 30′, cupele menstruale abia de curând au devenit cunoscute și la noi. Sunt tot mai multe femei care renunță la absorbante și tampoanele interne în favoarea cupei menstruale.

Ce sunt cupele menstruale

Sunt niște dispozitive din silicon al căror scop este colectarea sângelui menstrual. Suprafața lor este fină, iar inserarea este ușoară, fiind foarte flexibile. Deși sunt mai mari decât tampoanele interne, ele se mulează pe pereții vaginali și, dacă sunt introduse bine, nici măcar nu se simt.

Cupa menstruală poate colecta de până la de 3 ori mai mult lichid decât un tampon și poate fi purtată până la 12 ore. Însă cel mai mare beneficiu este că sunt reutilizabile, mai bine zis, aceeași cupă menstruală poate fi utilizată până la 10 ani.

Care sunt beneficiile cupei menstruale

O cupă menstruală costă în jur de 120 lei și o poți folosi până la 10 ani, deci costul redus este principalul avantaj.

Este un dispozitiv prietenos cu mediul. În fiecare lună arunci o mulțime de tampoane și absorbante. O astel de cupă menstruală este varianta cea mai bună pentru mediul înconjurător, nu?

Nu există riscul dezvoltării sindromului șocului toxic, ca în cazul tampoanelor interne.

Atunci când este introdusă corect, cupa menstruală nu se simte deloc.

Spre deosebire de tampoanele interne, care absorb lichidul, cupa menstruală îl colectează. Astfel, nu va mai apărea senzația de uscăciune vaginală.

Este realizată dintr-un material hipoalergenic, deci poate fi folosită în siguranță și de femeile care au anumite alergii sau sunt mai sensibile.

Poate fi folosită până la 12 ore, deci nu trebuie să îți faci griji dacă ești plecată mult timp de acasă.

Cum se folosește corect cupa menstruală

Înainte de prima utilizare, spal-o cu apă și săpun, apoi pune-o la fiert pentru câteva minute (5-10 minute).

Cupa menstruală poate fi introdusă în vagin în diferite moduri, iar clipul video de mai jos le prezintă pe cele mai populare dintre ele. Nu există un mod corect de a o insera – tot ce contează este să îți fie ție ușor.

Este important să speli cupa menstruală de fiecare dată când o golești. Între menstruații, cupa se spală mai bine și se sterilizează din nou prin fierbere. Dacă cupa este introdusă corect, nu ar trebui să o simți, iar lichidul nu ar trebui să curgă pe lângă.

Spală-te bine pe mâini înainte de a scoate cupa menstruală, apoi apas-o la bază, pentru a se desprinde – atunci când este introdusă, formează un vid.

Cum se alege corect cupa menstruală

Acestea sunt în mai multe mărimi. Trebuie să ții cont de conformația ta, de numărul de nașteri, de fluxul menstrual.

Sanatate

sarcină

Lichidul amniotic, mai puțin sau în exces, o situație care le sperie pe viitoarele mame

Lichidul amniotic este elementul principal pe parcursul sarcinii. Fie că este prea puțin, fie că este prea mult, cantitatea este [...]

Afectiuni

Lepra, spaimă a Evului Mediu

Lepra, cunoscută și sub numele de boala Hansen, este o boală infecțioasă cronică cauzată de bacteria Mycobacterium leprae. Aceasta afectează [...]

Sarcina & bebe

avort

Avortul spontan: cauze și simptome. Vindecarea emoțională este cea mai grea

Avortul este pierderea spontană a sarcinii înainte de săptămâna 20. Deși în statistici este trecut că aproximativ 10-20% din sarcini [...]