Tot ce trebuie să știi despre cupa menstruală

cupa menstruală
Imagine de PatriciaMoraleda via Pixabay

Deși sunt cunoscute încă de la începutul anilor 30′, cupele menstruale abia de curând au devenit cunoscute și la noi. Sunt tot mai multe femei care renunță la absorbante și tampoanele interne în favoarea cupei menstruale.

Ce sunt cupele menstruale

Sunt niște dispozitive din silicon al căror scop este colectarea sângelui menstrual. Suprafața lor este fină, iar inserarea este ușoară, fiind foarte flexibile. Deși sunt mai mari decât tampoanele interne, ele se mulează pe pereții vaginali și, dacă sunt introduse bine, nici măcar nu se simt.

Cupa menstruală poate colecta de până la de 3 ori mai mult lichid decât un tampon și poate fi purtată până la 12 ore. Însă cel mai mare beneficiu este că sunt reutilizabile, mai bine zis, aceeași cupă menstruală poate fi utilizată până la 10 ani.

Care sunt beneficiile cupei menstruale

O cupă menstruală costă în jur de 120 lei și o poți folosi până la 10 ani, deci costul redus este principalul avantaj.

Este un dispozitiv prietenos cu mediul. În fiecare lună arunci o mulțime de tampoane și absorbante. O astel de cupă menstruală este varianta cea mai bună pentru mediul înconjurător, nu?

Nu există riscul dezvoltării sindromului șocului toxic, ca în cazul tampoanelor interne.

Atunci când este introdusă corect, cupa menstruală nu se simte deloc.

Spre deosebire de tampoanele interne, care absorb lichidul, cupa menstruală îl colectează. Astfel, nu va mai apărea senzația de uscăciune vaginală.

Este realizată dintr-un material hipoalergenic, deci poate fi folosită în siguranță și de femeile care au anumite alergii sau sunt mai sensibile.

Poate fi folosită până la 12 ore, deci nu trebuie să îți faci griji dacă ești plecată mult timp de acasă.

Cum se folosește corect cupa menstruală

Înainte de prima utilizare, spal-o cu apă și săpun, apoi pune-o la fiert pentru câteva minute (5-10 minute).

Cupa menstruală poate fi introdusă în vagin în diferite moduri, iar clipul video de mai jos le prezintă pe cele mai populare dintre ele. Nu există un mod corect de a o insera – tot ce contează este să îți fie ție ușor.

Este important să speli cupa menstruală de fiecare dată când o golești. Între menstruații, cupa se spală mai bine și se sterilizează din nou prin fierbere. Dacă cupa este introdusă corect, nu ar trebui să o simți, iar lichidul nu ar trebui să curgă pe lângă.

Spală-te bine pe mâini înainte de a scoate cupa menstruală, apoi apas-o la bază, pentru a se desprinde – atunci când este introdusă, formează un vid.

Cum se alege corect cupa menstruală

Acestea sunt în mai multe mărimi. Trebuie să ții cont de conformația ta, de numărul de nașteri, de fluxul menstrual.

People

Dr. Catalin Badiu

Cătălin Badiu: ”Mor mii de oameni de boli cardiovasculare și, dacă ar exista suficient de mulți bani, ar exista mult mai puține victime”

Conf. Univ. Dr. Cătălin Constantin Badiu este chirurg cardiovascular format la Deutsches Herzzentrum Munchen și este Șeful Secției Cardiovasculare de la Spitalul [...]

Sanatate

operatie

100 de ore, 14 medici și 19 operații pro bono

Asociația Zetta a încheiat un maraton de operații pro bono. În luna octombrie 2021, 14 medici împreună cu asistenți, infirmieri și o [...]

Sport

abdomen plat

Nu mai visa la abdomenul perfect. Iată ce trebuie să faci ca să îl obții

Burtica sau colăceii sunt probleme veșnice ale femeilor. Un abdomen plat, cu pătrățele este idealul, dar pentru a obține asemenea [...]