Ceaiul negru sau ceaiul verde. Care este mai sănătos?

ceai la munte
Photo by Pexels

Dacă sunteți deja consumator de ceai, aduceți corpului și sănătății dvs., în general, nenumărate avantaje. Dar când vine vorba despre compararea ceaiului negru cu ceaiul verde, să vedem ce spun experții despre beneficiile nutriționale ale acestora.

Valoarea nutrițională a ceaiului

Când vine vorba de ceai de toate tipurile, elementele care ne atrag privirea de pe etichetă sunt legate de antioxidanți, în special un anumit tip de antioxidanți cunoscuți sub numele de polifenoli. Pentru cei care nu știu, antioxidanții sunt molecule care blochează oxidarea și producerea radicalilor liberi. Radicalii liberi provin din lucruri precum poluarea mediului și fumul de țigară și dăunează ADN-ului, contribuind totodată la dezvoltarea unor boli precum cancerul. Dar ce ceai – negru sau verde – are mai multe beneficii cu privire la acest aspect?

În timp ce s-ar putea presupune că ceaiul verde conține mai mulți polifenoli în comparație cu ceaiul negru, cercetătorii de la Institutul pentru Prevenirea Cancerului din Valhalla, New York, spun că ceaiurile verzi și negre provin din aceeași plantă de ceai – Camellia sinensis, ceea ce înseamnă că ambele conțin cantități similare de polifenoli.

ceaiuri
Photo by Skitterphoto from Pexels

Ceaiul verde previne Alzheimerul

Studiile Institutului Național al Cancerului (din S.U.A) indică faptul că, în ceea ce privește polifenolii, ceaiul verde este cea mai bogată băutură în catechină activă, cunoscută sub denumirea de epigalocatechin-3-galat (sau EGCG). Studii multiple pun în evidență puterile ceaiului verde atunci când vine vorba de protejarea pierderilor de memorie legate de vârstă. Studiile aceluiași institut leagă, de asemenea, ceaiul verde de îmbunătățirea memoriei și prevenirea bolii Alzheimer.

Ceaiul negru reduce riscul de a suferi de Parkinson

Ceaiul negru, pe de altă parte, deși are o concentrație scăzută de EGCG, este mai bogat în polifenoli care ajută la diminuarea riscului de a prezenta colesterol ridicat, diabet, Parkinson, osteoporoză și pietre la rinichi. Aceste aspect sunt susținute de Institutul Național de Sănătate și de Institutului Național al Cancerului (ambele din S.U.A).

ceai negru
Photo by freestocks.org from Pexels

Ceaiul verde protejează inima și reduce riscul de a suferi de cancer

Ceaiul verde a fost asociat cu reducerea riscului de a face atac de cord. De fapt, cercetările de la Universitatea Centrului Medical Maryland au arătat că oamenii care beau 3 sau mai multe căni de ceai verde în fiecare zi și-au redus total riscul de boli de inimă prin scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterol „rău”) și a trigliceridelor. Studii suplimentare ale aceleiași universități remarcă, de asemenea, că ceaiul verde și extractul de ceai verde au redus semnificativ rata de înmulțire a celulelor canceroase la nivelul pielii, stomacului, esofagului, colonului, plămânilor, pancreasului, ovarelor și sânilor. De exemplu, studiul realizat pe bărbați, a indicat că cei care beau ceai verde și-au crescut în mod regulat rata de supraviețuire cu 5 ani, comparativ cu bărbații care nu beau ceai verde. Un alt studiu realizat pe femeile aflate în perioada premenopauză cu cancer de sân în stadiu precoce a descoperit, de asemenea, că un consum de ceai verde de până la 5 căni pe zi a încetinit răspândirea cancerului și a redus ratele de revenire a cancerului în urma tratamentului.

Ceaiul negru este bun pentru energie și metabolism

În ceea ce privește conținutul de cofeină, Institutul Național al Cancerului (S.U.A) demonstrează că ceaiul negru te ajută să te trezești mult mai bine decât cel verde, datorită cantității duble de cofeină. În privința energiei, vigilenței și pierderii în greutate, ceaiul negru câștigă puncte importante, după cum arată multe cercetări, care evidențiază, pe lângă conținutul ridicat de cofeină, și conținut mai mare de substanță numită teofilină (cu efecte asupra accelerării ritmului cardiac și stimulării metabolismului). În plus, studiile publicate de Institutul Național de Sănătate (S.U.A) notează că ceaiul negru reduce semnificativ colesterolul cu lipoproteine cu densitate mică (LDL sau colesterol „rău”), ceea ce ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Citește și: Cartoful dulce. Un aliat împotriva bolilor cardiovasculare

Interventii si terapii

albire dentara

Albire dentară – recomandări și contraindicații

Dinții tăi pot prinde o nuanță diferită de cea naturală sau se pot decolora din mai multe motive. Dacă îți [...]

Sanatate

măști

Un lot de măști distribuite în spitale, retrase de stat pentru că sunt un pericol pentru sănătate

România a achiziționat de la declanșarea pandemiei de coronavirus, mai multe tipuri de măști tip FFP2, unele dintre ele din [...]

Afectiuni

bacterie

Totul despre infecția cu Helicobacter Pylori. Ce trebuie să faci ca să nu te îmbolnăvești

Helicobacter Pylori sau H. Pylori, așa cum mai este cunoscută, este o bacterie care infectează stomacul și intestinul subțire și [...]