Absorbante externe sau tampoane interne? Ce spun specialiștii că este mai bine să folosești: argumente pro și contra

absorbante
Imagine de Polina Zimmerman via Pexels

Menstruația este și așa una dintre cele mai dificile perioade ale lunii pentru o femeie, unde mai pui că alegerea absorbantelor se poate întoarce împotriva ta dacă acestea nu sunt utilizate corect.

Tocmai de aceea am decis să facem o listă cu argumente pro și contra pentru absorbantele externe, dar și pentru tampoanele interne ca să ai o viziune clară asupra sănătății tale intime din timpul menstruației.

Absorbantele externe- avantaje și dezavantaje

Imagine de Irina Ilina via Pixabay 

Dacă optezi pentru folosirea lor este clar că scapi de durerea introducerii unui tampon în vagin. Senzația de ceva străin la nivelul vaginului, dar și disconfortul pe care îl resimți pot fi două dintre cauzele principale ale alegerii absorbantelor externe.

Schimbă absorbantul cât de des poți, la un interval de 4 ore sau ori de câte ori este plin. De asemenea, nu uita că, în special pe timpul zilei, când ești mai activă, absorbantele absorb mai mult sânge, dar și mai multă transpirație și mai mult sebum, așa că este neapărat necesar să nu depășești 4 ore stând cu același absorbant, întrucât vei crește posibilitatea dezvoltării unei infecții.

Absorbantele externe promit confort și pe timpul nopții, există modele care sunt special concepute așa pentru a avea un somn liniștit.

Vei fi mai protejată în fața așa-numitului „Sindrom de Șoc Toxic”, o afecțiune care apare pe fondul colonizării mediului vaginal cu toxine provenite de la o bacterie deosebit de periculoasă: Stafilococul auriu. Numeroase studii au arătat că femeile ce suferă de acest sindrom au folosit în timpul menstruației tampoane interne sau alte dispozitive care au reținut în interiorul corpului sângele menstrual.

Dezavantajele absorbantelor externe sunt:

Dacă nu sunt schimbate des, absorbantele externe pot duce la infecții ca urmare a faptului că sângele ce persistă va colecta bacterii.

Pot conține substanțe periculoase pentru organism.

Absorbantele externe pot crește riscul de iritații.

Avantajele folosirii tampoanelor interne

Imagine de Polina Zimmerman via Pexels

Acestea au câștigat din ce în ce mai multă popularitate în ultimul timp, mai ales după ce producătorii au venit cu mai multe variante, adecvate mai multor tipuri de flux menstrual.

Un avantaj major este faptul că sunt practic invizibile și nu te împiedică să iei parte la diverse activități sau să îmbraci o anumită ținută.

Sunt foarte discrete, mai ales în cazul în care ești în locuri sau în situații în care trebuie să te strecori pentru a merge la toaletă. Tampoanele interne sunt ușor de transportat, fără ca cineva să bănuiască unde te duci.

Acestea te ajută să scapi de mirosurile neplăcute din timpul perioadei menstruale. Medicii ginecologi țin să atragă atenția asupra următorului fapt: nu este nimic neobișnuit să simți un miros ușor deosebit care vine din zona ta intimă în perioadele marcate de menstruație. Dacă știi că ai simțit dintotdeauna un miros specific în zilele cu menstruație, atunci nu este nimic în neregulă. În schimb, orice modificare radicală a mirosului din zona intimă, de la o lună la alta, poate fi semnul prezenței unei bacterii, a unei infecții în organism.

Dezavantajele de care trebuie să ții cont atunci când optezi pentru tampoane interne sunt:

Prezintă un risc mai mare pentru apariția „Sindromului de Șoc Toxic”- Așa cum s-a menționat anterior, această afecțiune nu apare des, dar îți poate pune viața în pericol. Printre manifestările pe care ar trebui să le sesizezi pentru a-ți da seama dacă suferi din cauza „Sindromului de Șoc Toxic”, se numără: febră mare, instalarea hipotensiunii, dureri musculare, dureri de cap, confuzie, vărsături, diaree, apariția unor erupții difuze (mai ales pe palme și pe călcâie intervine descuamarea). În cazul în care observi astfel de simptome, solicită imediat ajutor medical.

Nici prima utilizare a unui astfel de tampon și nici senzația din timpul utilizării nu sunt situații plăcute.

Tampoanele interne pot avea în compoziție urme de substanțe nocive– Asemenea absorbantelor externe, tampoanele interne pot conține și ele substanțe toxice, periculoase pentru organism, precum urme de înălbitori, de exemplu.

Cele mai importante reguli de respectat în perioada menstruală:

  • Ai grijă la lenjeria intimă pe care o utilizezi.
  • Schimbă absorbantele, tampoanele cât de des poți.
  • Ai grijă să ai mereu mâinile curate atunci când intri în contact cu zona intimă.
  • Asigură-te că știi să ștergi corect zona intimă (din față spre spate).
  • Nu exagera cu spălarea zonei intime.
  • Ocolește deodorantele destinate igienei intime.
  • Nu folosi orice fel de șervețele umede pentru zona intimă.

CITEȘTE ȘI: Alimente care ne influențează sănătatea intimă

Sanatate

Mărturia unui neurolog român: ”E dureros să te aștepți la solidaritate și să te alegi cu zeflemea!”

Medicul neurolog Ioana Mîndruţă, specialist epileptolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB),  instituția sanitară în care a fost adus [...]

Sanatate

încălțăminte

De ce miros urât picioarele. Ce probleme medicale cauzează acest iz

Fiecare picior al nostru are până la 250 000 de glande sudoripare, iar acestea pot produce multa transpirație în ficare [...]

Alimente

avocado

Ce se poate întâmpla cu corpul tău dacă mănânci un avocado pe zi

Avocado este originar din America Centrală, dar este cultivat în întrega lume. Acesta fie îți place, fie nu o să-l [...]