E vară, e soare, iar insectele nu șin cont de faptul că oamenii vor să se relaxeze cât mai mult în natură și să scape de griji. Insectele sunt adevărate pericole pentru sănătate, de aceea este bine să știi de cine să te ferești.
Țânțarii
Pot părea inofensivi, dar țânțarii sunt capabili să cauzeze adevărate probleme de sănătate. Deși la început vei avea doar o umflătură în locul respectiv, dacă ai sistemul imunitar slăbit, te poți confrunta cu urticarie sau noduli limfatici inflamați. Destul de rar, dar trebuie menționat, mușcăturile de țânțari pot da dureri în corp, cefalee sau chiar febră.
Pentru a trata mușcăturile de țânțari, spală-le cu săpun și apă caldă. Poți folosi, de asemenea, analgezice sau antihistaminice. Și gheață aplicată pe zona afectată s-a dovedit de-a lungul timpului că ameliorează mâncărimea.
Țânțarii sunt însă purtători de virusuri, bacterii și paraziți, putând provoca boli care să pună viața în pericol.
Albinele
Înțepătura unei albine poate duce la reacții adverse diferite, de la durere și disconfort, la o formă severă de reacții alergice. O reacție des întâlnită este dată de o înroșire a zonei și o umflătură, dar o reacție severă poate pune viața în pericol și este nevoie de intervenție medicală imediată.
Simptomele pot fi: reacții cutanate, precum urticaria, mâncărimea, pielea palidă, precum și dificultăți în respirație, puls rapid, greață, vărsături sau diaree, amețeală sau leșin, pierderea cunoștinței.
Căpușele
Majoritatea înțepăturilor de căpușă nu transmit microbi, dar existp o serie de boli provocate de acestea, babesioza și boala Lyme. Experții spun că o căpușă trebuie să stea atașată de organism mai mult de 24 de ore pentru a transmite bolile. La locul înțepăturii pot să apară prurt, senzații de arsură, roșeață sau chiar durere la nivelul încheieturilor. În cazuri rare, anumite persoane mai sensibile se pot conrunta cu dificultăți de respirație, amorțirea membrelor sau rigiditatea gâtului. În cazurile ușoare, poate fi aplicat local un unguent cu antibiotic, iar în scop preventiv trebuie folosiți repelenti DEET, care sunt foarte eficienți împotriva capușelor.
Puricii
Cele mai multe persoane care au fost mușcate de purici se pot confrunta cu simptome precum iritația, inflamație sau prurit în zona mușcăturii. Este bine de știut că puricii nu transmit boli prin înțepătura lor. Zonele de pe corp preferate de acețtia sunt gâtul, fața, mâinile, umerii, brațele și picioarele.
În cazurile de simptome ușoare, se recomandă curățarea zonei cu apă și săpun, administrarea de hidrocortizon, unguente anti-prurit și antihistaminice. Dacă, însă, inflamatia și mâncărimea persistă, mergi la un control. În cazuri extrem de rare, există persoane care dezvoltă reacții alergice severe, care includ: dificultăți în respirație, bășici, febră, greață, simptome similare gripei, umflarea limbii, puls neregulat. Această situație impune intervenție medicală de urgență.