Ce trebuie să faci dacă te-a mușcat o căpușă. Sfaturi de urmat

căpușă
Imagine de Catkin via Pixabay

Deși poate părea extrem de plăcut și relaxant să mergi prin iarbă, mai ales acum, după atâta timp de stat în casă, se pare că nu scapi de stres, iar căpușele sunt inamicii numărul 1 ai tăi dacă vrei să profiți de vremea frumoasă la iarbă verde.

Înțepătura căpușelor poate provoca leziuni şi afecţiuni grave precum tifos şi boala Lyme. În România, au fost identificate 27 de specii din cele 896 existente în lume. Sezonul căpuşelor ţine din mai până în iulie, deşi insectele rămân active pe firele de iarbă până spre sfârşitul lunii august.

Cum îți dai seama că te-a mușcat o căpușă

Din păcate, faptul că nu doare atunci când ești mușcat de o căpușă, acest lucru se poate transforma într-o povară. Nu ai cum să iei un tratament preventiv din cauza faptului că nu îți vei da seama decât atunci când vor apărea simptomele. Acestea pot fi: febră, amorţeală, erupţii cutanate, slăbiciune, durere şi inflamaţie a articulaţiilor, greaţă, vărsături şi, uneori, chiar palpitaţii şi dificultăţi de respiraţie. Unele căpuşe pot provoca boala Lyme sau encefalita de căpuşe.

Zonele calde și umede de pe trup sunt preferatele căpușelor, iar de cele mai multe ori ele se instalează în păr, în zona inghinală sau la axilă. Imediat ce s-a instalat, dacă putem să spunem așa, aceasta îşi introduce capul sub piele şi începe să se alimenteze cu sânge. Fiind, de obicei, purtătoare de bacterii, virusuri şi alţi agenţi patogeni, muşcătura de căpuşe poate duce la infecţii şi boli dacă nu este îndepărtată imediat. Pe de altă parte, orice agresiune asupra căpuşei o poate determina să-şi deverseze conţinutul stomacului în organism, adică şi bacteria Borrelia, care cauzează boala Lyme.

Cum scapi de căpușa de pe piele

Extragerea ei de pe piele este singura variantă și cea mai bună pentru a scăpa de căpușă. Cum se face acest lucru?

Cu ajutorul unei pensete, căpuşa se prinde de cap şi se extrage afară din piele, cu tot cu cleşti. Atenţie, însă, să nu-i striveşti corpul, căci există riscul ca insecta să lase mai multe bacterii în sângele tău. După ce este scoasă, trebuie să te speli bine pe mâini cu apă şi cu săpun şi să dezinfectezi zona cu o soluţie antiseptică. De asemenea, este indicată şi aplicarea unui unguent antibiotic, pentru a preveni o posibilă infecţie.

Cel mai bine este să mergi la medic pentru că aceasta trebuie extrasă în mai puțin de 24 de ore din piele. De asemenea, dacă apar probleme de sănătate inexplicabile, chiar și după câteva săptămâni, nu ezita să ceri ajutorul unui medic.

Alimente

gianluca mech

Alimente benefice pentru creier. Recomandări pentru o memorie bună

Creierul reprezintă centrul de control al întregului corp, astfel că sănătatea lui este esențială pentru buna funcționare a organismului. Nutriționistul [...]

Afectiuni

(P) Recuperare rapidă post operație hernie de disc! Iată cum!

Ce presupune recuperarea medicală a herniei de disc? Cum poți beneficia de o recuperare rapidă și ce intervenție minim invazivă [...]

Noutati

(P) Totul despre colagen. Legătura dintre frumusețe, sănătate și tinerețe

Colagenul este principala proteină structurală care se găsește în spațiul extracelular în diverse țesuturi conjunctive animale. Fiind principalul component al țesutului conjunctiv, colagenul este cea [...]