Varicela este o boală comună, infecțioasă. Este cauzată de un virus numit varicela zoster. Aceasta afectează mai ales copiii sub 10 ani, dar se poate face la orice vârstă. Nu există un tratament minune pentru varicelă. De obicei, virusul dispare de la sine, fără nici un tratament. Cu toate acestea, află la cât timp după apariția varicelei poți ieși din casă.
Încearcă să eviți să intri în contact cu alte persoane dacă ai varicelă. Evită în mod special să intri în contact cu femeile însărcinate și bebelușii. Poți face vaccin pentru a te proteja de varicela
Varicela începe cu pete roșii. Ele pot apărea oriunde pe corp. Acestea pot da mâncărime după aproximativ 12 până la 14 ore de la apariția lor. Varicela este de obicei mult mai gravă la adulți.
Discută cu medicul de familie dacă nu ești sigură că e varicelă, pielea din jurul veziculelor este roșie, fierbinte sau dureroasă (acesta este un semn de infecție), ai un sistem imunitar slăbit și ai fost lângă cineva cu varicelă.
Sună întotdeauna înainte și informează medicul de familie că crezi că este varicelă înainte de a intra în cabinet. Ei te vor chema la programare în așa fel încât alți pacienți să nu fie expuși riscului.
Mergi rapid la medic dacă crezi că copilul are varicela și are sub 1 lună, are boli de inimă sau plămâni, este sub chimioterapie, imunosupresoare sau steroizi, are o boală care le afectează sistemul imunitar.
Renunță la programarea de la medicul de familie și sună la 112 dacă copilul are varicela și are o criză sau convulsii. Mergi la cel mai apropiat spital de urgență pentru copii dacă micuțul are varicela și are probleme cu mersul, este letargic și doarme foarte mult, nu bea lichide și nu se mai hrănește corect.
Asigură-te că departamentul de urgență al spitalului știe că copilul are varicela, astfel încât să poată lua măsurile de precauție adecvate pentru a preveni răspândirea infecției.
Contactează imediat medicul de familie sau ginecologul dacă ești însărcinată și crezi că ai varicelă sau ai stat mult timp cu cineva care ulterior a făcut varicelă.
Medicul va lua măsuri pentru a te proteja pe tine și pe copil, în funcție de stadiul sarcinii. Majoritatea oamenilor au varicelă în copilărie. Așa că este rar să faci varicela atunci când ești însărcinată și șansa ca aceasta să provoace complicații este scăzută. Majoritatea femeilor însărcinate care fac varicela se recuperează, fără efecte secundare asupra copilului.
În unele cazuri, varicela în timpul sarcinii poate provoca probleme de sănătate mamelor și bebelușilor. Există un risc mic ca copilul să se îmbolnăvească atunci când se naște. Riscul acestor complicații crește dacă faci varicela după 36 de săptămâni de sarcină.
Există lucruri pe care le poți face pentru a ameliora mâncărimea. De asemenea, poți lua medicamente pentru durere și disconfort.
Este indicat să iei tratament în varicelă doar dacă așa a prescris medicul și să eviți ibuprofenul. Utilizarea lui poate crește riscul de infecții grave ale pielii.
Nu utiliza aspirină sau produse care conțin aspirină. Nu le oferi copiilor sub 16 ani aspirină. De asemenea, încearcă să nu rupi veziculele deoarece pot provoca cicatrici.
Folosește creme sau geluri răcoritoare de la o farmacie, dacă pielea devine dureroasă și mâncărimea nu mai poate fi suportată.
Bea multă apă pentru a evita deshidratarea. Stai în haine largi. Țesăturile din bumbac sunt cele mai bune și vor pielea să nu se irite și mai tare.
Varicela este infecțioasă de la 2 zile înainte de apariția petelor până la formarea crustei, de obicei la 5 până la 7 zile după ce au apărut pentru prima dată.
De obicei, este nevoie de una până la 3 săptămâni de la momentul în care ai fost expus la varicelă pentru ca petele să înceapă să apară.
Varicela poate fi periculoasă pentru unii oameni. Evită contactul cu femeile însărcinate, nou-născuții, oricine are un sistem imunitar slab.
Șterge sau sterilizează orice obiect pe care l-ai atins, cum ar fi jucăriile pentru copii. Spală lenjeria de pat sau îmbrăcămintea infectată.