Te-a mușcat un țânțar? Fii atent la reacția pielii tale și află dacă ești sau nu alergic

țânțar
Imagine de 272447 via Pixabay

Țânțarii sunt poate cele mai enervante insecte care apar imediat ce căldura și umezeala se instalează în mediul înconjurător. Oamenii ajung să se enerveze numai când aud pe lângă ei bâzâitul țânțarilor, dar trebuie să știi un lucru: nu toți țânțarii caută sânge, doar femelele.

Când femela țânțar „te mușcă”, îți injectează salivă în sânge. Aceasta conține o proteină care împiedică sângele să se coaguleze atunci când ea „mănâncă”. Proteina este cea care cauzează umflaturi, roșeață și mâncărime. Iată care sunt diferențele între mușcăturile de țânțari și felul în care reacționează organismul la ele:

  • Dacă nu ai nicio reacție la mușcătura de țânțari, pielea nu se schimbă în niciun fel, atunci înseamnă că ești o persoană norocoasă care nu este deloc alergică la saliva lor.
  • Dacă pe piele s-a format o umflătură mică și roșie, rotuindă, care are un punct mic în centru, aceasta este cea mai comună reacție la mușcătura țânțarilor.
  • Pielea ta s-a umplut de umflături mari, netede, care sunt mai roșii decât pielea, atunci înseamnă că ești mai sensibil la saliva țânțarilor.
  • Dacă după mușcăturile de țânțari te confrunți cu urticarie și febră, ai parte de umflături care îți dau senzația de căldură, roșeață, mâncărimi și dureri, atunci este posibil să ai sindromul skeeter, care este de fapt o reacție mai extremă la mușcătuar de țânțar.
  • Cea mai urâtă reacție la mușcătuar de țânțar este anafilaxia. Aceasta dă urticarie, buza sau limba se pot umfla, te vei confrunta cu probleme de respiație, sau chiar tuse. Chiar dacă este un fenomen extrem de rar, această reacție poate fi fatală.

Cum poți evita mușcăturile de țânțari

  • Alege să cumperi soluții sau produse pentru piele care nu conțin chimicale. Alege-le pe cele care conțin eucalipt sau lămâie, acesta arome fiind cei mai mari dușmani ai țânțarilor.
  • Evită să ieși în natură dimineața devreme sau seara foarte târziu.
  • Este cunoscut faptul că țânțarii sunt atrași de culorile închise, deci soluția salvatoare este să optezi pentru culori deschise și strălucitoare pentru a-i ține la distanță.
  • Încearcă să eviți parfumurile cu miros de flori pentru că țânțarii sunt atrași de acestea.
  • Încearcă pe cât posibil să nu consumi bere pentru că se pare că țânțarii sunt cunoscuți pentru preferința lor față de persoanele care consumă bere.

Cum poți trata înțepăturile de țânțari

Încearcă să folosești pe suprafața mușcăturii o cremă cu efect antihistaminic pentru a ameliora durerea și pentru a calma reacțiile pielii.

Dacă nu ai la îndemână un astfel de produs, dermatologul Jessica Wu recomandă aplicarea unui pliculeţ de ceai verde rece peste înţepătură. Pliculeţul rece ameliorează senzaţia de mâncărime, iar compuşii din ceai verde ajută cu inflamaţia. Pliculeţele de ceai vor ajuta la reducerea inflamaţiei şi vor acţiona ca astringent, eliminând fluidele din zona înţepată.

Nici căpuşele ixodidenu nu se lasă mai prejos, numărul acestora fiind în creștere în lunile aprilie-iulie. VEZI în articolul de mai jos ce se poate întâmpla dacă te mușcă o căpușă:

Nutritie si sport

apă

Te-ai gândit vreodată să renunți la apa îmbuteliată? Iată care ar fi argumentele, dar și alternativele

Apa este un element cheie pentru ca organismul uman să funcționeze corect. Funcționarea corectă a organismului depinde de apa pe [...]

Sanatate

vaccin

38% dintre români ar refuza să se vaccineze împotriva Covid 19

Românii sunt încă reticenți când vine vorba despre vaccinarea împotriva Covid-19. Deși toți specialiștii din lume spun că vaccinul care [...]

Afectiuni

stetoscop

Care e diferența dintre atacul de cord și stopul cardiac. Dr. Oana Simion, medic cardiolog, ne explică.

De multe ori, oamenii nu-și pot da seama care este diferența dintre atacul de cord și stopul cardiac. Dr. Oana [...]