Te-a mușcat un țânțar? Fii atent la reacția pielii tale și află dacă ești sau nu alergic

țânțar
Imagine de 272447 via Pixabay

Țânțarii sunt poate cele mai enervante insecte care apar imediat ce căldura și umezeala se instalează în mediul înconjurător. Oamenii ajung să se enerveze numai când aud pe lângă ei bâzâitul țânțarilor, dar trebuie să știi un lucru: nu toți țânțarii caută sânge, doar femelele.

Când femela țânțar „te mușcă”, îți injectează salivă în sânge. Aceasta conține o proteină care împiedică sângele să se coaguleze atunci când ea „mănâncă”. Proteina este cea care cauzează umflaturi, roșeață și mâncărime. Iată care sunt diferențele între mușcăturile de țânțari și felul în care reacționează organismul la ele:

  • Dacă nu ai nicio reacție la mușcătura de țânțari, pielea nu se schimbă în niciun fel, atunci înseamnă că ești o persoană norocoasă care nu este deloc alergică la saliva lor.
  • Dacă pe piele s-a format o umflătură mică și roșie, rotuindă, care are un punct mic în centru, aceasta este cea mai comună reacție la mușcătura țânțarilor.
  • Pielea ta s-a umplut de umflături mari, netede, care sunt mai roșii decât pielea, atunci înseamnă că ești mai sensibil la saliva țânțarilor.
  • Dacă după mușcăturile de țânțari te confrunți cu urticarie și febră, ai parte de umflături care îți dau senzația de căldură, roșeață, mâncărimi și dureri, atunci este posibil să ai sindromul skeeter, care este de fapt o reacție mai extremă la mușcătuar de țânțar.
  • Cea mai urâtă reacție la mușcătuar de țânțar este anafilaxia. Aceasta dă urticarie, buza sau limba se pot umfla, te vei confrunta cu probleme de respiație, sau chiar tuse. Chiar dacă este un fenomen extrem de rar, această reacție poate fi fatală.

Cum poți evita mușcăturile de țânțari

  • Alege să cumperi soluții sau produse pentru piele care nu conțin chimicale. Alege-le pe cele care conțin eucalipt sau lămâie, acesta arome fiind cei mai mari dușmani ai țânțarilor.
  • Evită să ieși în natură dimineața devreme sau seara foarte târziu.
  • Este cunoscut faptul că țânțarii sunt atrași de culorile închise, deci soluția salvatoare este să optezi pentru culori deschise și strălucitoare pentru a-i ține la distanță.
  • Încearcă să eviți parfumurile cu miros de flori pentru că țânțarii sunt atrași de acestea.
  • Încearcă pe cât posibil să nu consumi bere pentru că se pare că țânțarii sunt cunoscuți pentru preferința lor față de persoanele care consumă bere.

Cum poți trata înțepăturile de țânțari

Încearcă să folosești pe suprafața mușcăturii o cremă cu efect antihistaminic pentru a ameliora durerea și pentru a calma reacțiile pielii.

Dacă nu ai la îndemână un astfel de produs, dermatologul Jessica Wu recomandă aplicarea unui pliculeţ de ceai verde rece peste înţepătură. Pliculeţul rece ameliorează senzaţia de mâncărime, iar compuşii din ceai verde ajută cu inflamaţia. Pliculeţele de ceai vor ajuta la reducerea inflamaţiei şi vor acţiona ca astringent, eliminând fluidele din zona înţepată.

Nici căpuşele ixodidenu nu se lasă mai prejos, numărul acestora fiind în creștere în lunile aprilie-iulie. VEZI în articolul de mai jos ce se poate întâmpla dacă te mușcă o căpușă:

Noutati

Dr. Rares Nechifor

90% dintre fibromele uterine pot fi tratate non-chirugical. Dr. Rareș Nechifor explica beneficiile embolizarii.

Dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională, semnalează că 90% dintre fibroamele uterine depistate se pot trata și în România [...]

Sanatate

medic ortodont

Dr. Denisa Zaharia, medic ortodont: “Copiii se întorc la școală cu mai multe probleme dentare”

“Copiii se întorc la școală cu mai multe probleme dentare. Au fost părinți care au mărturisit că au fost mai [...]

Noutati

raport unicef hiv

UNICEF: 110.000 de copii au murit din cauza SIDA anul trecut

UNICEF trage un semnal de alarmă cu privire la întreruperea furnizării de servicii pentru pacienții cu HIV într-o treime din [...]