Ceara pe care noi de fapt vrem să o curățăm este bună pentru corp. Aceasta este o colecție de celulele, ulei și fire de păr care contribuie la impermeabilitatea canalului urechii, deci te protejează de diverse surse de infectare.
Ceea ce noi nu știm este că urechile noastre și-au dezvoltat propriul mecanism de curățare atunci când mișcăm maxilarul, deci nu este nevoie neapărată să folosim aceste bețișoare de urechi atât de controversate și despre care specialiștii susțin în continuare că sunt mai degrabă dăunătoare decât benefice.
Citește și despre curățarea corectă a căștilor, obiecte care la fel, îți pot afecta sănătatea urechii dacă nu sunt utilizate și igienizate corect:
Există și cazuri însă când procesul de auto-curățare al urechii nu funcționează prea bine în caz de exces de ceară, ceea ce determină de-a lungul timpului acumularea unor depozite de cerumen care pot bloca parțial sau total canalul auditiv și în acest caz este nevoie de ajutorul unui medic orl-ist. Niciunul dintre tratamentele care se folosesc pentru extragerea dopului de ceară nu implică folosirea bețișoarelor de urechi.
Care sunt simptomele dopului de ceară?
Medicii nu suunt deloc de acord cu folosirea acestor bețișoare de urechi. De ce? Pentru că acestea afectează sau chiar pot produce puncția timpanului. Dacă un timpan rupt se poate vindeca de la sine, în cazul unor leziuni mai severe, se poate ajunge la pierderea timpanului.
Se pare că cei mai predispuși la accidente cu bețișoarele de urechi sunt copiii, dar nici adulții nu trebuie scoși din această discuție. Chiar și cei mari își pot perfora timpanul prin folosirea greșită a bețișoarelor de urechi.
Bețișoarele cu vârf de bumbac pot să îndepărteze o parte din ceară, însă, de multe ori, acestea împing ceară înspre interior, contribuind la blocarea ei în ureche sau la lezarea conductul auditiv.