Ai păr pe sâni? Care sunt cauzele și ce trebuie să faci

sâni
Imagine de Dainis Graveris via Unsplash

Faptul că observi din ce în ce mai multe fire de păr în jurul mameloanelor nu este un lucru care trebuie ignorat. Trebuie să iei măsuri și o vizită la medicul endocrinolog este primul pas.

Dereglările hormonale pot transforma coprul unei femei pe tot parcursul vieții, și poți trece cu ușurință de la etape când te confrunți cu căderea excesivă a părului la momente când vei vedea că îți crește păr în zone la care nici nu te-ai gândi: față sau sâni.

Medicul este cel mai în măsură să te ajute să indentifici cauza apatriției părului pe sâni și dacă va considera necesar, acesta te va supune unor analize mai amănunțite pentru a stabili corect ceea ce se întâmplă cu tine.

Până atunci, nu te sperie. Îți oferim mai jos o listă cu cauzele posibile ale apariției părului în zona sânilor:

Așa cum am spus și mai sus, tulburările hormonale sunt primele cauze. Creșterea nivelului de testosteron poate duce adesea la apariția părului în zona din jurul mameloanelor.

Vârsta la care este normal să se întâmple acest lucru este perioada pubertăți, dacă însă nu te afli în această categorie de vârstă, cel mai indicat este să îți faci o programare la medicul specialist.

Te poți cofrunta de asemenea cu sindromul ovarului polichistic, o afecțiune de natură ginecologică care apare din cauza excesului de hormoni produși de ovare, inclusiv testosteron. Dacă ai astfel de simptome, mergi la medic.

Sarcina este o altă cauză a apariției firelor de păr în jurul mameloanelor, dar acest lucru nu trebuie să te îngrijoreze pentru că este ceva trecător. Schimbările hormonale în sarcină sunt perfect normale, aşa că nu trebuie să te mire dacă observi că îţi creşte păr închis la culoare în locuri mai puţin obişnuite

Părul care crește în zona sânilor poate să mai apară și din cauza administrării unor medicamente cum ar fi cele pe bază de testosteron, glucocorticosteroizi sau imunosupresoare. Dacă sunt administrate pe termen lung, aceste medicamente pot duce la apariția sindromului Cushing (menstruație neregulată și creșterea părului în zone mai puțin obișnuite).

Deși nu este considerat ceva care să te sperie, creșterea părului în zona sânilor este un simptom care trebuie investigat.

Întrucât aceste fire sunt inestetice, femeile pot apela la mai multe metode pentru indepartarea lor:

  • tunderea firelor de păr cu ajutorul unei forfecuțe
  • smulgerea fireloe de păr cu o pensetă
  • raderea firelor de păr cu ajutorul unui aparat de ras
  • îndepărtarea acestora cu laser, dar este o metodă costisitoatre și dureroasă
  • apelarea la un tratament hormonal, dar numai medicul este în măsură să prescrie un astfel de tratament medicamentos.

Sport

stretching

Totul despre stretching. De ce este important să nu-l sari peste acest tip de exercițiu

Dacă ai mers la sală până acum, ai auzit cu siguranţă vorbindu-se despre stretching, însă puţini sunt cei care ştiu [...]

Noutati

vaccin

13.569 de români s-au vaccinat anti-Covid! Când începe imunizarea în toate județele țării?

Procesul de vaccinare împotriva noului Coronavirus este în plină desfășurare în țară. Autoritățile au anunțat că începând de luni, 4 [...]

Alimente

vin

Vinul alb sau vinul roșu. Care este mai bun pentru sănătate?

Când ajungeți acasă la finalul unei zile încărcate, alegeți vinul alb sau roșu? Cei mai mulți dintre noi avem un [...]