Expunerea excesivă, fake news-urile și hărțuirea online: principalele riscuri întâmpinate de copii în pandemie

copil
Imagine de Andrii Sinenkyi via Pixabay

Mai mult de jumătate (54,7%) dintre copii consideră utilizarea excesivă a tehnologiei un risc major întâmpinat în perioada pandemiei, arată datele studiului „Impactul Covid-19 asupra copiilor din România”, realizat pe un eșantion de 5.000 de copii. Printre celelalte riscuri identificate în analiza Organizației Salvați Copiii România se numără informaţiile false (39,5%) și bullying-ul online (25,8%).

Izolarea din perioada stării de urgență, coroborată cu închiderea școlilor și mutarea cursurilor în mediul online au crescut simțitor timpul pe care copiii au fost nevoiți să îl petreacă pe internet, precum și riscurile la care aceștia se expun.

Numeroase studii arată că timpul în exces petrecut în mediul online poate avea efecte negative asupra bunăstării emoționale și dezvoltării psihosociale ale copiilor.

Mai mult, 32,4% dintre copiii participanți la studiu afirmă că au avut neînțelegeri cu părinții, legate de activitatea pe internet sau de timpul petrecut online.

La rândul lor, părinții beneficiari ai programului Ora de Net enumeră printre cele mai mari provocări întâmpinate în gestionarea internetului în familie timpul excesiv online, lipsa abilităților digitale și realizarea cu succes a lecțiilor online.

Având în vedere impactul masiv pe care l-a avut pandemia asupra felului în care este utilizată tehnologia în familie, Organizația Salvați Copiii și Huawei vin în sprijinul părinților prin lansarea seriei de conferințe „Copilăria în era digitală”. Acestea au rolul de îi ajuta pe părinți să înțeleagă mai bine provocările mediului online și de a-i susține cu informații și resurse astfel încât să poate gestiona corect utilizarea dispozitivelor digitale în familie.

„Internetul a schimbat fundamental lumea în care trăim, iar evenimentele ultimelor luni au accelerat ritmul în care am devenit cu toții mai legați de noile tehnologii pentru a lucra, învăța și chiar interacționa cu ceilalți. Copiii, prin închiderea școlilor și mutarea cursurilor online au fost extrem de afectați de noua realitate, iar părinții au fost puși adesea în situația de a nu ști cum să gestioneze relația cu aceștia din perspectiva cursurilor, socializării și riscurilor din mediul online. De aceea, am adus împreună psihologi, specialiști în educație și bloggeri cunoscuți, pentru a prezenta puncte de vedere complementare și sfaturi utile pentru părinți, astfel încât să îi ajute să depășească cât mai ușor această perioadă. Ne dorim să îi sprijinim pe copii astfel încât să poată profita de oportunitățile mediului online, fiind în același timp protejați de riscuri.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președintele Executiv al Organizației Salvați Copiii.

În cadrul conferințelor online vom aborda, alături de părinți și specialiști, patru dintre cele mai importante subiecte ale momentului – Știrile false, Cyberbullying-ul, Timpul excesiv petrecut online și Școala Online. Întâlnirile, ce pot fi urmărite live pe pagina de Facebook a Organizației Salvați Copiii, sunt programate la sfârșitul lunii iulie și pe parcursul lunii august, astfel:

  • Joi, 30 iulie, ora 11:00 – Alături de Ileana Rotaru (Cadru didactic universitar) și Cristian China-Birta (Blogger), vom discuta despre caracteristicile știrilor false, efectele pe care acestea le pot avea, precum și modalitățile prin care ne putem proteja copiii de acest fenomen.
  • Marți, 4 august, ora 11:00 – Împreună cu Alex Zamfir (Blogger) și Andrei Chișcu (Psihoterapeut), ne vom apleca atenția asupra conceptului de cyberbullying, pe care îl vom defini și învăța să îl recunoaștem, pentru a descoperi cum îl putem preveni și gestiona în grupurile de copii.
  • Vineri, 7 august, ora 11:00 – Alături de Ioana Chicet-Macoveiciuc (Blogger, autor de carte) și Mihaela Dinu (Psiholog clinician), vom discuta despre excesul de Internet, efectele sale asupra copiilorși vom identifica împreună metodele prin care putem păstra echilibrul în familie.
  • Marți, 18 august, ora 11:00 – Otilia Mantelers (Blogger, Expert parenting) și Ioana Cosma (Formator) vor aborda tema școlii online, punctând beneficiile și provocările acestui nou model de învățare, explorând metodele prin care îi putem sprijini pe copii să învețe mai bine, indiferent de forma pe care o va lua școală începând cu luna septembrie.

Fiind un jucător global în domeniul telecomunicațiilor, susținem interconectarea zilnică a sute de milioane de persoane, prin echipamentele pe care le producem. Este responsabilitatea noastră morală să asigurăm siguranța acestor interacțiuni digitale, mai ales atunci cand este vorba despre copii și adolescenți. Am decis să donăm 100.000 de dolari pentru programul Ora de Net deoarece credem în importanța educației digitale, astfel încât să ajutăm copiii și adolescenții să evite pericolele la care sunt expuși atunci cand petrec timp online”, a declarat Angela Moraru, Corporate PR Manager Huawei Romania.

Prin vizionarea acestor conferințe, părinții au oportunitatea de a își face o imagine amplă asupra metodelor prin care pot să transforme tehnologia într-un aspect firesc al vieții lor de familie. Participarea este gratuită, iar mai multe detalii pot fi regăsite la .

Sanatate

asimetrie sani

Un sân mai mic și unul mai mare, nimic ciudat spun specialiștii

Studiile au dezvăluit de-a lungul timpului că femeile sunt îngrijorate atunci când își dau seama că au un sân mai [...]

Timp liber

ten

Te speli corect pe față? Greșelile care îți distrug tenul

Tenul se numără printre acele părți ale corpului care au nevoie de o îngrijire ca la carte, dar medicii dermatologi [...]

Sanatate

coronavirus

Testările combinate de grup: ce sunt și cum pot ajuta la combaterea COVID-19

Se numește testarea combinată de grup, pooling, și este o nouă metodă de depistarea a Covid-19. Aceasta a intrat în [...]