Ce este dermatita: diferența între dermatita atopică și dermatita de contact

O femeie care se uită în oglindă și se scarpină
Aceste două afecțiuni ale pielii pot avea simptome similare, dar cauze și factori declanșatori diferiți / Pexels

De unde știi dacă erupția cutanată cu mâncărime, de culoare roșie și inflamată este dermatită atopică sau dermatită de contact? Aceste două afecțiuni ale pielii pot avea simptome similare, dar cauze și factori declanșatori diferiți. Din păcate, poți avea atât dermatită atopică, cât și dermatită de contact. Află mai multe despre ce este dermatita.

Consultă medicul dacă crezi că ai dermatită. Un specialist dermatolog poate diagnostica starea pielii și apoi poate prescrie tratamente pentru a te ajuta să gestionezi sau să previi erupțiile.

Ce este dermatita

Dermatita este un termen comun folosit pentru pielea roșie, inflamată, adesea uscată și cu mâncărimi. Există diferite tipuri de dermatită, inclusiv dermatita atopică, numită și eczemă, și dermatita de contact.

Dermatita atopică este cronică sau de lungă durată. Poate apărea la orice vârstă, dar apare adesea în copilăria. Dermatita atopică este cel mai frecvent tip de eczemă.

Dermatita atopică dă următoarele simptome:

  • Piele roșie, mâncărime, senzație de uscăciune, piele solzoasă sau crăpată;
  • Formă neregulată pe orice parte a corpului, cum ar fi scalpul, pleoapele, fața, gâtul, pieptul, brațele, coatele, genunchii sau picioarele;
  • Pete mici, roșii, înălțate pe piele, care pot forma vezicule, crăpa și supura atunci când sunt zgâriate
  • Piele crudă, sensibilă după ce a fost atinsă sau zgâriată.

Dermatita de contact este un alt tip de erupție cutanată de culoare roșie, cu mâncărimi. Pielea ta devine inflamată când intră în contact cu ceva care provoacă o reacție alergică.

Simptomele dermatitei de contact sunt similare cu cele ale dermatitei atopice:

  • Erupție roșie pe zona pielii care intră în contact cu ceva care provoacă o reacție;
  • Mâncărime severă;
  • Piele crăpată, uscată sau solzoasă;
  • Pete roșii ridicate care pot crăpa și curge;
  • Piele umflată, fierbinte, cu vezicule.

Asemănări între dermatita atopică și dermatita de contact

Atât dermatita atopică, cât și dermatita de contact îți pot da senzație de mâncărime pe piele atât de tare încât te poate ține trează noaptea. Erupțiile cutanate și mâncărimea de la oricare dintre tipurile de dermatită pot cauza, de asemenea, mult stres.

Din păcate, specialiștii spun că poți avea atât dermatită atopică, cât și dermatită de contact în același timp. Ambele afecțiuni ale pielii se pot declanșa atunci când sistemul tău imunitar reacționează sub forma unei erupții cutanate ca răspuns la un declanșator. Dermatita atopică îți face pielea foarte sensibilă. Este mai probabil ca piele să reacționeze ca o erupție cutanată dacă se atinge de ceva cum ar fi săpunul sau lâna.

Cum îți poți da seama dacă dermatită atopică sau dermatită de contact

Dermatita atopică apare din când în când. Este posibil să nu ai o erupție pe piele timp de ani de zile și apoi să te confrunți cu o explozie de pete care apar de nicăieri.
Dermatita de contact apare rapid, adesea la numai câteva minute sau ore după ce pielea atinge substanța care este iritantă. Erupția poate dura câteva săptămâni înainte să dispară.

Unde apar erupții cutanate:

  • Erupțiile cutanate date de dermatită atopică pot apărea pe piele în multe locuri ale corpului.
  • Când ai dermatită de contact, erupția apare de obicei pe zona pielii în care a avut loc contactul cu substanța.
  • Erupțiile cutanate date de dermatită atopică apar de obicei pe ambele părți ale corpului, la fel ca pielea de pe ambele picioare. Erupțiile cutanate date de dermatită de contact apar de obicei doar pe o parte a corpului în care pielea a atins factorul declanșator.

Care sunt cauzele

Dermatita atopică și dermatita de contact pot avea cauze diferite.

Moștenirea genetică. Dermatita atopică este cauzată de un cod defect în gena care produce filagrina, o proteină care formează o barieră pentru a proteja stratul exterior al pielii. Persoanele cu dermatită atopică au o mutație genetică, așa că nu produc suficientă filagrină. Acest lucru le face pielea mai poroasă.

Umiditatea. Pielea lor devine foarte uscată, cu o senzație constantă de mâncărime și foarte sensibilă. Germenii, iritanții și alergenii intră mai ușor în piele. Pielea lor reacționează cu erupții cutanate.

Alergii. Adesea, persoanele cu dermatită atopică dezvoltă, la un moment dat, alergii precum febra fânului sau astmul. Dacă tu sau un membru al familiei aveți alergii, este mai probabil să faceți și dermatită atopică. Dermatita de contact nu este cauzată de moștenirea genetică sau legată de alte alergii.

Factori de risc. De asemenea, ai un risc mai mare de a dezvolta dermatită atopică dacă ești femeie, de culoare sau ai un membru al familiei cu dermatită atopică.

Alergie de contact. Dermatita de contact este o reacție alergică la ceva care îți atinge pielea. Pielea ta se inflamează numai după contactul cu o substanță iritantă, cum ar fi săpunul sau parfumul, sau un alergen din natură.

Mulți oameni cu dermatită de contact au erupții cutanate ca reacție la un iritant. Restul pot avea dermatită alergică de contact sau piele care se manifestă într-o erupție cutanată ca reacție alergică.

Factori de risc. Persoanele care ating produse chimice în munca lor zilnică, cum ar fi saloanele de înfrumusețare, mecanici auto, peisagişti sau îngrijitori, prezintă un risc mai mare de dermatită de contact.

Care sunt declanșatorii lor

Dermatita atopică și dermatita de contact pot avea ambele anumiți factori declanșatori care cauzează erupțiile. Dacă poți evita declanșatorii, este posibil să poți calma erupțiile cutanate sau chiar să le previi.

Declanșatorii dermatitei atopice pot fi săpunurile sau detergenții, praful, polenul, transpirația sau stresul. Dușurile sau băile lungi și fierbinți pot fi, de asemenea, declanșatoare.

Declanșatorii dermatitei de contact pot fi ceva care îți irită pielea, cum ar fi detergenții, substanțele chimice, înălbitorul, praful, șamponul, machiajul sau metale precum nichelul din bijuterii sau fermoare. Alți factori declanșatori pot determina pielea să aibă o reacție alergică atunci când le atingeți, cum ar fi un pulover de lână, iedera otrăvitoare, parfumuri sau un conservant numit timerosal.

Cum sunt diagnosticate

Consultă medicul sau un dermatolog dacă tu sau copilul aveți erupții cutanate. Ei pot diagnostica dermatita atopică sau dermatita de contact cu un examen fizic. Te vor întreba despre simptome și când par să reapară, precum și despre istoricul medical personal și familial.

Ei pot face, de asemenea, un test de plasture pentru a exclude alte boli ale pielii sau pentru a identifica factorii declanșatori care cauzează erupțiile cutanate. Ei vor atașa pe piele mici petice acoperite cu diferite substanțe pentru a vedea dacă ceva provoacă o reacție.

Care sunt tratamentele

Încearcă să eviți declanșatori.

Atenție la orice produse, cum ar fi săpunurile, care irită pielea și evită-le dacă este posibil.

Păstrează pielea hidratată și răcoroasă. Utilizează un umidificator pentru a împiedica aerul din casa să devină prea uscat.

Chiar dacă te mâncărime pielea, încearcă să nu o agiți prea mult.
Acoperă o zonă de piele cu mâncărime cu un bandaj ușor, astfel încât să nu o atingi mai mult.

Medicul poate prescrie o cremă cu steroizi pentru a trata erupțiile cutanate cauzate fie de dermatita atopică, fie de dermatita de contact. Cremele inhibitoare ale calcineurinei precum tacrolimus (Protopic) sau pimecrolimus (Elidel) sunt un alt tratament pe bază de prescripție medicală pentru dermatita atopică la persoanele cu vârsta peste 2 ani. De asemenea, unguentele cu antibiotice pot trata pielea crăpată sau petele dureroase.

Pentru dermatita atopică mai severă, medicul poate prescrie un tratament scurt de steroizi orali, cum ar fi prednison, pentru a trata o criză. Dacă dermatita atopică severă nu răspunde la tratamentele topice, ei pot prescrie și anumite vaccinuri.

Medicul poate prescrie un steroid oral pentru a ușura o reacție severă de dermatită de contact. De asemenea, poți lua un antihistaminic oral pentru a controla mâncărimea severă de la dermatita de contact.

Sanatate

albire dinți

Albirea dentară acasă vs. albirea dentară în cabinetul stomatologic

Albirea dentară este o procedură din ce în ce mai cerută în cabinetele stomatologice. Cum s-a ajuns aici? Oamenii sunt [...]

Interventii si terapii

Tixel

(P) Tixel, aparatul care te scapă de riduri, acnee sau pete pigmentare!

Tixel reprezintă este o terapie de ultimă generație, cea mai performantă în domeniul întineririi structurale. Folosește ablația fracționată, depășind în [...]

Sanatate

coronavirus copii

Avertismentul medicilor este clar. Copiii se pot îmbolnăvi cu COVID-19 contrar zvonurilor

Deși până acum existau zvonuri că micuții nu se pot infecta cu Covid-19, realitatea ne demonstrează cu totul altceva. Chiar [...]