Nu mai tăia fructele și legumele. Iată ce se întâmplă dacă faci acest lucru

fructe
Photo by FreePik

De cele mai multe ori primim sfatul din partea specialiștilor să consumăm multă vitamina C în lunile de iarnă pentru a ne proteja de gripă și viroze. Desigur, nimic de zis, dar de cele mai multe ori această recomandare trebuie să vină însoțită de o alta: aveți grijă la ce consumați.

Vitamina C sau acidul ascorbic, așa cum mai este numită, este un element de bază pentru organismul uman, dar ea se distruge și foarte ușor, se pierde atunci când fructele și legumele care o conțin sunt expuse o perioadă mai lungă de timp la surse de lumină sau sunt tăiate pentru recoltare, așa cum este cazul celor pe care le găsim pe rafturile marilor magazine. La 24-48 de ore după recoltare vitamina C din frunze, fructe sau legume se pierde.

Organismul nu este capabil să își producă singur vitamina C, de aici și recomandările de a consuma cât mai multă vitamina C din surse exterioare. Este important de menționat că atunci când treci printr-o perioadă de viroză, ai depus mai mult efort, depozitele de vitamina C din organism se consumă mult mai repede.

Cum poți asimila de fapt vitamina C

Atunci când vrei să mănânci un măr, o pară, nu le mai supune procesului de tăiere. Consumă-le ca atare pentru că prin tăiere pierzi o cantitate înseamnată de vitamina C. Prin tăiere, fructul se oxidează, iar atunci când a ajuns în această etapă, produsul oxidat deja nu mai are aceleași proprietăți nutritive, nu mai este la fel de bun pentru organism. La temperaturi înalte, fierbere de exemplu, sau dacă a fost supus conservaților sau pesticidelor, fructele și legumele vor avea cantități reduse de vitamina C.

Carența de vitamina C este considerată o boală modernă din cauza faptului că deși respectăm recomandările și consumăm fructe și legume care conțin vitamina C, acestea nu ne ajută suficient din cauza condițiilor de procesare, transport sau păstrare.

Majoritatea oamenilor cred că lămâile sunt cele care conțin cea mai multă vitamina C. Nu este întocmai adevărat. Lămâia are mai mult acid citric decât vitamina C. Pentru a asimila o cantitate însemnată de vitamina C apelează la surse naturale precum măceșele sau cătina.

Care sunt cele mai importante surse naturale de vitamina C

  • Cătina
    este de departe cea mai bogată în vitamina C – 2500 de grame pe 100 de grame de
    produs.
  • Măceșele
    sunt și ele o sursă importantă de vitamina C, conțin 2000 de grame de vitamină
    pe 100 de grame de produs, ceea ce le plasează pe locul doi în topul fructelor
    din țara noastră.
  • Ardeiul
    iute conține 80 de grame de vitamina C pe 100 de grame de produs.
  • Căpșuna
    este și ea importantă de menționat atunci când este vorba despre absorbția de
    vitamina C. Aceasta conține 60 de grame de vitamina C pe 100 de grame de
    produs.
  • Deși
    mulți ar fi plasat-o poate în fruntea clasamentului, portocala conține numai 50
    de grame de vitamina C pe 100 de grame de produs.
  • Aceasta
    este urmată de lămâie cu 40 de grame de vitamina C pe 100 de grame de produs.
  • Spanacul
    conține numai 30 de grame de vitamina C pe 100 de grame de produs, pepenele
    roșu 20 de grame, roșia numai 10 grame, mărul doar 6 grame, iar vânăta 2 grame.

Vitamina C poate avea numeroase beneficii asupra organismului. Iată care sunt cele mai importante:

  • Întărirea
    imunității;
  • Reduce
    simptomele gripelor sau ale răcelilor;
  • Efect
    antioxidant;
  • Scăderea
    hipertensiunii;
  • Dilatarea
    vaselor de sânge;
  • Ajută
    la scăderea în greutate;
  • Reduce
    nivelul de stres;
  • Scade
    riscul cataractei;
  • Reduce
    riscul apariției cancerului;
  • Ajută
    la menținerea nivelului de energie;
  • Protejează
    organismul împotriva bolilor cardiovasculare;
  • Protejează
    organismul împotriva diabetului;
  • Previne
    apariția astmului;
  • Protejează
    pielea împotriva razelor ultraviolet;
  • Stimulează
    producția de colagen;
  • Cicatrizează
    rănile;
  • Îmbunătățește
    textura pielii;
  • Ajută
    la creșterea părului;

Cum se descrie carența de vitamina C

De cele mai multe ori te vei simți slăbit, vei avea dureri la încheieturi, vor apărea pete negre și albastre pe piele. Chiar și la nivelul danturii pot apărea probleme precum gingivita, gingii moi, sângerări ale gingiilor, subțierea smalțului dentar. Te poți confrunta cu o vindecare mai greoaie a rănilor, poți sesiza sângerări ale mucoasei nazale, vei avea o piele aspră și uscată, păr uscat, anemie, creștere în greutate.

Doza zilincă recomandată pentru adulți:

Mayoclinic.com spune că doza zilnică recomandată de vitamina C pentru bărbații ar trebui să fie de 90 de mg zilnic, femeile – 75 de mg, femeile însărcinate – 85 de mg, femeile care alăptează – 120 de mg. Nu este recomandat sa luati mai mult de 2000 de mg de vitamina C pe zi.

Doza zilnică recomandată pentru copii:

  • 0-12
    luni – este suficientă vitamina C pe care bebelușul o ia din laptele matern
  • 1-3
    ani – 15 mg
  • 4-8
    ani – 25 mg
  • 9-13
    ani – 45 mg
  • 14-18
    ani – 75 de mg

Reacții adverse ale consumului de vitamina C

Dacă este consumată în limitele recomandate de medici, vitamina C este singură. Pot apărea însă reacții adverse precum crampe, dureri în piept, amețeli, diaree, stări de oboseală, dureri de cap sau arsuri în piept, dar numai la unele persoane care au alergie la un ingredient din produsele cu vitamina C.

Afectiuni

acnee

Acnee. Care sunt cauzele și cum se tratează?

Boală de piele localizată de obicei la nivelul feței, caracterizată de apariția unei inflamații în zona foliculilor de păr și [...]

Alimente

cătina

Cătina, beneficii și proprietăți. Află cum te poate ajuta

Fructele de cătină sunt un ajutor de nădejde pentru sănătatea organismului. Trebuie doar să te documentezi cum trebuie despre beneficiile [...]

Nutritie si sport

Săritul corzii

Săritul corzii, beneficii multiple pentru organism

Un joc din copilărie poate fi exercițiul perfect pentru sănătatea inimii, a oaselor și pentru întărirea mușchilor. Săritul corzii este [...]