Transplant în premieră în România: Un copil de 14 ani salvat de un bebeluş de 10 luni aflat în moarte cerebrală

operație
Imagine de Marionbrun via Pixabay

Un băiat de 14 ani din judeţul Bacău, cu afecţiuni renale grave, va duce o viaţă normală după ce părinţii unui copil în vârstă de 10 luni aflat în moarte cerebrală la un spital din Cluj au fost de acord să doneze organele, operaţia reprezentând o premieră medicală pentru România, deoarece este vorba de cel mai mic donator în moarte cerebrală înregistrat până acum la noi în ţară, potrivit Agerpres.

Băiatul în vârstă de 14 ani a stat timp de 7 ore în operație, iar pentru viața lui s-au luptat medici și pediatrii de la Spitalul „Dr.C.I.Parhon” din Iaşi.

Conf. univ. dr. Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Dr.C.I.Parhon” din Iaşi, a declarat că transplantul renal a fost posibil după ce la Cluj o tragedie a făcut ca un bebeluş de 10 luni să devină salvatorul mai multor persoane. După ce bebeluşul a intrat în moarte cerebrală, părinţii au găsit puterea necesară de a trece peste această dramă şi au fost de acord să aducă o rază de speranţă în viaţa altor persoane aflate în suferinţă şi să îi ajute să aibă o şansă la o viaţă mai bună.

Este o intervenţie deosebită care a avut loc la Spitalul ‘Dr.C.I Parhon’, o intervenţie de transplant care a avut loc de la copil la copil, donatorul fiind foarte tânăr, de 10 luni. Rinichii acestui copil au fost transplantaţi unui alt copil aflat pe lista de aşteptare de la Spitalul Parhon, în vârstă de 14 ani, care fusese diagnosticat de la 7 ani cu o afecţiune genetică. Din păcate, această afecţiune a progresat către insuficienţă renală terminală, făcea dializă de trei ori pe săptămână la Spitalul de Pediatrie. În contextul acestei boli renale şi cu alte afecţiuni asociate, din fericire pentru acest copil, dintre cei chemaţi pentru evaluare imunologică a fost cel mai potrivit pentru a face această intervenţie. Ambii rinichi au fost transplantaţi acestui copil. Sperăm ca evoluţia lui să fie favorabilă şi să revină la o viaţă normală alături de familia lui„, a declarat conf.univ.dr Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Parhon din Iaşi.

Să ştiţi că am avut tot timpul speranţa în suflet. Tot timpul am avut speranţa că poate odată şi odată sună telefonul şi pentru noi. A mai sunat de câteva ori, dar nu a fost atunci momentul. O dată am fost chemaţi la Cluj, şi încă de două ori aici, la Iaşi„, a declarat mama copilului beneficiar.

Ea a spus că atunci când fiul său Gabriel avea vârsta de 7 ani a aflat că suferă de o maladie gravă în timpul unui control de rutină care trebuia făcut înainte de începerea primului an de şcoală.

Medicii de la Spitalul „Dr.C.I.Parhon” spun că transplantul a fost făcut cu ajutorul celui mai mic copil aflat în moarte cerebrală din România de până acum.

Copilul de 10 luni este cel mai mic donator aflat în moarte cerebrală de la care s-au recoltat organe până acum în România. Suntem recunoscători familiei care trecând printr-o tragedie, o nenorocire atât de mare, au avut puterea să accepte să doneze organele copilului decedat. Fiind un donator foarte mic, presupune nişte dificultăţi din punct de vedere tehnic, atât din punct de vedere al tehnicilor vasculare, cât şi a tehnicilor urologice. Bineînţeles că şi recoltarea organelor este foarte dificilă la un asemenea donator. Le mulţumesc în mod deosebit colegilor de la Cluj care ne-au ajutat cu recoltarea rinichilor de la acest copil şi în felul ăsta nu a trebuit să mai mergem noi până acolo. Din punct de vedere tehnic, lucrurile au decurs normal, nu a fost nicio problemă tehnică, doar e o complexitate mai mare şi o anumită delicateţe care e necesară a gesturilor chirurgicale, pentru că structurile sunt foarte mici şi presupun o dificultate mai mare decât la un adult sau la un copil mai mare„, a declarat dr. Corneliu Moroşanu, unul din membrii echipei care a efectuat transplantul renal de la un copil de 10 luni aflat în moarte cerebrală la un altul de 14 ani.

Medic: Sperăm ca aceşti rinichi să mai crească, pentru că ei au potenţial de creştere. Băiatul care a beneficiat de transplantul renal se simte bine

În astfel de cazuri există posibilitatea ca aceşti doi rinichi să îi asigure funcţia. Sperăm ca aceşti rinichi să mai crească, pentru că ei au potenţial de creştere. Intervenţia cu tot a durat din punct de vedere chirurgical cred că vreo cinci ore, a presupus şi o nefrectomie la primitor, pentru că avea un rinichi foarte mare care a trebuit scos şi s-a făcut loc pentru cei doi pe care i-am transplantat, un rinichi cu probleme şi cu risc de infecţie. A fost o nefrectomie asociată cu un transplant, să zicem, a ambilor rinichi în bloc. Noi am mai transplantat copii, nu e primul copil pe care l-am transplantat, am transplantat şi mai mici, chiar de patru ani şi ceva, dar aici particularitatea a fost că au fost transplantaţi ambii în bloc, ca să putem avea o funcţie renală, să se poată susţine funcţia renală la copilul care are 14 ani, dar care din punct de vedere staturo-ponderal e aşa, cam la nivelul unui copil de 7 – 8 ani„, a explicat dr. Corneliu Moroşanu.

Post operator, băiatul care a beneficiat de transplantul renal se simte bine, evoluţia stării lui de sănătate fiind una pozitivă.

Noutati

miere de albine

3 beneficii ale mierii de albine pentru starea de bine a întregii familii

Hipocrat, părintele medicinei, ne-a învățat că medicamentul trebuie să ne fie hrană și hrana medicament. Din păcate, acest concept s-a [...]

Sanatate

5 principii ale comunicării eficiente în relația de cuplu

Îi este foarte comod psihicului să gândească emoțional, mai ales atunci când se simte amenințat. Dintr-o perspectivă “romanticizată”, putem descrie [...]

Sanatate

șarpe

Cele mai periculoase substanțe din lume. DA, și toxina botulinică este printre ele

Cu toții cunoaștem câteva substanțe periculoase, dar câte informații avem despre ele? Sunt ele letale sau nu? În ce cantitate [...]