Socul este un copac care are o mulțime de flori albe, cu un miros nemaipomenit, care de obicei crește în zonele de munte, în locuri unde soarele nu ajunge în mod direct, iar în țara noastră se găsește mai peste tot.
Acest copac are fructe mici, de culoare neagră, care se recoltează toamna, dar nu acestea sunt vedetele. Florile de soc sunt extrem de populare și recunoscute pentru că dau un gust deosebit unei băuturi extrem de îndrăgite și anume socata.
Socul este o plantă care are efecte terapeutice puternice, ce se folosesc ca remediu natural pentru tratarea mai multor boli. Acestea conțin bioflavonoide care au un efect puternic antioxidant, anticancerigen, antiinflamator, antiviral și antibacterian, conțin acid clorogenic cu rol antioxidant, antiinflamator, laxativ, mereu de ajutor în tratamentul alergiilor și în reglarea nivelului de zahăr din sânge, dar și triterpenoide care au efect analgezic, antiinflamator, anticancerigen.
Fructele de soc sunt recunoscute pentru că pot ajuta la tratarea sinuzitelor, răcelilor, gripei, bronșitei, diabetului sau constipației. Tot ele sunt cele care pot deveni un ajutor de nădejde atunci când ai probleme cu reumatismul sau cu pielea.
Bolile de piele sunt și ele tratabile cu flori de soc, în special acneea, ezemele, psoriazisul, degerături. Tăieturile, arsurile și alte răni superficiale se vindecă mai repede sub efectul plantei. Florile de soc pot grăbi vindecarea de herpesului și purifică glandele limfatice. Acestea mai calmează mâncărimile și iritațiile.
Durerile de urechi pot fi atenuate cu ajutorul unei cataplasme preparate din flori de soc.
Infuzia de soc are efecte benefice asupra furunculilor, abceselor, eczemelor, urticariei, dar se poate folosi și pentru afecțiuni ale ochilor.
Florile de soc se recoltează în mai și în iunie și se pot folosi atât proaspete, dar și uscate. Pentru a fi păstrate cât mai mult timp, acestea se pot congela. Le poți folosi la socată, la ceai, pentru deserturi sau pentru gemuri. Ceaiul de soc a fost folosit pentru a trata epidemia de gripă din Panama în anul 1995.
Socata este o băutură dulce acrișoară, ușor acidulată și foarte bună. Pe lângă toate acestea este și o băutură foarte sănătoasă.
Ingrediente:
Pentru a evita orice fel de risc, trebuie să consumi fructele de soc numai toamna, atunci când sunt coapte și devin negre, fructele necoapte sunt toxice. Acestea se pot integra în deserturi, plăcinte sau budinci.
Așa cum am menționat și mai sus, fructele de soc trebuie gătite pentru că în stare crudă conțin o substanță similară cu cianura.
Nu există studii despre efectul produselor pe bază de soc asupra femeilor însărcinate sau a celor care alăptează deci cel mai bine este ca acestea să fie evitate.
Recomandarea de a evita produsele pe bază de soc se referă și la persoanele care suferă de boli autoimune pentru că acesta stimulează sistemul imunitar.