Frișca este un element destul de prezent atunci când vine vorba despre un desert mai sofisticat și mai complex. Este și extrem de versatilă, fie că vorbim despre decor sau despre cât de mult schimbă gustul atunci când o folosim în cafea. Frișca se consumă indiferent de felul în care alegi să o introduci în preparate.
Pentru iubitorii de frișcă avem o veste bună. Există câteva trucuri care te vor ajuta să obții preparatul iubit în cel mai scurt timp, fără prea multe bătăi de cap. Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi:
- Ai nevoie de frișcă lichidă sau smântână cu cel puțin 30% grăsime, de un tel și un bol din metal.
- Ține frișca lichidă la frigider până în momentul în care începi efectiv să o prepari. Dacă are o temperatură prea ridicată, baterea ei durează mai mult și nu se va întări suficient ca să-și mențină forma sau se “taie” (se produce separarea de unt). Dacă de abia ai cumpărat-o, tine-o la congelator pentru aproximativ 20 de minute.
Ai grijă: frișca bătută prea mult, se va transforma în unt
- Un secret mai puțin cunoscut este să pui telul și bolul în congelator pentru aproximativ 10 minute. În trecut, în laboratoarele de cofetărie, frișca se bătea pe gheață. Se punea un lighean cu gheață sub bolul în care se bătea frișca.
- Adaugă frișca lichidă în bol și amestecă bine cu telul. După puțin timp ea va începe să se întărească. Nu te opri din amestecat până nu va avea o consistență cel puțin asemănătoare cu cea a maionezei. Se bate până își dublează volumul și obții consistența dorită. Ai grijă însă, frișca bătută prea mult, se va transforma în unt.
- Când ai obținut ceea ce ți-ai dorit, gustă și vezi dacă are nevoie de altceva, poate niște arome.
- Dacă vrei să adaugi zahăr în frișcă, recomandarea noastră este să îl alegi pe cel pudră pentru că se va integra mai rapid și se va dizolva imediat.
- După ce ai pus și zahărul, gustă din nou și verifică textura și consistența. Este perfectă? Atunci o poți folosi imediat așa cum îți poftește inima.
- Păstrează la frigider frișca în exces. Folosește un recipient cu capac pentru depozitare. Simplu și rapid, nu-i așa?